5. února 2012

Piece of Cake

Po delsi dobe opet jeden dort, tentokrat kavovo-cokoladovo-bananovo-liskooriskovy. Volne jsem se inspirovala receptem v unorovem casopisu Albert (str. 38). V prubehu peceni jsem trochu bedovala, co me to napadlo, snazit se vytvorit korpus-piskot, ktery je zalozeny na sesti vejcich, obrim mnozstvi tuku a minimu mouky, ale nakonec to dopadlo nad ocekavani dobre. Dort jsem delala jednou a vickrat ho zatim neopakovala, takze za recept bohuzel 100% nerucim, ale ridte se vlastnim usudkem a snad to bude ok :).

Ingredience:
Korpus:
300 gr cukru krupice (1 balicek vanilkoveho + zbytek bileho ci hnedeho)
300 gr rostlinneho tuku (Alsan)
3 lzice silne vychladle kavy (tekutiny, ne prasku/granuli)
cca 300 gr bileho sojoveho jogurtu (idealne Provamel)
3 lzice lneneho seminka
2 lzice likeru Amaretto (jiste mate zbytek z Tiramisu, prip. muzete pouzit rostlinne mleko)
2 lzice liskovooriskoveho likeru (dobry ma VomVass)
450 gr polohrube mouky
2 lzicky jedle sody
1 a 1/2 sacku prasku do peciva
2 vrchovate lzice prosateho holandskeho kakaa
Krem:
180-200gr Alsanu
asi 6 vrchovatych lzic najemno rozemletych liskovych orisku
lzice liskovooriskoveho likeru
180 gr cokolady
2 lzice silne kavy (opet napoj)
2 banany
Poleva (ganache):
200 gr (idealne tak 230, ale pokud kvuli tomu nechcete kupovat novou cokoladu, staci 200) horke cokolady na vareni
250 ml rostlinne smetany (chutna je treba ovesna Oatly)
300 gr oprazenych liskovych orisku


Postup:
Troubu predehrejte na 180°C a zvolenou formu vymazte tukem, vysypte moukou nebo vylozte pecicim papirem. Lnene seminko rozmixujte prip. rozemelte najemno a zalite asi 5ti lzicemi varici vody. Dobre promichejte (vytvori se nechutny slem) a nechte vychladnout. Slehacem vyslehejte zmekle maslo s cukrem do svetle nadychane peny (trva to celkem dlouho, idealni je mit kuchyn. robota ;). Pote prislehejte smes lneneho seminka, sojovy jogurt, likery a/ci mleko a kavu a slehejte jak o zivot (zkratka vsechno by to melo byt pekne propojene a nadychane, tuku je tam precijen hodne). V jine mise promichejte suche ingredience a prislehejte je ke kremove smesi. Testo premistete (vyraz vlijte zde opravdu neni na miste, to spis vykydejte ;) do formy, dejte do trouby, pecte asi 10 minut na 180°C, pote snizte teplotu tak na 160 (nebo na 140-150 horkovzduch) a pecte dalsich cca 50 minut. Nepamatuju si presne, jak dlouho jsem pekla, budete muset vyzkouset stav spejli. Dort nechte chladnout v pootevrene troube, asi pul hodine ho vyndejte z formy a nechte vychladnout. Pote nakrajejte. Pokud se vam zda korpus prilis suchy (plati predevsim v pripade, ze ho, stejne jako ja, udelate v patek a dort chcete podavat az v nedeli, pricemz korpus nechate na lince ;), muzete ho lehce prolit kavou.
Krem: 100gr cokolady rozpustte a nechte zchladnout, zbylou cokoladu nasekejte na mensi kousky/drt. Vyslehejte tuk s cukrem a postupne do nej zaslehejte vse ostatni. Nechte vychladit. Banan nakrajejte podelne na platky. Rozkrojeny korpus potrete tretinou kremu a pokladte platky bananu. Priklopte druhou vrstvou, opakujte, priklopte treti vrstvou a tu potrete zbytkem kremu (pripadne si to uzpusobte, pokud jste korpus rozkrojily na jiny pocet dilu). Ulozte do chladu, na chvili klidne do mrazaku (nebo v tomhle pocasi ven).
Ganache: cokoladu rozpustte a vmichejte do ni smetanu (prip. muzete pridat trosicku kokosoveho oleje ci jineho tuku, ale neni myslim nutne). Nechte ztuhnout do pozadovane konzistence. Oprazene orechy dejte do pytliku a nadrtte je valeckem.
Ztuhly dort (hlavne krem) opatrne potrete cokoladovou polevou a posypte orechy. Nechte opet ztuhnout a muzete servirovat!
Dort je spis z tech hutnejsich a sytejsich, ale v tomhle Necase prijde k duhu.
Pokud by se vam ingredienci zdalo stale jeste malo, muzete korpus jeste pred kremem pomazat touhle vegan novinkou z DM:

