2. května 2010

Mikrovlnny dortik a Soyatoo

Jeste dva mesice bez trouby a poradne kuchyne, hruza... Nicmene uchazejici minidort muzete pripravit behem nekolika minut s pomoci par zakladnich ingredienci a mikrovlnky. Neni to zadna haute cuisine, dortik je trochu "srazenejsi" nez z normalni trouby, nicmene kdyz vas prepadne chut na neco sladkeho a nechce se vam absolvovat nekdy ponekud zdlouhavy proces peceni, je mikrodort docela dobra volba (tedy samozrejme pokud nemate nic proti mikrovlnkam).
Dort bude chutnat jeste lepe s ovocem, cokoladovou polevou nebo napr. slehackou. V minulosti jsem zkousela slehacku GranoVita (je treba vyslehat slehacem), ktera se da snist, nicmene ma (pro me) velmi vyraznou sojovou prichut. V posledni dobe se u nas daji (konecne) koupit take slehacky Soyatoo, ktere maji na internetu celkem dobrou povest. Ryzovou ve spreji jsem zkusila uz asi pred rokem a i kdyz ma take pomerne specifickou chut (predstavte si oplatky ("obal") Horickych trubicek ;)), je myslim celkem snesitelna. Sojova Soyatoo ve spreji je patrne klasicke slehacce (nebo alespon tem ve spreji) podobna nejvice. Sice i ona ma identifikovatelnou sojovou prichut, nicmene rozhodne neni nijak vyrazna (rekla bych podobne jako ValSoya zmrzliny), nekdo ji nemusi vubec citit. Neni to uplne 100% chutovy zazitek, nicmene v ramci nabidky se jedna o velmi slusny vyrobek. Ryzova i sojova Soyatoo ve spreji maji mensi nevyhodu v tom, ze se na teplem povrchu (teply dort, kakao) po nekolika vterinach zacnou roztekat, na studenem vydrzi tuhe cca 5 minut, pote take pomalu "roztavaji". Nicmene i tak myslim, ze rozhodne neni na skodu mit jednu z nich (pokud chcete klasictejsi chut, tak patrne sojovou) po ruce.

Soyatoo nabizi take slehaci sojovou smetanu v krabicce (ala GranoVita), kterou se chystam vyzkouset hned jak budu mit po ruce slehac. Mezitim, microwave cake:

Ingredience:
4 lzice mouky (nejlepe polohrube, ale je to nejspis celkem jedno)
3 lzice cukru krupice
2 lzice kakaa
3 lzice oleje
3 lzice sojoveho nebo jineho rostlinneho mleka
1/3 lzicky kypriciho prasku
spetka soli
par kapek vanilkoveho extraktu
spetka skorice
pulka bananu rozmackaneho na kasicku prip. jina nahrazka za 1 vejce (napr 2 lzice sojoveho jogurtu, 2 lzice rozmixovaneho silken tofu, trochu sojove mouky s mlekem...), pokud nemate, pridejte vice sojoveho mleka.
Stejne tak primichejte vice mleka, pokud je smes prilis husta/tuha (zalezi na tom, co pouzijete za vejce), nesmi byt moc tekuta, ale mela by se alespon trochu tahnout.


Postup:
Jako vzdy smichejte suche ingredience, v jine misce smichejte tekute, pote promichejte dohromady :). Nalijte do 250 ml hrnku a "pecte" v mikrovlnce na nejvyssi teplotu 2:30 - 3 minuty ;) (mozna spis mene, dortik je lepsi, kdyz je malicko "nedopeceny", vic gooey). Pri peceni dort patrne vyleze z hrnku (zajimave nechutne), nicmene po vyndani z mikrovlnky opet spadne na uroven okraju hrnecku.

Pin It Now!

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

naprosto boží!

Anonymní řekl(a)...

Dortík je parádní! V noci jsem si šla potají udělat ještě jeden :)
Šlehačce moc nedůvěřuju, tak jsem to riskla bez ní :)

Malý Princ řekl(a)...

vyzkoušeno,fakt superr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...