I kdyz na sushi asi stale budu chodit predevsim do restauraci, neni problem si veganske maki sushi udelat doma. Dokonce vas to muze stat min, nez vetsi obed v japonske restauraci. Pro zacatek budete potrebovat sushi ryzi, rasy na sushi (nori), ryzovy ocet, kren wasabi, nakladany zazvor, co nejlepsi sojovou omacku (treba kikkoman) a podlozku, na ktere budete sushi rolovat. S japonskymi obchody v Praze/CR nemam zkusenost, nicmene predpokladam, ze suroviny poridite levneji napr. v asijske trznici Sapa ci v mych oblibenych korejskych potravinach Arirang v Korunní 47/1186. Jednotlive suroviny se tak daji nakoupit v cene kolem 50 kc za jednu (1 kg sushi ryze, stredni baleni nakladaneho zazvoru, ryzovy ocet, wasabi, podlozka), ovsem doporucuji nesetrit na rasach (jeste jsem bohuzel nenarazila na znacku, ktera by mi 100% vyhovovala) a na sojovce. Take dejte pozor pri nakupu wasabi, zdaleka ne vsechny znacky jsou veganske! nektere obsahuji susene mleko ci vajecny zloutek, nezapomente tedy zkontrolovat slozeni. Pro me nezbytnym doplnkem k vyrobe maki sushi je take oprazeny sezam, klasicky ci cerny, ktery je tez mozne zakoupit na vyse uvedenych mistech.
Plnit muzete cimkoliv chcete, ja mam nejradsi asi jednoduchou kombinaci avokada a sezamu, prip. dalsi zeleniny (okurka, mrkev, chrest, redkev...) a tofu (tofu burger z Country lifu nakrajeny na tenke prouzky) , povedene jsou ovsem i Spicy Tempeh rolls z Veganomiconu ci maki plnene houbami shiitake (uvarene se sojovou omackou).
Ryzi pripravte podle navodu na obalu (ci na obalu nori ras). Ja obvykle ryzi properu a necham oschnout, varim asi 20 minut 1 hrnek ryze s 1 a 1/4 hrnku vody. Po uvareni necham jeste 10 minut dojit pod poklickou, pote preliji 2ma lzicemi ryzoveho oleje, pridam asi lzicku cukru a pul lzicky soli a jemne promicham. S ryzi se nejlepe pracuje dokud je tepla. Ruce si prubezne namacejte do misky s vodou, jinak se vam ryze bude lepit na prsty.
Dalsi tipy: Pokud se vam na podlozku rasy ci ryze lepi, obalte podlozku potravinovou folii. Pripravte si take asi pul hrnku vody s 1 lzici ryzoveho octa. Kdyz budete mit rolku zabalenou a budete chtit rasu "zalepit", potrete okraj rasy touto vodou.
Spicy Tempeh Rolls
Ingredience:
1/2 baleni tempehu natural
1/4 lzicky ostreho sesamoveho oleje (muzete vynechat)
1 a 1/2 lzice sojanezy
1 zelena cibulka nakrajena na tenke dlouhe prouzky
oprazeny cerny sezam. Pokud delate maki s rasou navrch, staci 1 lzice, pokud obalene ryzi (jako na obrazku), budete potrebovat asi 1/4 hrnku sezamu
Postup:
Tempeh v mensim hrnci ci panvi zalijte vodou, prikryjte a nechte dusit, dokud neztrati horkost (minimalne 10 minut). Pote ho rozmackejte s majonezou a chilli olejem. Na podlozku si pripravte jeden platek rasy, na ni rozvrstvete do dvou tretin ryzi. Doprostred ryze navrste prouzek tempehove smesi, na ni nakladte prouzky zelene cibulky a posypte sezamem.
(i k tehle smesi jeste muzete pridat avokado ci jinou zeleninu ;).
Spoustu video ci obrazkovych postupu, jak maki nejlepe zavinout, (s rasou uvnitr i navrch) najdete vsude mozne po internetu, nevidim tedy duvod pridavat dalsi. Udelat si vlastni sushi je snazsi, nez to (mozna) vypada, tak hura do toho :).
Pin It Now!
Žádné komentáře:
Okomentovat