16. června 2013

Victoria Sponge Cake

Konečně se rozjíždí sezóna čerstvého letního ovoce. Já ho mám nejradši samotné nebo s lehkým krémem, ale pro zvláštní příležitosti je vhodné ho trochu "vyšperkovat". Klasický Viktoriin dort je vcelku jednoduchý, pro někoho možná trochu obyčejný, ale pro mě stále velmi atraktivní dort. Oproti klasické verzi těsta je tato trochu hutnější (méně piškotová v klasickém slova smyslu), tak, jak to máme rádi. Pokud preferujete spíše sušší piškot, použijte do těsta i vyšlehaný Organ nebo Energy-G egg replacer.
Recept na korpus je na jeden menší dort. Pro velikost dortu na obrázku (forma cca 24 cm) ingredience v receptu zdvojte.
.

Ingredience:
Korpus:
100 gr dobrého rostlinného tuku (např. Alsan)
180 gr (3/4 hrnku) cukru krupice
2 lžičky vanilkového extraktu (ev. čerstvé vanilky, ev. nahraďte část cukru vanilkovým cukrem)
240 gr (1 a 3/4 hrnku) polohrubé mouky
2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky sody bikarbony
špetka soli
125 ml (1/2 hrnku) bílého rostlinného jogurtu nebo dohladka rozmixovaného extra/firm Silken Tofu
125 ml (1/2 hrnku) perlivé vody nebo rostlinného mléka
1 lžíce jablečného octa
2 lžíce "applesauce" neboli neslazeného jablečného pyré (výživy)
Krém:
1 kokosové mléko Albert či kokosový krém Exotic Food (ev. jiné kokosové mléko, které dobře tuhne a dá se pěkně vyšlehat) - uložené nejméně 12 hodin v lednici
1 ztužovač šlehačky (není nutný, ale v létě vhodný)
450 - 500 gr bílého rostlinného jogurtu (např. Provamel či Sojadee)
100 gr kešu natural
2 lžíce cukru moučka
100 gr rozpuštěného rafinovaného kokosového oleje (nemá kokosovou chuť, např. zn. Naturata, k dostání v bioobchodě v Bělehradské) 
citrónová šťáva dle chuti (asi z půlky většího citrónu)
+ dobrá jahodová marmeláda (skvěle se bude hodit i domácí z jahod a chia semínek)
ovoce na ozdobu


Postup: 
Nejprve připravte krém, který musí ztuhnout v lednici. Kešu dobře rozmixujte s jogurtem (směs musí být úplně hladká), dle chuti přidejte cukr a citronovou šťávu. Kokosový olej rozpusťte a za stálého mixování vlijte do krému. Nechte ztuhnout v lednici.
Troubu předehřejte na 180°C a formu na dort vymažte a vysypte nebo vyložte pečícím papírem. Na korpus dobře vyšlehejte Alsan s cukrem a vanilkou (do světlého nadýchaného krému). V jiné míse dobře promíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu a sůl. Ve větším hrnku smíchejte jogurt, vodu, ocet a jablečné pyré. Do mísy s cukrem a tukem prosyjte asi 1/3 mouky, lehce zamíchejte, vmíchejte polovinu "tekutých" ingrediencí (jogurt a spol.), opět lehce promíchejte. Pokračujte další třetinou mouky, zbytkem tekutých ingrediencí a zakončete opět moukou. Při každém přidání lehce promíchejte vařečkou či stěrkou, dokud není směs bez velkých hrudek. Vlijte do formy, uhlaďte a pečtě na 180°C (nebo na 160°C horkovzduch) asi 35-40 minut (dort z dvojité dávky se peče přibližně hodinu). Před vyndáním z trouby udělejte test špejlí. 
Mezi tím, co korpus chladne, dokončete krém. Kokosové mléko dobře vyšlehejte (se ztužovačem, pokud používáte) do nadýchané šlehačky. Poté po lžících přišlehávejte ztuhlý kešu-jogurtový krém a dobře zašlehejte. Ochutnávejte až do dosažení požadované chuti/konzistence. Já nezašlehala krém celý, ale přibližně jeho polovinu, dvě třetiny. Výsledný šlehačkový krém nechte opět dobře ztuhnout v lednici.
l

Když je korpus vychladlý, rozkrojte ho na půl, pomažte silnější vrstvou jahodové marmelády a na tu navrstvěte šlehačkový krém (nepřežeňte to, až na korpus položíte druhou polovinu, krém trochu vytlačí do stran). Poklaďte kousky jahod. Přiklopte druhou půlkou korpusu a dle nálady ozdobte zbylým krémem (klasický Victoria Sponge Cake lze podávat i v jednoduché "neozdobené" podobě - stačí pouze vršek posypat moučkovým cukrem). 
l

Skladujte v chladu. Dort je vhodné připravit den před podáváním, aby stihl proležet.


Pin It Now!

9 komentářů:

Renata řekl(a)...

to vypadá naprosto úžasně!!

Katy řekl(a)...

To je dokonalé dílo!! Musím někdy zkusit :)

Netty řekl(a)...

Ten mám taky ráda.:))

Zrzunka řekl(a)...

ozdobený je fakt skvěle! i korpus se mi líbí, mám ráda tyhle lehké :)

Anonymní řekl(a)...

Dortík je nádherný a bude určitě i výborný.

Nechci být nějaký ortodoxní rýpal, ale ani jedno z použitých kokosových mlék není vegan :(

E435 je podle netu živ. pův., nemáte v tom někdo jasno?

Pupa řekl(a)...

Hm, teď na to koukám. Vždy jsem viděla jen popis, že se vyrábí synteticky. Teď koukám, že na dtestu píšou, že může být živočišného původu...
Do Aholdu jsem psala, tak uvidíme, co odpoví

Unknown řekl(a)...

Z tohohle receptu jsem dělala jenom krém a bohužel se mi vůbec nepovedl :/ Kokosové mléko jsem neušlehala do šlehačky a je mi jasné proč - nevylila jsem z toho tu vodu. V jiném receptu to s tím vylíváním vody je napsané, ale tady ne, tak jsem předpokládala, že se to nemá dělat. Takže upozornění pro všechny ostatní, kdo jedou opravdu podle receptu - vodu vylít, ať z toho nemáte jenom, sice chuťově dobrou, kejdu :)

Unknown řekl(a)...

Dobrý večer,
chystám se dělat pro prcka dort k prvním narozeninám a ráda bych právě s takovýmto krémem. Jen se chci zeptat,dá se nějak nahradit ten rostlinný jogurt? Případně vynechat úplně? Děkuji moc.

Anonymní řekl(a)...

Můžu mít dotaz? Těsto mi v troubě vůbec nenaběhlo, ani barva není moc podobná fotografii. Čím to může být? Děkuji.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...