20. prosince 2008

RumNog Pecan Cookies

Vyborne (nejen) vanocni rumovo-orechove "susenky" z Veganomiconu.
edit: Nenechte se odradit fotkou, v realu vypadaji vzhledneji a jsou opravdu chutne. Od doby, co jsem je poprve vyzkousela, je delam kazde vanoce.

Ingredience:
1/3 hrnku oleje
1/4 hrnku sojoveho nebo ryzoveho mleka
1 hrnek a 2 lzice cukru (muzete dat trochu mene)
1 lzice melasy
2 lzice tmaveho rumu (tuzemaku ;)
1 a 1/2 lzicky vanilkoveho extraktu (nebo cast cukru nahradte vanilkovym cukrem)
1 a 1/2 hrnku polohrube mouky (muzete pridat, kdyby bylo testo prilis ridke/lepive)
1/4 hrnku kukuricneho skrobu (mozno nahradit bramborovym solamylem)
1 a 1/2 lzicky prasku do peciva
1/4 lzicky pecici sody
1/2 lzicky cerstve nastrouhaneho muskatoveho orisku
1/2 lzicky skorice
1/2 lzicky soli
2 hrnky (mozna staci mene) nahrubo nasekanych pekanovych orechu (muzete nahradit vlasskyma)



Postup:
Troubu predehrejte na 180°C, plechy vylozte pecicim papirem. Do misy vlijte olej, sojove mleko, cukr, molasu, rum a vanilku a (idealne slehacem tak 3 minuty) dobre promichejte dokud smes neni trochu zpenena. Pridejte mouku, skrob, prasek do peciva, sodu, muskatovy orisek, skorici a sul a prodelavejte, dokud se neutvori mekci testo. Oddelujte vzdy asi 1 lzici testa, vytvarujte kulicku a tu obalte v sekanych oresich. Koule vyskladejte na plech (nechte mezi nimi vzdy asi 3-4 cm mista) a pecte 10 - 12 minut. Doba peceni se odviji od toho, jestli se susenky "roztecou" do placek (pece se kratsi dobu) nebo jestli zustanou spise tlustsi (jako na fotce, pece se dele, klidne az cca 18 min.), coz se zase odviji od toho, jak dobre jste vyslehali tekutou ingredience s olejem (a take od teploty testa pred pecenim). Po vyndani z trouby nechte chladnout jeste 5 minut na plechu, pote prendejte na kovovy rost a nechte uplne vychladnout.
Susenky muzete jeste ozdobit polevou: 2 lzice margarinu vyslehejte s 2ma hrnky cukru moucka, pote pridejte 2 lzice sojoveho (ryzoveho) mleka nebo smetany, 2 lzice rumu a 1/4 lzicky vanilkoveho extraktu a znovu vyslehejte.
Susenky mi ovsem prijdou dost sladke a chutne i bez polevy.


Pin It Now!

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Prosim vas,muzete mi vysvetlit co je to molasa a cim ju muzu nahradit?Dekuji-Katerin(Spanelsko)

Anonymní řekl(a)...

Tak toto je můj nový nejoblíbenější recept.Výborné! :-) Dovolila jsem si malé úpravy, ořechy vlašské, půl hrnku na jemno a půl hrnku na kousky a smíchat do těsta... Děkuji za další super inspiraci a krásně voňavé a chutné cukroví :-) Kristýna

Pupa řekl(a)...

Katerin: melasa je extrakt z cukrove trtiny, resp. to, co zbyde po vyrobe cukru. Cim ji nahradit to moc nevim, ma takovou specifickou chut ... zkuste dat jenom hnedy cukr.

Kristyna: taky jsou moje oblibene :) takhle na pohled nic moc, ale chutnaji vytecne a hlavne jsou prekvapive mekke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...