30. května 2009

Zebra Kolac z Tofu

Veganska variace na tvarohovou zebru, ktera uz chvili koluje na netu (napr. zde). Vysledek dopadl prekvapive dobre, velmi si ho pochvalovali i nevegetariani (kteri navic vedeli, ze to obsahuje "pochybne" ingredience, napr. tofu ;), takze pokud mate radi tento druh kolacu, urcite doporucuji. V Praze koupite ExtraFirm SilkenTofu vyhodne (29 kc) v korejskych potravinach v Korunni.

Ingredience:
Testo:
225 gr polohrube mouky
100gr margarinu nebo rostlinneho tuku
100gr mouckoveho cukru
spetka soli
lzice kukuricneho skrobu
cca 1/4 hrnku sojoveho nebo jineho rostlinneho mleka
Napln:
2 krabicky Mori-Nu ExtraFirm SilkenTofu (nebo cerstve, pokud sezenete :)
1 vetsi banan
4-5 lzic kukuricneho skrobu nebo arrowrootu (nebo vanilkoveho pudingu(prasku))
cca 3/4 hrnku cukru (nebo javoroveho sirupu)
200 ml rostlinne smetany nebo sojoveho mleka ci jogurtu
1 lzicka vanilkoveho extraktu (nebo cast cukru nahradit vanilkovym)
stava z 1 citronu
200 gr cokolady na vareni
2 lzice kakaa


Postup:
Troubu predehrejte na 190 (nebo 170 horkovzduch), ingredience na testo smichejte v mise a propracujte rukama (mleko pridavejte po castech, dokud nevznikne pekne testo). Formu na dort nebo na kolac vymazte ci vylozte pecicim papirem, vlozte do ni testo a vymackejte ho prsty po dne a po stranach formy. V mixeru dobre rozmixujte vsechny ingredience (pridala jsem jeste zbytek provamel vanilkoveho pudingu, ale neni nutny) mimo kakaa a cokolady. Tu rozehrejte ve vodni lazni (nebo v rendliku). Pulku testa z mixeru prendejte do misky, do druhe pulky vmichejte lehce prochladlou cokoladu a kakao, opet rozmixujte. Do stredu formy davejte stridave velkou lzici (ci mensi sberacku - mne se se lzici zebrovani moc nepovedlo) bileho a cokoladoveho kremu - bude se tlakem rozlevat po forme a vytvori zebrovani. Pecte asi 50 minut, dokud se napln nezpevni (ja pekla asi moc dlouho, cca 75 minut, proto take napln u kraju popraskala). Po vyndani nechte uplne vychladnout, uchovavejte v lednici.

Pin It Now!

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Vypada to supr. Ale nema tam byt i mouka? :)

Pupa řekl(a)...

V teste urcite! hned to opravim, dik! :)

rybička řekl(a)...

Tak to je fajn, že se zebra tak rozšířila i do varianty s Tofu! Našla jsem ji asi před rokem na jednom německém webu, vyzkoušela, přeložila a plácla na své stránky. By mne ani nenapadlo, že to proletí internetem jako blesk... Nicméně, výsledek je efektní, tak asi proto.

Anonymní řekl(a)...

půjde to i když to tofu nebude ExtraFirm ale jen Firm? Protože ten extra jsem nesehnala

Pupa řekl(a)...

myslim,ze by to melo jit. Nechte kolac dobre ztuhnout v lednici a mozna bych pri priprave pridala o malicko vic skrobu (idealne "arrowrootu", koupila jsem ho ve zdr. vyzive v Sazavske, je chutove nevyrazny)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...