5. srpna 2012

Meine Liebe Tofu

Chudák tofu. Stejně jako většina ostatních produktů ze soji má poněkud neprávem špatnou pověst. Přitom dobře upravené může chutnat výborně. Navíc na trh se v poslední době, mimo Sunfood klasiky (od ní mám ráda třeba Bio tofu natural, marinované, lahůdkové, česnekové, s řasou či s bylinkami), dostává i spousta nových wash&go (ok, tak unpack&go) produktů k přímé konzumaci, které stačí jen lehce doupravit a chutné jídlo je hotové. 
Mezi mé nejoblíbenější a často konzumované, které o chutnosti tofu přesvědčí kdejakého dřívějšího odpůrce, patří např. nové marinované tofu plátky firmy Vitall (zejména Virginia tofu, Bylinkové máslo (což je poněkud zavádějící vegan název) či Budapest). Stačí je jen ohřát či opéct, ale dobré jsou i studené. Jeden plátek o hmotnosti 100gr stojí něco mezi 25ti a 29ti korunami.
Dalším a možná ještě oblíbenějším produktem jsou Bio Tofu Strips od firmy Naturvia. Jedná se o jemně marinované kousky tofu a to, že to opravdu není žádná hmota bez chuti dokazuje mimo jiné i to, že tohle tofu je vítězem své kategorie v soutěži Česká Biopotravina za rok 2009 (ať už to je cokoli). Nevýhodou je, že za hmotnost 180gr dáte necelých 50 kč, ale nikdo neříká, že to musíte jíst denně... Nejradši mám tohle tofu jen tak, lehce osmahnuté na trošce oleje a podáváne např. se sojanézou, ale hodí se i do komplexnějších jídel. Zkoušela jsem ho do jednoho receptu toho mockney cockney Jamieho Olivera a byla z toho chutná a jednoduchá letní večeře, jejíž recept následuje.

Tofu s rajčaty, bramborami a oregánem. Pro 4 osoby.


Ingredience:
800gr dobrých menších nových brambor
2 balení Naturvia tofu stripes
600gr čerstvých cherry rajčátek
svazek čerstvého oregána
olivový olej
červený vinný ocet
pepř, sůl

Mortar Combat
 Postup:
Omyté brambory vložte do hrnce osolené, vařící se vody a vařte do měkka. Mezi tím předehřejte troubu na 200° C. Rajčata omyjte, dejte je do mísy a každé trochu nařízněte na slupce. Zalijte je vařící vodou a nechte je asi minutu pařit. Poté vodu slijte a rajčata oloupejte. Když jsou brambory hotové, dejte je do zapékací mísy a každý brambor rukou či vidličkou rozmáčkněte. Ze svazku oregána oberte lístky a spolu s trochou soli, olivovým olejem a trochou vinného octa je rozmixujte v mixéru/mlýnku na koření (můžete to udělat i v hmoždíří, ale na základě osobní zkušenosti příště použiju ten mlýnek). Mělo by to mít spíš tekutou konzistenci zálivky. Do zapékací mísy přidejte rajčata a tofu, lehce promíchejte s bramborem a zalijte oregánovou zálivkou. Opět lehce promíchejte, dle chuti dosolte a opepřete. Ve vyhřáté troubě pečte asi 40 minut, dokud nejsou brambory lehce opečené.

Pin It Now!

3 komentáře:

happy.lenulka řekl(a)...

mám stejný názor... tofu je lahůdka. jen neznám moc lidí, kteří jej umí uvařit.

Hanina řekl(a)...

Super recept, tofu miluju! O víkendu ho určitě vyzkouším!

Anonymní řekl(a)...

kde je E. dort ?!?!?!?!?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...