14. ledna 2013

Sendvič s VL a cibulovým džemem

Je to dobré, tak dobré, že jsme to ani nestihli pořádně vyfotit (šišbardón).
Komerčním vegan sýrům nijak zvlášť neholduji, pár jsem jich zkoušela (namátkou Cheezly, Sheese, naposled v USA opěvovanou Daiyu) a nijak mě nezaujaly. Český VeganLine oproti tomu celkem překvapil, chuť není špatná, navíc je to lokální a cenově přijatelnější výrobek. Zkoušela jsem zatím tři druhy - Mozarella, ta je podle mě nejlepší, Original, ten používám v tomto receptu a uzený Veganline, ten za mě ne-e. Každopádně ačkoli na chleba si VeganLine asi dávat nebudete, v tomhle sendviči funguje moc dobře.
Původní recept z Vegan Cooking for Carnivores.


Ingredience:
Cibulový džem:
4 velké červené cibule
2 lžíce slunečnicového oleje
sůl
čerstvě mletý pepř
1 lžíce čerstvého nasekaného rozmarýnu
2 a 1/2 lžíce balzamikového octa
2 a 1/2 lžíce agáve sirupu

Sendvič:
Bílý chléb
rukola
rajčata
VeganLine sýr Original
Dijonská hořčice
Alsan či olivový olej


Postup:
Cibulový džem: Cibule oloupejte, rozkrojte napůl a nakrájejte na tenké půlměsíčky. Ve větší pánvi rozehřejte olej, vložte cibuli, sůl, pepř a rozmarýn a smažte asi 2 minuty. Poté zmírněte teplotu a smažte/duste/vařte-nebo-co asi 15-20 minut. Cibuli často míchejte, aby se opékala rovnoměrně a nepřipalovala se. Poté, co je cibule pěkně zkaramelizovaná sejměte z ohně a vmíchejte balzamikový ocet a agáve sirup. Můžete použít ihned či přendat do dobře těsnící nádoby, v lednici vydrží až dva týdny.


 
Sendvič: Připravte si dva plátky chleba. Jeden z "vnitřní strany" namažte tenčí vrstvou dijonské hořčice, na tu navrstvěte trochu cibulového džemu, poté pokračujte plátky rajčat. Sýr nakrájejte na tenčí plátky (pro nejlepší výsledek je, na rozdíl od zde přiložené fotodokumentace, nakrájejte na tenčí hobliny nožem na sýr) a v libovolném množství navrstvěte na sendvič. Zakončete rukolou. Takto  naložený chléb přikryjte druhým plátkem chleba a jemně stiskněte. Pokračujte s dalším kouskem. V pánvi rozehřejte Alsan či olej a vložte do ní sendviče. Ideální je opékat je lehce stlačené (jako v kontaktním grilu, ale kdo z nás to má?!), můžete tedy přes ně přeložit prkénko (či hrnec), které zatížíte např. konzervami. Po chvíli zkontrolujte, jestli je sendvič opečený (a nepřipaluje se!), opět přidejte trochu Alsanu či oleje a sendviče stejným způsobeme opečte i z druhé strany. Kdyby náhodou před podáváním stihly vychladnout, stačí je rozpéct v troubě.



A kdo si místo VeganLine dá sýr pocházející z jiných mléčných žláz než vlastních, nechť mu zhořkne v ústech!
Pin It Now!

16 komentářů:

Anna řekl(a)...

juuu, vypada to skvele!
ja jsem mela VeganLine jenom ten uzenej a ten mi fakt nechutnal, ale ty ostatni druhy jsem u nas nikde nevidela :(

Ametystalia řekl(a)...

tak si radšej nedám žiaden syr :D aj bez neho by to podľa mňa šlo a chutilo super :3

potvůrka řekl(a)...

