1. listopadu 2009

Manakeesh Bil Za'atar

Manakeesh je libanonske pecivo ne nepodobne jednoduche pizze z kynuteho testa. V Libanonu se tradicne pece uz od středověku, nejvetsi rozmach ale manakeesh zazil az pomerne nedavno - za obcanske valky v 80. letech, do te doby byl jen jednou z polozek pekarenskeho sortimentu. Za valky, kdy bylo zasobovani obtizne a nespolehlive, zacaly vznikat pekarny na nej primo specializovanene a tak to zustalo i po válce, která skoncila pocatkem 90 let. V Libanonu se manakeesh pece s ruznymy pridavky - s rajcaty, olivami, syrem, cesnekem, masem, dela se i v provedeni pul na pul - puvod je tedy podobny jako u pizzy, placka z testa a na ni co se najde. Nejtradicnejsi a (a take spolehlive vegansky a nejlevnejsi) je manakeesh potreny olivovym olejem a posypany arabskym kotrenim za'atar - smesi tymianu, saturejky, oregana, marulky, prazeneho sezamu a soli. Za'atar koupite v obchodech s korenim nebo arabskymi potavinami.


Ingredience:
500 g polohrube mouky
1/2 cajove lzicky cukru
1/2 cajove lzicky soli
1 pytlicek suseneho drozdi
300 ml vody
olivovy olej
citron
za'atar

Postup:
Z mouky, cukru, soli, drozdi a vody vypracujeme testo, dukladne ho prohneteme a nechame hodinu a pul kynout v troube vyhrate na 30 stupnu. Potom ho zmackmeme, znovu prohneteme a rozdelime na 8 dilku a z kazdeho vyvalime priblizne 0,5 tlustou placku, dame na plech a nechame jeste 20 minut kynout.
Po vykynuti placky lehce potre potreme olivovym olejem a pak pastou, kterou vyrobime ze za'ataru, olivoveho oleje a trosky citronove stavy. Dáme péct do predehrate trouby na 220 stupnu a peceme asi 10-15 minut (pozor ne moc dlouho, aby placky nebyly tvrde) dokud nezacnou zlatnout. Podavame je jeste teple.
V Libanonu se manakeesh ji nejcasteji po ranu, jeste teply se prodava prakticky na kazdem rohu a ulice jsou plne vune za'ataru. Nejlepsi prilohou je hrst oliv a zelenina nebo treba i hummus ci pomazanka z grilovanych lilku.

Pripravil K.
Pin It Now!

Žádné komentáře:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...