Tyhle "Golden Vanilla Cupcakes with Vegan Fluffy buttercream Frosting" jsou z usa kucharky Vegan cupcakes take over the world
Ingredience:
Cupcakes:
1 hrnek (asi 240 ml) sojoveho mleka
1 lzice jablecneho octa
1 a 1/4 hrnku (150 g) polohrube mouky (popravde nevim, jestli all-purpose flour je hladka nebo polohruba)
2 lzice kukuricneho skrobu (pouzila jsem solamyl, tj. bramborovy skrob)
3/4 lzicky prasku do peciva
1/2 lzicky sody
1/4 lzicky soli
1/2 hrnku (115 g) margarinu NEBO 1/3 hrnku (80 ml) repkoveho oleje
3/4 hrnku (165 g) cukru krupice
2 lzicky vanilkove esence
1/4 lzicky mandlove, karamelove nebo znovu vanilkove esence
Krem (icing):
1/2 hrnku (115 g) rostlinneho tuku
1/2 hrnku rostlinneho margarinu
3 a 1/2 hrnku (385 g) cukru moucka
1 a 1/2 lzicky vanilkove esence
1/4 hrnku (62 ml) sojoveho mleka nebo sojove smetany
Postup:
Predehrejte troubu na 180°C a vylozte formu (u nas asi znamejsi jako forma na muffiny) papirovymi kosicky. Odmerte mleko, dejte do nej lzici jablecneho octa a nechte tak 5 minut odstat. To se dela proto, aby se mleko trochu zdrclo (ztofuovatelo ;) a testo lepe drzelo pohromade.
Dal se postup lisi podle toho, jestli pouzivate margarin nebo olej.
Margarin: smichat mouku, skrob, prasek do peciva, sodu a sul ve vetsi mise. V jine mise za pouziti slehace vyslehejte margarin s cukrem (max 2 minuty) pak pridejte esence. Potom do teto misy stridave pridavejte mleko (s jablecnym octem) a ingredience z druhe "suche" misy.
Olej: smichejte mleko (s octem), olej, cukr a esence. Potom pridejte mouku, skrob, prasek do peciva, sodu a sul a dobre promichejte.
Plnte papirove kosicky asi tak do 2/3 a pecte na 180°C asi 20-22 minut.
Pred zdobenim nechte uplne vychladnout.
Dal se postup lisi podle toho, jestli pouzivate margarin nebo olej.
Margarin: smichat mouku, skrob, prasek do peciva, sodu a sul ve vetsi mise. V jine mise za pouziti slehace vyslehejte margarin s cukrem (max 2 minuty) pak pridejte esence. Potom do teto misy stridave pridavejte mleko (s jablecnym octem) a ingredience z druhe "suche" misy.
Olej: smichejte mleko (s octem), olej, cukr a esence. Potom pridejte mouku, skrob, prasek do peciva, sodu a sul a dobre promichejte.
Plnte papirove kosicky asi tak do 2/3 a pecte na 180°C asi 20-22 minut.
Pred zdobenim nechte uplne vychladnout.
Krem: Dobre promichejte tuk a margarin, pridejte cukr a michejte asi dalsi 3 minuty. Potom pridejte esenci a sojove mleko a michejte dalsich cca 6 minut. Melo by to mit takovou "nacechranou" (fluffy) kremovou konzistenci.
Ja jsem testo delala tak, ze jsem klasicky smichala zvlast suche a mokre prisady a promichala je vzajemne. Dulezity je, mit predehratou troubu a cupcakes (hrozny slovo ;) dat pect co nejdriv potom, co se smicha prasek do peciva a soda s mokrymi ingrediencemi a zacnou pusobit. Delala jsem variantu s repkovym olejem, ktery ma sice peknou zlutou barvu, ale chutove mi prilis nevyhovuje, takze priste dam normalni slunecnicovy. Na krem jsem pouzila tuk Provamel (mozna je to taky spis margarin?) a margarin ViveBio z Teska.
Celkove to bylo dobry, akorat HROZNE sladky, ani ne tak testo, jako krem (coz se teda dalo ocekavat ;), takze "hrnkovydort" staci jen tak trochu pomazat.
I testo i krem mi zbyly, takze pokud to nemerite presne a delate jen tak od oka, drzte se pri odmerovani prisad spis pri dolni hranici...
Ja jsem testo delala tak, ze jsem klasicky smichala zvlast suche a mokre prisady a promichala je vzajemne. Dulezity je, mit predehratou troubu a cupcakes (hrozny slovo ;) dat pect co nejdriv potom, co se smicha prasek do peciva a soda s mokrymi ingrediencemi a zacnou pusobit. Delala jsem variantu s repkovym olejem, ktery ma sice peknou zlutou barvu, ale chutove mi prilis nevyhovuje, takze priste dam normalni slunecnicovy. Na krem jsem pouzila tuk Provamel (mozna je to taky spis margarin?) a margarin ViveBio z Teska.
Celkove to bylo dobry, akorat HROZNE sladky, ani ne tak testo, jako krem (coz se teda dalo ocekavat ;), takze "hrnkovydort" staci jen tak trochu pomazat.
I testo i krem mi zbyly, takze pokud to nemerite presne a delate jen tak od oka, drzte se pri odmerovani prisad spis pri dolni hranici...
Pin It Now!
Žádné komentáře:
Okomentovat