Mně tedy VeganLine vůbec nechutná. A hlavně mi smrdí. Ale našla jsem výborný sýr (má jedinou nevýhodu, je hodně drahý!) http://www.veganfoods.cz/Syry/Wilmersburger-platkovy-syr-classic-150-g.html
Ale bez sýra by to taky bylo dobré, vypadá to strašně lákavě :-)

Pupa řekl(a)...

no určitě by to šlo i bez "sýru", ten cibulový džem jsem dost užírala jen s chlebem ;))
VeganLine mi přijde ze všech těhle sýrů (co jsem ochutnala) nejsnesitelnější (i co se poměru výkonXcena týká) a v tom sendviči je fakt ok...
Ten Wilmersburger jsem nezkoušela, ale asi tedy vyzkouším, když doporučujes :) stejně jsem ho měla už nějakou dobu v merku.

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

Bohužel oba mají dost hrozné složení :-/

Pupa řekl(a)...

ve složení je docela dobrá ta Daiya, ale vůbec mě teda nezaujala :(
nicméně já jím většinu času poměrně zdravě a střídmě, tak mě to pro jednou nezabije :)

Aneta řekl(a)...

Zrovna jsem si koupila ten mozzarelový. Tak nějak jsem předpokládala, že když je to veganský výrobek, že bude zdravý. Chyba! Když jsem si doma přečetla složení, tak jsem ho vrátila do lednice a nevím co s nim budu dělat. Ty éčka a modifikovaný škrob mě dost odradili... :(

Pupa řekl(a)...

nj, veganské nerovná se zdravé :)
nicméně tady bych se jich trochu zastala, je jasné, že to není žádný superfood (přecijen hlavní složka je olej), nicméně nemyslím si, že by VL byl naopak nějak vysoce nezdravý (pokud ho člověk nesní na posezení a neomezuje tuky).
Já obecně v kažodenní stravě upřednostňuju potraviny ve své co nejpůvodnější (nejméně zpracované) podobě. Na druhou stranu nekřižuju se, jakmile něco obsahuje trochu škrobu či nějaká E. Není E jako E a ty, co jsou např. v té VL mozarelle - E1450, E1404, E452 jsou imo naprosto neškodné a zdraví nezávadné (viz např. http://www.emulgatory.cz/)

Anonymní řekl(a)...

tyjo, to vypadá vážne bezvadně :) Už se těším až to udělám miláčkovi, určitě bude nadšenej :)

Andie Chambers řekl(a)...

Ahojda. Moc se mi líbí tvůj blog! Ráda bych Tě pozvala na můj web, který je zaměřen především na poruchy příjmu potravy, ale pozor- ne thinspo, ba právě naopak.Najde tam recepty, které nikde jinde nenajdeš..převážně clean eating, tipy, články postřehy...a v brzké době se rozjede projekt na pomoc lidem s PPP, jen čekáme s kamarádkou, kdy ho schválí krasna.cz. Na blog určitě mrkni, každopádně si tam najdeš to "svoje". A pokud by se ti u mě opravdu moc líbilo, můžeš se přidat mezi mé Followers aneb pravidelné čtenáře (v levém sloupci mého blogu). Přeju krásný zbytek dne. Andie xoxoxox

Anonymní řekl(a)...

http://www.youtube.com/watch?v=OS6pSnejzZU&list=PLCDFDE381EF9DB047

buňka řekl(a)...

Mám takovej ten pocit, že bych měla komentovat, ale bohužel mě napadají jenom citoslovce a intelektuální příspěvky do debaty typu "ou máj gád"

vypadá to fakt výborně. :)

night.shine řekl(a)...

Můžu se zeptat, kde sháníte ten bílý vegan chléb? normálně ve zdravé výživě? Nebo si připravuješ vlastní? já nemůžu žádný sehnat.. Buď jsou v něm éčka např E471 nebo jsou tam vajíčka a mléko... a to už vegan není :-/ tak za každý tip budu ráda :)

Pupa řekl(a)...

Ahoj, promin za pozdni odpoved. Bily chleb kupuji na zeleninovem trhu v holesovicke trznici. Vzdy v sobotu tam byva stanek s velmi dobrym pecivem. Tenhle chleb tam prodavaji pod nazvem Italsky chleb a mel by v nem byt jen kvasek + mouka + voda.

Cucinare con Amore řekl(a)...

Mňam, teď jsi mi udělala neskutečné chutě:)

Anonymní řekl(a)...

Jak je to s veganlinem? Obsahuje E452-což je živočišné éčko. Má však certifikát vegan, tak nevím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...