14. dubna 2013

Citronový Lilek s Tofuricottou, Houbami a Lískovými Ořechy

Nedávno mi přišla nová vegetariánská kuchařka autorů blogu Green Kitchen Stories (mimo blogu a kuchařky mají taky dvě aplikace s recepty na mobil). Přestože jejich stránky sleduji ráda, z kuchařky jsem popravdě byla trochu zklamaná. Rozhodně nikoho neodrazuji od koupě, ale přestože je kuchařka krásně zpracovaná, takový ten pocit "wow, tohle musím hned udělat", jsem při listování recepty bohužel neměla. Nicméně protože s blogem Green Kitchen mám jen ty nejlepší zkušenosti, rozhodla jsem se dát kuchařce šanci a víceméně náhodně vybrala recept, který jsem pak lehce uzpůsobila k obrazu svému. Přiznám se, že celou dobu, co jsem jídlo připravovala, jsem si říkala, co mě to napadlo. Představa výsledku mě nějak nelákala, říkala jsem si, že jednotlivé ingredience dohromady moc neladí a že to určitě bude hnusné. Doufala jsem, že až jednotlivé balíčky rozbalím, zázrakem z toho bude poživatelné jídlo. (Já umím navodit chuť k vyzkoušení zajímavého receptu, co :)). Vzhledem k tomu, že je recept tady (only the finest selection...), vám už asi došlo, že zázrak se opravdu stal. Výsledné jídlo je překvapivě chutné, jednotlivé suroviny se skvěle doplňují a s polentou je to více než uspokojující oběd. Neříkám, že to je nejlepší jídlo, co jsem kdy jedla, ale kdybych ho dostala v restauraci, rozhodně bych si nestěžovala. Takže pokud máte vše potřebné po ruce, dejte na mě a pusťte se do toho!


Ingredience (4 porce):
200 gr tofu natural (ideálně Sunfood bio, z kupovaných má nejlepší chuť)
2 lžíce citronové šťávy
1 lžička lahůdkového droždí nebo bílého misa
tři lžíce vegan bílého jogurtu (není nutné, ale vhodné. Použijte např. Sojade, Provamel nebo si udělejte domácí)
sůl a pepř
175 gr lískových ořechů
75 gr hrozinek
1 střední lilek
16 hnědých žampionů (ev. můžete použít i hlívu ústričnou)
1 lžíce sušeného oregana nebo 2x tolik čerstvého
1 lžička sušeného rozmarýnu
šťáva z jednoho citronu
1 lžíce mořské soli
čerstvě mletý černý pepř

4  listy pečícího papíru (cca 25x25 cm), provázek
Polenta, brambory či směs listových salátů k podávání


Postup:
Troubu předehřejte na 200°C. Tofu opláchněte, přebytečnou vodu vymačkejte do papírové utěrky a rozdrobte ho na co nejmenší kousky do misky. Přidejte citronovou šťávu, miso či lahůdkové droždí (pozor, nejedná se o klasické kvasnice), jogurt a sůl a pepř dle chuti a dobře promíchejte. Výsledek by měl chutí a konzistencí připomínat ricottu. Ořechy nasekejte na větší kusy, deje do mísy, přidejte hrozniky, lilek nakrájený cca na 1cm kostky, žampiony nakrájené na čtvrtky, tofu ricottu, koření, citronovou šťávu a pepř a sůl. Zakápněte trochou olivového oleje a vše rukama či vařečkou lehce promíchejte. Rozdělte na 4 porce a každou zabalte do pečícího papíru. Zavažte provázkem (nic umělého), přendejte na plech a pečte asi 25 - 30 minut. Podávejte ihned po vyndání z trouby.

Pin It Now!

4 komentáře:

Cucinare con Amore řekl(a)...

Hmm tak tenhle recept vypadá opravdu zajímavě:)

Lucie řekl(a)...

jé, první reakce na kuchařku. Mlsně po ní pokukuji a váhám s koupí. Nechtěla bys třeba napsat recenzi? :-) ber to jen jako návrh, určitě by mi to pomohlo s rozhodováním.

Pupa řekl(a)...

Lucie: no recenze je částečně nastíněna v příspěvku :) většinu receptů, která se mi líbí, jsem viděla už na blogu/v aplikaci nebo jsou založené na vejcích či mléčných výrobcích. Zbytek mě popravdě moc nezaujal, ale vzhledem k první zkušenosti jim ještě určitě dám šanci :) ale asi bych doporučila spíš ty jejich aplikace na mobil, příp. prostě stačí blog...

stylesurfin.cz řekl(a)...

pěkný recepty, pěkný fotky, pěknej blog :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...