cokoladova pena - pokud mate radi cokoladu, tak urcite ochutnejte. I pres neprilis pekne slozeni neni prehnane sladka a chutna vyborne.

EDIT: teď jsem si uvědomila, ze dnesni dort muzu v podstate povazovat za narozeninovy, prvni prispevek na tomhle blogu byl 8.2.2008, tj. pred ctyrmi lety!
Takze congratulations to me, ze jsem to vubec tak dlouho vydrzela (i'm sorry, i can't hear you over the sound of how awseome I am). Ale sebechvala smrdi, takze me radsi pochvalte vy ;)

Pin It Now!

12 komentářů:

Elisabeth řekl(a)...

Yummy!

Dewii řekl(a)...

mňam! vypadá luxusně!

Anonymní řekl(a)...

"Seš nejlepší! Každý večer se modlím k tvé mohyle, kterou sem sám vyrobil.."

vegaholic/www.veganka.cz

Pupa řekl(a)...

aaano, takhle nejak jsem si to predstavovala! :))

Anonymní řekl(a)...

Krásný, krásný! Teď jsem objevila tvůj blog a jdu vařit.

Anonymní řekl(a)...

Tak jsem vyzkousela tenhle uzasnej dort a bohuzel se mi testo dost rozpadalo :(, rozkrojit ho a udrzet v celku bylo nemozny ....nevim, cim to mohlo byt...ale na chut naprosto dokonaly a nadychany. Jinak Bajecny recepty, nemaj chybu!

Pupa řekl(a)...

tak to me mrzi :( ale napsala jsem to presne jak jsem to delala a korpus se ani nedrolil, tak nevim... mozna jiny suroviny? + jsem to delala v kuchynskym robotu (slehaci), tak treba se to tam nejak vic nasleha ci co...

Pupa řekl(a)...

nemohla bys prosim jeste napsat, jestli si nepouzila neco jinyho nebo nedelala neco trochu jinak? me by to zajimalo, protoze jsem si rikala, ze to je asi nejlepsi konzistence, ktery se mi podarilo dosahnout - nebylo to tak "houbovy" a porezni, jak obvykle vegan "piskoty" byvaji, tak abych kdyztak vedela, na co se kdyztak pri dalsich pokusech zamerit ... ?

Anonymní řekl(a)...

Jediny, co jsem pouzila jinak byl tuk Stella a jogurt Sojade. V robotu jsem to tedy nedelala, jen jsem ze zacatku suroviny slehala rucnim mixerem, pak kdyz jsem to smichala i se sypkymi surovinami, to uz jsem prodelavala rucne mechackou...ale pomer surovin jsem dodrzela. Sama se divim, ze se testo rozpada, nikdy se mi to nestalo, u tvych receptu uz vubec ne :)

Pupa řekl(a)...

hm hm, sojadee ani stella by problem byt nemel... no alespon mam o duvod vic vyzkouste to znovu :)

Anonymní řekl(a)...

to ja taky, az se do toho znova pustim, napisu, jak to dopadlo :)

Anonymní řekl(a)...

jeee vsechno nej.. ses skvela!!
-ella

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...