8. října 2009

Let them eat Cake

Dalsi narozeninovy, myslim ze hodne povedeny, dort (a neni tak narocny, jak to dle delky prispevku vypada). Bohuzel nemam fotku rezu, nicmene uvnitr jsou tri vrstvy korpusu (dve bananove, jedna vanilkova), jahodova marmelada a cokoladovy(+bananovy) a vanilkovy krem. Bananovy korpus inspirovan receptem z krasne kucharky My Sweet Vegan.

Ingredience:
Bananovy dort (1 klasicky dort, tj. 2 polovicni korpusy)
2 a 1/2 hrnku polohrube mouky
2 lzicky prasku do peciva
2 lzicky pecici sody
1/2 lzicky soli
2/3 hrnku sojoveho mleka
1 lzicka jablecneho octa (popr. vinneho ci citronove stavy)
1/2 hrnku margarinu
1/2 hrnku cukru krupice
1/2 hrnku hnedeho cukru
5 hodne zralych bananu (klidne hnede na povrchu, tvrdsi banany se na peceni nehodi!) - rozmackanych na kasi mackadlem na brambory ci vidlickou
1 lzice vanilkoveho extraktu (nebo cast cukru nahradte vanilkovym cukrem)
6 lzic rumu (pokud chcete :)

Vanilkovy korpus (1/2 klasickeho dortu, takze chcete li cely: x 2)
1 hrnek sojoveho mleka
1 lzicka jablecneho octa (popr. vinneho ci citronove stavy)
1 a 1/4 hrnku polohrube mouky
2 lzice kukuricneho skrobu
3/4 lzicky prasku do peciva
1/2 lzicky pecici sody
1/4 lzicky soli
1/3 hrnku oleje
3/4 hrnku cukru krupice
2 lzicky vanilkoveho extraktu
1/3 lzicky mandloveho, karameloveho ci vice vanilkoveho extraktu

Cokoladovy krem:
1 a 1/2 (popr. pouze 1) baleni Mori-Nu silken Tofu Firm ci ExtraFirm
300 gr horke cokolady na vareni
1 banan
cca 2 lzice javoroveho sirupu ci jineho sladidla (agave ci cukr)
1 lzicka vanilkoveho extraktu
dle konzistence pridejte trochu kakaa ci sojoveho mleka

Vanilkovy krem:
cca 200 gr tofu natural (mela jsem cerstve ze Sapy, trochu mekci, ale jinak podobne jako SunFood. Pokud pouzivate "tvrdsi", tj sunfood tofu a ne silken tofu, prislehejte k nemu take cca lzici oleje)
1 vanilkovy puding CremeOle (vyslehava se za studena) nebo klasicky puding (je treba uvarit a nechat vychladnout.. nuda)
300 ml sojoveho mleka (alproSoya)
cca 120 gr Alsanu (ci jineho margarinu, ale Alsan je dle me idealni, dobre chutna a navic je tuhy, takze krem take pekne ztuhne)
asi 4 lzice cukru moucka + 3 lzice hnedeho cukru
cca 2 lzice javoroveho sirupu
2 lzicky vanilkoveho extraktu
citronova stava dle potreby


