22. března 2011

Vyborna Zeleninovo-Drozdova Polevka

Nevim, proc tu jeste neni tahle polevka, patri k mym nejoblibenejsim pokrmum a delam ji pomerne casto. Je takova domacky poctiva :).
S udivem jsem zjistila, ze nekteri lide maji k drozdovym polevkam ci pomazankam odpor diky silne chuti/zapachu drozdi. Tuhle polevku ale rozhodne vyzkousejte, drozdi neni dominantni, jen dodava polevce plnou chut (neco jako bujon).


Presny postup a slozeni neexistuje, vzdy pouzivam ingredience, co mam zrovna po ruce, tak alespon orientacni postup a par tipu.

Na oleji osmahnete cibuli, kdyz zesklovati, pridejte kostku drozdi (na nejvetsi hrnec, co mam doma, pouzivam kostky 2). Nechte uplne rozpustit, cibulka by jiz mela zacit malicko zlatnout. Pote pridejte korenovou zeleninu, nakrajenou na jemne prouzky (julienne :) a nechte chvili osmahnout. Zalijte vodou (/vyvarem), pridejte zbytek zeleniny a pokud nemate vyvar tak zeleninovy bujon (idealne sypky Alnatura - je nejlepsi a bez glutamatove chuti). Dle zeleniny, kterou pouzivate a jeji doby vareni, pridejte po urcite dobe lusteniny ci obilniny, ktere pouzivate a nechte dojit (jestli je pridate hned se zeleninou, muzou se uplne rozvarit. Neni to na skodu, pokud chcete hustou polevku, ale nekomu to muze vadit). Polevka se vari asi 25 minut.

Par tipu na vhodnou zeleninu: cibule, mrkev, petrzel, patizon, celer, brokolice, kvetak, fazolky, porek; a na lusteniny ci obiloviny (ktere staci varit kratce s polevkou): quinoa (urcite vyzkousejte!), cervena cocka, ovesne vlocky, pohankova krupice (vyborna na zahusteni polevky, tez chutna). Do polevky na obrazku (nezahustene) jsem pridala tez tmave sojove "maso" (koupene v Sape) a byla to dobra volba.

Pin It Now!

4 komentáře:

Natalia řekl(a)...

Moja sestra si s oblubou robieva drozdovu natierku a ja tu "vonu" nemozem vystat...ale ked vravis, ze to drozdie az tak nepocitim, verim a vyskusam.

Anonymní řekl(a)...

S droždím recept vyzkoušen a polévka výtečná, díky:-).
Endirin

Pupa řekl(a)...

to jsem rada :)

Anonymní řekl(a)...

díky! právě mám období, kdy na ní ujíždim (střídám polívku a nátierku). tu vůni miluju!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...