29. dubna 2013

Křehký Koláč s Chřestem a Bazalkovým Krémem

Jednoduchý, chutný a efektní koláč (tart) s buržoazním šparglem. S vyzkoušením tohohle receptu z veganyumyum jsem bůhvíproč čekala několik let. Konečně jsem se k tomu tenhle víkend dostala a rozhodně jsem udělala dobře. Chřestu bude za chvíli všude plno, tak neváhejte ani vy!


Ingredience:
1 balení rozváleného listového těsta (seženete v každém větším supermarché, nezapomeňte zkontrolovat, jestli je těsto vegan! jinak na vás přijde VeganPolice)
1 konzerva nebo cca 240gr vařených bílých fazolí
1/4 hrnku kešu natural
1 lžička dijonské hořčice
1 lžíce bazalkového pesta, pokud nemáte, v mlýnku na koření rozmixujte hrst čerstvé bazalky s trochou ořechů (mandle, vlašské, příp. semínka - např. sezam), soli a olivového oleje (abyste měli cca tu lžíci)
3 lžičky čerstvé citronové šťávy
2 lžíce sojového či jinéh orostlinného mléka
zelený chřest (cca 20 - 22 výhonků)
olivový olej
sůl, pepř


Postup:
Troubu předehřejte na 220°C. Těsto opatrně robalte a rozprostřete i s papírem na plech. Fazole slijte a spolu s kešu, hořčicí, pestem a citronovou šťávou rozmixujte v mixéru dohladka. Přidejte mlého a opět rozmixujte. Z chřestu odřízněte tvrdé konce a pokud by se vám zdálo, že i tak jsou konce tužší (vláknitější), než by měly být, oloupejte je zhruba do třetiny délky výhonku škrabkou. Fazolové pyré navrstvěte na těsto, po krajích nechte cca 1 cm holého těsta. Stonky chřestu vyskládejte na pyré, střídavě hlavičkou nahoru a dolů. Vložte do trouby, snižte teplotu na 200°C a pečte přibližně 25 minut. Ke konci často kontrolujte, jestli se těsto nepřipaluje. Koláč podávejte ještě teplý.



Pin It Now!

3 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Ooo, vyzera uzasne... ja radsej nebudem cakat a hned ako bude spargla, upeciem.

Anonymní řekl(a)...

muzeme pouzit i bily chrest

Renata řekl(a)...

Díky moc za recept, máme doma hromady (sice bílého) chřestu, tak jsem ráda za každý nový recept :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...