21. února 2009

Spanakopita

Vegansky recept na oblibene recke jidlo z Vegan with a Vengeance. Milovniky feta syru tofu variaci asi neoklamete, nicmene i tak rozhodne doporucuji. Phyllo (filo) testo sezenete treba v orientalnich potravinach (v Praze napr. Myslikova) a mozna i v nejakych supermarketech. Prace s nim mi prisla ponekud narocna (pred pripravou rozhodne doporucuji najit si nejaka videa prace s phyllo dough na youtube) a je trochu tezsi ho sehnat, takze myslim, ze bude v obou smerech lehci nahradit ho listovym testem (veganske je napr. nejake rakouske/nemecke? v trojuhelnikovem obalu) s, mozna o neco mene krupavym, ale jinak snad ;) obdobnym vysledkem.
update: s velkym uspechem jsme zkouseli i jakesi "tortillove" testo, taktez z orientalnich potravin, takze je videt, ze tahle napln snese temer vse :)



Ingredience:
1/4 hrnku a 2 lzice olivoveho oleje + dalsi na potirani testa
neco pod pulkilo cerstveho, velmi dobre proplachnuteho spenatu, zbaveneho tvrdsich stonku
1 svazek cibulek
3 rozdrcene strouzky cesneku
1 hrnek nasekaneho kopru
900 gr tofu natural
1/3 hrnku cersve citronove stavy
2 lzicky suseneho oregana
spetka cerstveho muskatoveho orisku
3/4 hrnku rozemletych vlasskych orechu
1/4 hrnku lahudkoveho drozdi
1 lzicka soli
cerstve namlety cerny pepr dle chui
1 baleni phyllo testa (pokud mate mrazene, nechte pres noc rozmrazit pri pokojove teplote)

Postup:
Ve vetsim hrnci zahrejte na strednim plameni olivovy olej, pridejte spenat, cibulku, cesnek a kopr. Smazte do mekka, dokud zelenina nevypusti stavu. Vyjmete z hrnce a pri pokojove teplote nechte vystydnout. Ve vetsi mise prsty rozmackejte tofu na hrudkovitou konzistenci. Po malych castech pridavejte vystydlou spenatovou smes, ze ktere jste predtim vymackali tolik tekutiny, kolik jen bylo mozne. Pridejte citronovou stavu, oregano, muskatovy orisek, orechy 1/4 hrnku olivoveho oleje a lahudkove drozdi. Rukama dobre promichejte, dochutte peprem a soli.
Troubu predehrejte na 180°C, pripravte si plochu a pomucky (predevsim vlhke uterky) pro praci s testem. Vezmete jeden plat testa, bohate ho potrete olejem a prikryjte dalsim platem, ktery take potrete. Platy svisle rozrezte na 4 pruhy (v kucharce doporucuji 3 pruhy vodorovne), na kazdy pruh do dolni prave casti rozlozte asi 2 lzice naplne. Zdvihnete pravy spodni roh testa (s naplni) a prelozte po diagonale (abyste napln uzavreli). Takto vznikly trojuhelnik prelozte nahoru, opet po diagonale, opet nahoru (jako vlajku) ... pokracujte az do konce. Opet potrete olivovym olejem. Trojuhelniky pecte 10-12 minut, dokud nejsou zlate a lehce nafouknute, nicmene neodchazejte od trouby, snadno se pali!
Spanakopitu muzete udelat i ve forme sneku nebo jako "kolac" v zapekaci mise, nazornych navodu bude urcite na internetu spousta.

Pin It Now!

Žádné komentáře:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...