28. září 2013

Pohárky se Smetanovým Karamelovým Krémem

Recept na karamelizované mléko, nebo chcete-li Dulce de Leche, tu už nějakou dobu máme. Nedávno jsem však dělala ještě karamelovější a krémovější várku, kterou jsem taky musela použít do nového receptu. Jestli jste líní a nechce se vám dulce de leche dělat, dost pravděpodobně ho v tomto receptu můžete nahradit např. javorovým sirupem, ale chuť bude samozřejmě jiná (omg, co když to je ještě lepší?!). Nechte mi pod příspěvkem komentář, jaké to bylo.
Pro ty, co jsou tak líní, že ani nekliknou na horní odkaz na Dulce de Leche rychle shrnu, jak ho dělám. Tři plechovky kokos mléka Albert dám přes noc do lednice. Druhý den z nich vydlabu pevnou smetanu, kterou zahřeji s cca 500gr hnědého cukru a trochou vanilky. Když se cukr rozpustí, přivedu směs k varu a za častého míchání vařím asi hodinu a půl (dělal to za mě robot, ups, takže nevím, jak přesně dlouho toto množství trvá). Čím déle budete vařit, tím hustší a karamelovější mléko bude. Nicméně nepřežeňte to zase, mléko ještě více ztuhne v lednici. Toto množství dulce de leche je na dvě větší sklenice (viz obrázek).
Recept na pohárky pro 4 osoby.


Ingreience:
1/2 - 1 hrnek karamelizovaného mléka
1/4 hrnku kešu natural, namočených na 1 hodinu
1 balení Silken Tofu (Extra Firm nebo minimálně Firm, nikoli Lite)
1 plechovka kokosového mléka Albert (případně jiné, které dobře tuhne a je z něj hodně smetany), přes noc uchované v lednici
2 lžíce čerstvé citronové šťávy
1/2 lžíce cukru
špetka soli
Ovoce a Sušenky a Ořechy k podávání (co se sušenek týče, veganské koupíte ve zdravých výživách, příp. použijte Lotusky či "EuroBebe". Hodně typů sušenek, ve kterých nejsou živočišné ingredience, má také IKEA) 


Postup:
Asi hodinu před přípravou namočte kešu oříšky do vody. Krabičku s tofu rozřízněte a celý kus tofu opatrně vyjměte. Opláchněte, zabalte do většího množství papírových či plátěných utěrek a zatižte něčím těžkým. Tofu nechte cca 30 minut lisovat/vymačkávat (POZOR, pokud si nelibujete v chuti tofu natural, tento krok nepřeskakujte!). Po hodině kešu slijte a společně s tofu (bude ho o dost méně) rozmixujte v mixéru úplně dohladka (lze i tyčovým, ale chvilku to trvá). Přidejte všechny ostatní ingredience na krém (množství dulce de leche dejte dle chuti, já mám ráda spíše jen lehkou, méně sladkou karamelovou příchuť, dávám tedy méně) a nechte chvíli odpočinout v lednici. 
Když chcete podávat, do sklenic vrstvěte rozdrobené sušenky, krém, a ovoce. Dozdobte ořechy, čokoládovými boby, čerstvými bylinkami, čokoládou apod.

Pin It Now!

4 komentáře:

Ann řekl(a)...

Vypadá to úžasně, poslední výkřik léta :)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, Díky z inspiraci moc rád tu koukám po receptech a kuchtím, chci se zeptat nevíte někdo jestli je k sehnání sortiment od Plamilu někde v ČR? čokolády, majonezy, rostliná mléka atd?.... Díky http://www.plamilfoods.co.uk/products/

Pupa řekl(a)...

Ahoj,
majonézu jsem určitě viděla v Country Life (ale už je to nějakou dobu, dlouho jsem tam teď nebyla), obal čokolády je mi povědomý, tak možná taky tam. Ostatní bohužel nevím.

Terez (sweet melange) řekl(a)...

Vypadá to neskutečně chutně. A je to moc pěkně nafocené :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...