21. února 2009

Mandarinkova Babovka

Po delší době další vynikající recept z VeganYumYum. Vizualne z me strany opet nic moc, nicmene podivejte se na predchozi odkaz na VeganYumYum a zjistite, ze s trochuou snahy (a pri spravnem nasviceni ;) muze tahle babovka vypadat skvele. Mne se bohuzel nepovedlo vystihnout spravny moment tuhnuti polevy, ale na chuti to rozhodne neubira.
Recept pouziva kandovane mandarinky (ve zkratce mandarinky (s tenkou slupkou!!!) povarene ve vode s cukrem, podrobny navod zde), ktere se nasledne pouzivaji i s kurou, ktera dodava prijemne nahorklou (v dobrem slova smyslu) chut, ale myslim, ze muzete zkusit pouzit i rozmixovane cerstve mandarinky (v tom pripade ovsem rozhodne pridejte cukr) nebo mandarinky z konzervy. Pokud se do toho pustite, prosim poreferujte potom o vysledku :)

Ingredience:
1 a 1/2 hrnku rozmixovanych kandovanych mandarinek (asi 6-8 mandarinek)
1/2 hrnku oleje
1 a 1/4 hrnku sojoveho (nebo jineho nezivocisneho) mleka
1/4 hrnku cukru (dala jsem asi 1/2 hrnku a i tak to nebylo nijak extra sladke)
2 hrnky polohrube mouky
1 a 1/2 lzicky prasku do peciva
2 lzicky pecici sody
1/2 lzicky soli
cerstve mandarinky na ozdobu

Mandarinkovy tekuty fondan:
1 a 1/4 hrnku cukru moucka
3 lzice cerstve mandarinkove (nebo jine citrusove) stavy


Postup:
Babovka: Troubu predehrejte na 180°C a mandarinky i se slupkou (pokud pouzivate kandovane) dobre rozmixujte. Trochu jsem se bala, aby vysledek nebyl nahorkly moc, tak jsem z pulky mandarinek slupku oloupala. Mandarinkove pyre smichejte s olejem, mlekem a cukrem a vyslehejte do hladka. V jine misce smichejte mouku, prasek do peciva, sodu a sul. Touto smesi vysypte vymazanou babovkovou formu (zbytek mouky vratte opet do misky se suchou smesi). Pote mouku atd. jemne vmichejte do smesi s mandarinkovym pyre, promichejte a vlijte do pripravene formy. Pecte na 180°C 45-50 minut, kdyz spejle pichnuta do stredu babovky vyjde ven sucha a bez drobku, je to hotove. Po vyjmuti z trouby nechte jeste nejakou dobu babovku chladnout ve forme, potom ji vyklopte na talir. Pred ozdobenim polevou nechte uplne vychladnout.
Poleva: V mensim rendliku dobre promichejte vidlickou praskovy cukr s mandarinkovou stavou. Privedte k varu, ale varte (tj. kdyz to bubla ;) pouze 10-20 sekund, pote sejmete z ohne a stale slehejte vidlickou. Nejdrive bude smes tekuta a bude mit barvu jako zloutky, postupne bude ovsem tuhnout a svetlat. Babovku je treba prelit v momente, kdy je jiz smes jasne tuzsi a hustsi, nicmene stale tekuta. Pokud nevystihnete tento moment (ja to stihla temer v posledni mozne chvili, ale i tak uz bylo dost pozde) smes velmi rychle opet ztuhne. V takovem pripade ji proste znovu zahrejte a zacnete znovu ;). Babovku nakonec jeste posypte praskovym cukrem a ozdobte cerstvymi mandarinkami.

Pin It Now!

2 komentáře:

xmakhox řekl(a)...

pouzil som mandarinky z konzervy, mixovane asi 1 sekundu ( =zapnutie & vypnutie mixera) - cele cesto bolo nejako moc tekute - po upeceni makke ako spongia (houba:) a tie mandarinky v nom nebolo ani moc citit :(

Pupa řekl(a)...

hm to je skoda :(
tak aspon ze to "kandovani" neni nijak narocny :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...