1. srpna 2012

Rad Whip & Makovec

 Konečně ucházející veganský krém, který není založený na tuku a cukru. Vyžaduje trochu přípravy, ale jinak je hotový raz dva (samozřejmě až na finální tuhnutí v lednici). Chystám se podobný krém vyzkoušet v různých variacích (např. mandle místo kešu), zatím jsem zkoušela jen nahradit kokosový olej deodorizovaným kakaovým máslem (kokosový olej má nižší bod rozpouštění a není při pokojové teplotě - natožpak v létě - dvakrát stabilní), ale dala jsem ho asi moc a chuť byla nepříjemně mastná. Zatím tedy zůstávám u kokosového oleje. Pokud nechcete, aby váš krém chutnal po kokosu, musíte použít deodorizovaný, rafinovaný kokosový olej. U nás jsem takový viděla jen od jedné značky a to Naturata - Naturavit KokosFett, který mají v biu v Bělehradské.
Makovec už tu jednou máme, ale neuškodí si ho připomenout, recept najdete zde. Rybíz je z vlastní zahrádky ;).


Rad Whip. Původní recept zde, já v něm provedla několik změn.
Ingredience:
1/2 hrnku nesolených nepražených kešu oříšků (doporučuji držet na spodní hranici, jinak je jejih chuť ve výsledném krému výraznější) namočených alespoň na dvě hodiny do vody (či lépe přes noc)
1/3 hrnku kokosového mléka
1/2 hrnku Oatly smetany
1/2 hrnku mandlového či jiného rostlinného mléka
3/4 lžičky agaru (prášek, nikoli vločky!) seženete v asijských obchodech či obchodech se zdravou výživou
3 lžíce vanilkového cukru
2 lžíce + 2 lžičky kokosového oleje
vanilkový extrakt či vanilková semínka


Postup:
Kešu slijte, přesypte do mixéru a spolu s kokosovým mlékem a půl hrnekm oatly smetany rozmixujte dohladka (dle výkonnosti mixéru to může zabrat až několik minut, trošku krému po mixování rozetřete mezi prsty, abyste se ujistili, že už tam nejsou ani sebemenší kousky a textura je úplně hladká). Mezi tím v rendlíku zahřejte půlhrnek rostlinného mléka, přidejte agar a cukr. Zamíchejte, přiveďte k varu a na mírném plameni vařte dalších 5 minut, občas promíchejte. Vmíchejte kokosový olej, sejměte z ohně a pomalu vlijte do mixujících se ořechů. Přidejte vanilku, mixujte asi další minutu a poté přendejte do větší mísy. Tu dejte na 30 minut do mrazáku. Poté krém vyndejte (bude vypadat trochu divně, ale nebojte se) a šlehejte několik minut elektrickým šlehačem. Mísu překryjte potravinářskou fólií a dejte na několik hodin do lednice (opět ideálně přes noc). Před podáváním opět prošlehejte mixérem. V dobře utěsněné nádobě vydrží krém v lednici až pět dní.


Pin It Now!

3 komentáře:

sinner řekl(a)...

Není tam toho agaru nějak moc? 3/4 hrnku, to je docela mazec, ale asi to tak má být... Nemá to spíš pak konzistenci jako želé nebo tak něco? Jináč zajímavý recept, mám ho v merku :)

Pupa řekl(a)...

Mas samozrejme pravdu, ma tam byt pouze 3/4 lzicky! Dik za upozorneni, snad zatim nikde nedoslo k agarove tragedii ;)

sinner řekl(a)...

Jsem si říkal, že tady něco nehraje :) Kdo má doma kotel želé z tohohle receptu, hlaste reklamace hehe :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...