12. srpna 2012

Letní Koláč II.

Jednoduchý a výborný koláč s ovocem. Recept na korpus, který rozhodně dostává svému popisu "buttery and delicate" je z kuchařky VPITS.

Ingredience:
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1/3 hrnku cukru moučka
špetka soli
165 gr (3/4 hrnku) pevného rostlinného margarínu (např. Alsan)
1 krabička (250 ml) ovesné smetany Oatly
3 lžíce prášku vanilkového pudingu (příp. můžete použít 3 lžíce kukuřičného škrobu + vanilková zrníčka či vanilkový extrakt)
3 lžíce cukru
1 a 1/2 lžičky lahůdkového droždí (NE klasické droždí!)
 cca 2 lžíce hnědého cukru na posypání
2 hrnky ovoce, nejlépe lesního (ostružiny, maliny, borůvky) + např. rybíz

Postup:
V míse smíchejte mouku, curk moučka a spetku soli a do této směsi nakrájejte ztuhlý margarín. Vidličkou, rukou či tímto speciálním nástrojem (pastry cutter - u nás má např. Tesco) postupně margarín zapracujte do mouky, dokud nevznikne pěkné pevnější těsto. To prsty vytvarujte do formy a vyzuřte se na něm vidličkou (jinými slovy na mnoha místech včetně stran ho vidličkou propíchejte). Formu i s těstem dejte do mrazáku a nechte cca 45 minut odpočinout. Troubu mezi tím předehřejte na 180°C. Když je těsto úplně zmrzlé, dejte ho do vyhřáté trouby a pečte cca 10 minut. Mezi tím připravte náplň. Smetanu smíchejte s pudingem, třemi lžícemi cukru a lahůdkovým droždím, ovoce omyjte a zbavte nečistot. Když je těsto předpečené, vyndejte ho z trouby (pokud používáte formu s vyndavacím dnem nezapomeňte na to a formu držte po stranách, jinak budete stejně jako já z trouby vybírat kousky rozpadlého těsta a klít jak špaček). Do formy nalijte náplň a doprostřed koláče vsypte ovoce. Koláč posypte hnědým cukrem (spíše náplň než ovoce). Vraťte zpět do trouby a pečte dalších cca 35-40 minut. Po vychladnutí dozdobte čerstvým ovocem a mátou.

Koláč na Veganských hodech 2012



Pin It Now!

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Přenádherné!
Máš moc krásný blog :)

Eli řekl(a)...

Dneska sem pekla podle tohoto receptu a nádhera :) ... jak vizuálně, tak chuťově ;) .
Díky za perfektní blog! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...