4. září 2012

Raw Lazaně

Nedávno jsem v restauraci Maitrea ochutnala raw špagety s rajčatovou omáčkou a byla jsem velmi příjemně překvapená. Lasagně jsem se chystala udělat už nějakou dobu, tak proč nevyužít končící sezóny a zkusit je raw. Velmi svěží a chutné a přesto zasytí. Syrové cukety se nebojte, nakrájená na tenké plátky chutná velmi dobře. Recept ze stránek Rawmazing.
Mimo ingrediencí budete, stejně jako pro většinu ostatních raw receptů, potřebovat i mixér (ideálně to, co američané nazývají food processor).
Pojmy jako "sýrová" a "masová směs" berte prosím s rezervou, nerada je používám (in social constructivism we trust), ale z důvodu momentální neinvence se držím znění původního receptu. Vaše lingvistické tipy uvítám v komentářích ;) 


 Ingredience:
1 střední cuketa (žádná obří kruchá)
1 dobré rajče
pepř, sůl
Rajčatová omáčka:
1 hrnek sušených rajčat, namočených do vody
1/4 hrnku olivového oleje
šťáva z půlky většího citronu
4 masité datle, namočené do vody
1 stroužek česneku
1 lžička sušených italských bylinek
Špenátovo-ořechové pesto:
3 hrnky dobře propraného špenátu
2 stroužky česneku
1/3 hrnku olivového oleje
1/2 hrnku vlašských ořechů, namočených cca na 6 hodin
šťáva z půlky většího citronu
"Sýrová" směs z kešu oříšků:
3/4 hrnku kešu oříšků, namočených na cca 6 hodin
1 stroužek česneku
1 lžička citrónové šťávy
"Masová" směs z vlašských oříšků:
2 hrnky vlašských ořechů, namočených cca na 6 hodin
po 1 lžičce sušené šalvěje (příp. estragonu), majoránky a tymiánu 
1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu 
2 lžíce dobré sojové omáčky (kikkoman)


Postup:
Postup je poměrně jednoduchý, všechny směsi postupně rozmixujte v mixéru ;). Kvůli zašpinění mixéru doporučuji začít kešu směsí. Ořechy slijte a propláchněte, do mixéru rozmačkejte česnek, přidejte ořechy a citronovou šťávu a krátce pomixujte na hrubší směs. Dochuťte solí, pepřem, příp. dalším citronem a česnekem. Další připravte směs z vlašských oříšků, slijte, opláchněte, rozmačkejte česnek, dejte se vším do mixéru, dochuťte. Pak je na řadě špenátové pesto - postupujte jako v předchozích případech, akorát se správnými ingrediencemi ;). Jako poslední připravte rajčatovou omáčku, jestli je příliš hustá, postupně přidávejte po lžících vodu do požadované konzistence.


Cuketu nakrájejte na tenoučké plátky - nejlépe to jde hrubší škrabkou, plátky rajčat můžou být silnější. Na talíř postupně klaďte plátek cukety, zalijte rajčatovou omáčkou, posypte kešu sýrem, poklaďte plátky rajčete, navrstvěte pesto, posypte směsí z vlašských ořechů... a tak dále a tak dále jak vysoko chcete. Nakonec ozdobte bazalkou a ořechovými směsi a zakápněte olejem. 


V původním receptu se můžete podívat i na další úpravu receptu - cuketové rolky. Pár jsem jich zkoušela, ale více mi vyhovují lazaně. Z rolek omáčky vytékají a nevejde se jich tam tolik. :) Dobrou chuť.

Pin It Now!

5 komentářů:

Christina:) řekl(a)...

To vyzerá vyborne,akurát že si to vyžaduje dlhšiu predpripravu(namacanie atď) :)

Le blog de Pipi řekl(a)...

Vypadá to úžasně! Překvapuje mě pouze množství náplní, funguje to nějak harmonicky společně, nebo je možné udělat náplně třeba jen dvě?

Pipi

Pupa řekl(a)...

určitě to možné je (v tom případě bych doporučovala rajčatovou a směs vlašských ořechů), na druhou stranu kombinace všech řtyř je báječná :)

Petr řekl(a)...

Je to naprostá pecka, neuvěřitelně dobré. Příprava sice trošku zabere, ale vyplatí se to. Nechápu jak to může chutnat tak identicky. Jen jsem toho teda udělal moc, tohle je tak pro dva lidi bych řekl. Jo a navrstvil jlsem to tak, že z toho vznikla pyramida, lepší začít zeširoka :)

Unknown řekl(a)...

Díky :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...