8. ledna 2013

Thajský tempeh s koriandrem

Ok, možná to nevypadá zrovna lákavě, ale tohle jídlo se báječně hodí do současného hnusného počasí. Je velmi chutné, osvěžující, nasytí a navíc je to prostě takové to domácí poctivé jídlo, které vždy potěší. Asi to není přímo thajský pokrm, ale chuť chilli, limetky a koriandru mi prostě Thajsko připomněla, tak si nechte gourmet-nazi přpomínky. Původní recept z The Inspired Vegan.
Co se tempehu týče, můžete použít ten natural do Sunfoodu a nebo se podívat po asijských obchodech - např. ten v Ruské ulici nabízí 450gr balení mraženého tempehu za výhodnou cenu (už nevim), ten jsme použili i my. Tempeh si můžete vyrobit též sami doma, návod najdete např. tu a dobrá zpráva je, že se na "našich" internetech dá sehnat i tempeh startér.


Seznam ingrediencí se může zdát delší, ale jsou to všechno věci, které seženete na každém větším zeleninovém trhu/v obchodě, či je již jistě máte doma. Vzhůru do toho.

Ingredience:
cca 350 gr tempehu natural (záleží, kolik se vám vejde do pekáčku)
1/2 střední cibule
2 menší jarní cibulky
2 stroužky česneku
1 thajská červená chilli paprička zbavená jader
šťáva z 1/2 limetky
2 lžičky jablečného octa
3 lžíce sojovky/tamari
1 lžíce olivového oleje
2 lžičky hnědého cukru
1/2 lžičky mletého nového koření
2 lžičky čerstvého nasekaného tymiánu
2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
cca 1 hrnek zeleninového vývaru (či bujón Alnatura s vodou)
Koriandrový přeliv (určitě nevynechejte!!!):
2 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
1/4 lžičky mletého sušeného koriandru
1 hrnek lístků čerstvého koriandru (tj. asi dva svazky)
šťáva z 1/2 limetky
1/4 hrnku vody
Příloha: rýže, quinoa


Postup:
Troubu předehřejte na 180°C. Všechny ingredience na tempehovou marinádu (tj. ty uvedené před koriandrovým přelivem, bez tempehu) dejte do mixéru a rozmixujte, malé kousky můžete nechat v celku. Přelijte do rendlíku a zahřejte téměř k bodu varu. Poté nalijte část do připraveného pekáčku či zapékací mísy, překryjte tempehem a přelijte zbytkem marinády. Pekáček zakryjte poklicí či alobalem a pečte asi hodinu, v polovině pečení tempeh obraťte. Po hodině odstraňte alobal a pečte ještě dalších cca 15 minut.
Koriandrový přeliv: na pánvi zahřejte olivový olej, přidejte česnek, sušený koriandr a trochu soli a smažte asi minutu (pozor, nespalte česnek!). Poté s ostatními ingrediencemi na koriandrovou omáčku přendejte do mixéru a rozmixujte.
Tempeh podávejte s rýží či quinoou, trochou marinády, ve které se tempeh pekl, koriandrovým přelivem, čerstvým koriandrem a nasekanou jarní cibulkou.

Pin It Now!

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Náhodou, vypadá to hodně lákavě! :-) yummy

Anonymní řekl(a)...

ano opravdu NAHODOU !!!!

nima řekl(a)...

Velka vdaka za tento recept. Prvykrát v zivote mi tempeh chuti :)

Pupa řekl(a)...

super :)
uplně jsem na to taky dostala chuť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...