Ingredience:
Testo:
1 a 1/2 hrnku polohrube mouky
1/2 hrnku kakaa (ne granko, idealne dutch-processed)
1 lzicka prasku do peciva
1 lzicka pecici sody
1/2 lzicky soli
1 a 1/2 hrnku sojoveho (ryzoveho) mleka
1/2 hrnku oleje
cca 3o0gr malinove zavareniny nebo dobre marmelady
2 lzicky vanilkoveho extraktu (prip. cast cukru nahradit vanilkovym cukrem)
1 a 1/4 hrnku cukru
Poleva:
3/4 hrnku sojove smetany (nebo sojoveho mleka)
6 lzic margarinu
cca 300gr horke cokolady
cerstve maliny na ozdobu
Postup:
Postup:
Troubu predehrejte na 180°C a formu na dort dobre vymazte nebo vylozte pecicim papirem (v receptu radi rozdelit testo na pul a pect ve dvou stejnych formach, to mi ale prijde zbytecny). Do misy prosijte mouku, kakao, prasek do peciva, pecici sodu a sul. V jine mise smichejte mleko, olej, 1/2 hrnku marmelady, vanilkovy extrakt a cukr a dobre promichejte vidlickou nebo slehacem. Sypke ingredience vmichejte po castech do tekutych, nalijte testo do formy a pecte asi hodinu. Pokud se vrsek zacne pripalovat a testo jeste neni upecene (vyzkousejte spejli) prikryjte ho alobalem (ve dvou formach se testo pece asi 45 minut). Nechte vychladnout ve forme, pote vyndejte na rost.
Poleva/krem: v rendliku na strednim plameni privedte smetanu k mirnemu varu. Pridejte margarin a nechte rozpustit, sejmete z ohne a vmichejte cokoladu (idealne nakrajenou na kousky). Michejte, dokud se cokolada uplne nerozpusti a smes neni hladka. Pokud chcete konzistenci polevy, kterou dort prelijete, nechte cokoladu asi hodinu stat pri pokojove teplote. Pokud chcete spis konzistenci kremu (jako na fotce), dejte smes asi na hodinu do lednicky (max. tak 1,5-2 nebo to ztuhne moc).
Potom co dort uplne vychladl rozpulte ho (v pripade, ze jste ho delali v jedne forme), vrsek spodni casti namazte marmeladou a cokoladovym kremem. Priklopte horni casti a opet ji potrete marmeladou. Polijte polevou nebo pomazte kremem a ozdobte cerstvymi malinami.
Poleva/krem: v rendliku na strednim plameni privedte smetanu k mirnemu varu. Pridejte margarin a nechte rozpustit, sejmete z ohne a vmichejte cokoladu (idealne nakrajenou na kousky). Michejte, dokud se cokolada uplne nerozpusti a smes neni hladka. Pokud chcete konzistenci polevy, kterou dort prelijete, nechte cokoladu asi hodinu stat pri pokojove teplote. Pokud chcete spis konzistenci kremu (jako na fotce), dejte smes asi na hodinu do lednicky (max. tak 1,5-2 nebo to ztuhne moc).
Potom co dort uplne vychladl rozpulte ho (v pripade, ze jste ho delali v jedne forme), vrsek spodni casti namazte marmeladou a cokoladovym kremem. Priklopte horni casti a opet ji potrete marmeladou. Polijte polevou nebo pomazte kremem a ozdobte cerstvymi malinami.
Pin It Now!
1 komentář:
Ten je božský!
Nela z Beauty Charm
Okomentovat