26. srpna 2012

Sušená rajčata

Naše letošní úroda rajčat byla velmi slušná a protože velmi slušná je i naše spotřeba sušených rajčat, rozhodli jsme se tuto porkýt alespoň částečně z vlastních zásob. Rajčata se dají sušit několika způsoby. Asi nejznámější jsou ta "sundried", tedy sušená na slunci, což je ale v našich městských podmínkách poněkud nepraktické. Další možnost je sušička na ovoce, kterou ovšem nevlastníme. Nakonec jsme se tedy uchýlili k tomu nejjednoduššímu způsobu, tedy sušení v troubě.


Ingredience:
- rajčata, ideálně co nejzralejší, ale stále tvrdší
- olivový a slunečnicový olej v poměru 1:1 (dobrý stáčený olivový olej za cenu cca 140kč za litr se dá sehnat např. v obchodě Greek Corner ve Francouzské)
- česnek nakrájený na tenké plátky
- bylinky apod. dle preferencí

Postup:
Rajčata nakrájíme na půlky a poklademe na plech vyložený pečícím papírem řezem nahoru. Sušíme buď horkovzduchem na cca 105 stupňů nebo z obou stran na cca 120°C. Čas od času zkontrolujeme, zda se rajčata nepřipalují či zda již nejsou suchá. Někdy rajčata pustí hodně šťávy, která zkaramelizuje a je nutné vyměnit pečící papír, aby se rajčata nepřichytávala.
Doba sušení se liší dle velikosti a zralosti rajčat, idealní stav usušení je, když jsou rajčata suchá, ale stále vláčná, uvnitř nematlavá. Taková plynule odebíráme z trouby. Nicméně nemusíme rajčata sušit "na max", polo- či spíše třičtvrtě-sušená jsou též velmi chutná a někdo je i přímo preferuje.
Z naší zkušenosti plyne, že sušení trva u těch větších zralejších 4 hodiny na horkovzduch, při oboustranném pečení 7-8 hodin. Tyto časy však berte jako orientační, rajčata je zkrátka třeba kontrolovat. 


Když jsou všechna rajčata usušená, připravíme si nádoby, ve kterých je budeme skladovat. Oleje smícháme a spolu s česnekem a bylinkami zahřejeme a necháme "louhovat". Pozor, aby se olej nezačal smažit! My rajčata nakládáme obvykle s čerstvým rozmarýnem či tymiánem, ale je samozřejmě možné připravit rajčata i bez koření či s něčím úplně jiným, např. kapary či houbami. Po cca  5ti minutách olej stáhneme z ohně a proléváme jím rajčata, která po vrstvách skládáme do sklenice.

Rajčata nechte nějakou dobu uležet, doporučuji vydržet s konzumací nejméně týden. Jsou velmi chutná jen tak s dobrým pečivem (a co teprve ten olej, mňam), vynikající jsou též např. do této pomazánky.

Pin It Now!

3 komentáře:

happy.lenulka řekl(a)...

mňam miluju sušená rajčata. ty vaše vypadají božsky...

Anne řekl(a)...

Tak jsem se dnes odhodlala k činu a taky jsem jednu várku rajčat z dědovy letošní úrody podle tvého návodu usušila, vypadají moc dobře! Jen se chci zeptat, kde se mají skladovat? V lednici? Dík za recept a za odpověď!:)

Pupa řekl(a)...

Ahoj Anne,

po otevření skladovat v lednici. Taky je důležité, aby byla všechna rajčata ponořená v oleji a nesahat do toho špinavou vidličkou :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...