16. června 2012

Ořechové mléko

Soja je mrtva, ať žijí ořechy! 
Mléka z ořechů jsou teď zkrátka v kurzu a popravdě, nejsou špatná. Navíc si je můžete poměrně snadno udělat doma (kupované mandlové mléko jsem zkoušela a nebyla to žádná sláva). Vše, co k jejich výrobě potřebujete je výkonný mixér a kousek plátýnka/gázy/látky, přes které rozemleté ořechy přecedíte. Mým favoritem je asi mléko z lískových oříšků, můžete však použít jakékoli máte rádi (zejm. mandle, vlašské, kešu, ale můžete zkusit i makadamie či para ořechy).
Pokud chcete výraznější chuť, ořechy před přípravou opražte v troubě či na pánvičce (pozor, rychle se připalují).


Před přípravou mléka je nutné ořechy namočit. Ideálně na 24 hodin, nejméně však přes noc. Co se týče alespoň základních poměrů, obvykle se udává, že na 1 hrnek ořechů je adekvátní přidat 2-3 hrnky (filtrované) vody. Lepší je vždy začít s menším množstvím, přidat do požadované konzistence můžete po ochutnání vždy.
Namočené ořechy tedy slijte a s novou vodou a špetkou soli dejte do mixéru. Mixujte na nejvyšší rychlost asi 5 minut. Čím déle, tím lépe (zvlášť pokud nejvlastníte supervýkonný Vitamix), ale nezavařte mixér ;). 

 Pokud chcete mléko dochutit (např. vanilkou, agáve sirupem či jedním masitým datlem), ideální je přidat dochucovadlo během mixování (opět pamatujte, že přidat můžete vždy, ubrat ne).

Do větší mísy si připravte plátýnko, přes které chcete cedit (já na to mám "speciální" Nut Milk Bag :), který si můžete vyrobit, plánujete-li dělat mléko často). Rozmixované mandle z mixéru přelijte do pytlíku a lisujte, mačkejte, ždímejte a tak dále. Až si budete myslet, že už jste vymačkali vše, co šlo, mačkejte dále, protože určitě ještě něco ukápne.


Hotové mléko přelijte do uzavíratelné nádoby a nechte dobře vychladit v lednici. Dle chuti dále nařeďte či dochuťte. Ořechové mléko můžete pít jen tak či používat tak, jako jakékoli jiné mléko (jak nečekané). V lednici vydrží až týden.

Co se zbytkem mandlí? Můžete je v tenké vrstvě rozprostřít na plech a nechat usušit. Poté je rozmixujte v mixéru na prach. Vzniklou směsí můžete nahrazovat část mouky při pečení, dodá muffinům, koláčům atd. jemnější chuť. Pokud nechcete sušit, můžete mrazit, příp. přímo spotřebovat, internety, jako vždy, nabízejí nesčetné množství receptů (z mandlí by třeba byla dobrá ricotta).


Pin It Now!

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Bomba! Tvoje články jsou prostě úžasné!

Kimi řekl(a)...

Mám dotaz co se týče nákupu ořechů. Máš nějaké dobré tipy, kde nakoupit kvalitní, ve větším množství a nepříliš drahé?

Pupa řekl(a)...

Ahoj,

nejčastěji kupuji ořechy na trzích, případně v obchodě Diana. Větší množství se vyplatí koupit ve velkoobchodě se zeleninou v Lipencích.
Vlašské a lískové je nejlepší kupovat co nejčerstvější a ještě ve skořápkách (opět nejlépe na trhu, např. v hale 22 v Holešovické tržnici. Navíc je možno vždy ochutnat).
Co se týče exotičtějších druhů, vzhledem k tomu, že hodně mých známých cestuje, si nechávám často třeba kešu dovézt jako dárek z Indie, kde jsou o dost levnější a často i chutnější.

Lada Pitaya řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Lada Pitaya řekl(a)...

Zrovna jsem utvořila makové mléko. Výborné. Doporučuji.:-)

Anonymní řekl(a)...

To platýnko je klasická látka nebo co si představit pod ""speciální" Nut Milk Bag"? Díky :)

Unknown řekl(a)...

Dobrý den,můžu se prosím zeptat, kde se dá koupit Nut Milk Bag? jde to i u nás, nebo ho máte z US? díky Zdenka

Pupa řekl(a)...

Zdenka: mam ho bohuzel z UK. Jedine objednat na internetu nebo usit z platynka. Na cz internetu ci v obchodech v praze jsem ho nevidela (ale mozna jsme jen spatne koukala)

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, "pytlíky" na ořechové mléko nabízí např. v e-shopu Pytlici.cz. Dnes mi přišly - nejsou sice z plátna, spíš nějako jako šifon (to neberte vážně, textilním materiálům vůbec nerozumím), zkrátka je to ušité jakoby z materiálu, které bývá v těch malých plastových sítkách :-)

Kavita řekl(a)...

Diky moc Anonymous. Objednala jsem od pytlici.cz. Uvidime jestli jsou vhodny sacky. Skoro jsem objednala z Amazon UK. :-)

Thank you Anonymous I just ordered some bags from pytlici.cz. We'll see if they work. You saved me buying from Amazon UK. Cheers!

Anonymní řekl(a)...

Jakékoliv mléko mi vydrželo mx 3 dny, pak zkysne. Držím ho v lednici.Napadlo mě, jestli je možné něco udělat ze zkysnuteho ořechového mléka-tvaroh/sýr? DOcela hezky se mi minule oddělilo lískooříškové - na syrovátku a tvaroh, ale neměla jsem odvahu ho nějak využít…Máte zkušenost?

Tynka_125 řekl(a)...

Já jsem si mandlové mléko nezkoušela sama připravit, ale koupila jsem si ho jednou v krámě a vůbec mě neoslovilo. Radši si dám klasické kravské mléko a mandle zvlášť :-D . Mandle mi jinak chutnají :-) . Kromě nich mám doma ještě zásobu arašídů, kešu a dobré jsou také makadam ořechy :-) .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...