Postup:
Bananovy korpus:
Troubu predehrejte na 180°C a formu na dort vylozte pecicim papirem nebo vymazte a vysypte moukou. Mleko nalijte do hrnku, pridejte ocet a nechte cca 5min odstat. V mensi mise promichejte mouku, prasek do peciva, sodu a sul. V jine mise vyslehejte margarin s cukry, pote pridejte bananove pyre a vanilku. Pote stridave vmichavejte smes s moukou a mleko - dobre promichejte. Nalijte do formy a pecte cca hodinu (zkontrolujte spejli po 45ti minutach, pokud je vrsek uz hnedy, ale dort je jeste syrovy, prikryjte alobalem a zmirnete teplotu). Vyndejte, propichejte na nekolika mistech spejli a polijte lzicemi rumu (poliljte vrsek, pote dort obratte a polijte z druhe strany) Pred pulenim ci zdobenim nechte plne vychladnout.
Vanilkovy korpus:
Troubu predehrejta na 180°C a pripravte formu (viz. vyse). Smichejte mleko s octem a nechte odstat. Pote ve vetsi mise smichejte mleko, olej, cukr a vanilku. Pridejte mouku, kukuricny skrob, prasek do peciva, sodu a sul a michejte, dokud testo neni hladke. Pecte cca 25 minut (zkontrolujte spejli) (nebo cca 50, pokud delate cely dort).
Cokoladovy krem:
Rozpustte cokoladu a nechte cca 5 minut vychladnout. Pote rozmixujte tofu v mixeru, pridejte ostatni ingredience vcetne cokolady a mixujte, dokud smes neni hladka. Ochutnejte a dochutte. Nechte dobre vychladnout v lednici (idealne nekolik hodin).
Vanilkovy krem:
Tofu na krem jsem dva dny pred delanim dortu marinovala ve vode, do ktere jsem pridala cca lzici a pul javoroveho sirupu, trochu vanilkoveho extraktu a stavu asi z 1/2 citronu (kazdy den jsem "marinadu" menila), nicmene tezko rict, jestli to necemu pomohlo, ci to bylo vicemene placebo ;). Tofu jsem pote rozmixovala s trochou javoroveho sirupu, vanilkoveho extraktu a citronu a pridala jsem jeste trosku sojoveho mleka. Smes by mela byt +/- hladka i kdyz to neni silken tofu (edit: pokud pouzivate tvrde tofu, pridejte cca lzici oleje, smes dostane mnohem hladsi konzistenci). Zatim to neochutnavejte ;)). V jine mise chvili slehejte margarin, dokud nezesvetla a neni trochu nadychany. V malem mixeru na koreni ci kavu rozmixujte hnedy cukr na prasek. Pote cukr moucka a rozmixovany hnedy cukr pridejte k margarinu a vyslehejte (cca 3 minuty). Ve vysoke nadobe dle navodu pripravte puding (nic tezkeho. Pokud presto pouzivate vareny puding ujistete se, ze ma stejnou teplotu jako ostatni ingredience, jinak se krem (margarin) zdrcne) a po castech ho zaslehejte do masloveho kremu. Pote po lzicich pridavam krem z tofu a ochutnavam. Kdyz uz byt jen malilililinko ucitim chut tofu, prestanu pridavat (obvykle je to o malicko mene nez tech 200gr, zalezi na vasi chuti). Krem samozrejme take chutna lepe potom, co stravil nejaky cas v lednici.
Dort:
Korpusy jsem si upekla vecer, nechala je pres noc, prikryte uterkou, vychladnout. Rano jsem udelala oba kremy. Bananovy korpus jsem rozrizla na pul, jednu pulku jsem potrela silnou vrstvou cokoladoveho kremu a dala do lednice. Vanilkovy korpus jsem potrela jahodovou marmeladou (cim mene sladka, tim lepe. Pokud se spatne roztira, dejte ji do misticky s troskou vody a par vterin ohrejte v mikrovlnce) a dala take na chvili do lednice, aby se nasledne marmelada nelepila/nemichala s vanilkovym kremem (muzete to taky strcit na chvili do mrazaku). Kdyz je marmelada ztuhla, potrete vanilkovy korpus vrstvou kremu a vratte do lednice. Cca za 1-2 hodiny by mely byt kremy dostatecne tuhe, takze kdyz zacnete dort vrstvit, neroztecou se tlakem do stran. Na bananovy korpus s cokokremem polozte vanilkovy korpus s marmeladou a vanilkovym kremem a zakoncete druhym bananovym korpusem. Ozdobte dle vkusu (kremy my vysly jen tak tak, ten vanilkovy pruh uprostred je takova znouzectnost, videla jsem, ze cokoladoveho nebude dost). Dort skladujte v lednici ci na chladnem miste.
uf :)

Pin It Now!

Žádné komentáře:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...