12. ledna 2011

Opici dort

Bananovy dort k svatku :).

Ingredience:
Bananovy dort (1 klasicky dort, tj. 2 polovicni korpusy)
2 a 1/2 hrnku polohrube mouky
2 lzicky prasku do peciva
2 lzicky pecici sody
1/2 lzicky soli
2/3 hrnku sojoveho mleka
1 lzicka jablecneho octa (popr. vinneho ci citronove stavy)
1/2 hrnku margarinu
1/2 hrnku cukru krupice
1/2 hrnku hnedeho cukru
5 hodne zralych bananu (klidne hnede na povrchu, tvrdsi banany se na peceni nehodi!) - rozmackanych na kasi mackadlem na brambory ci vidlickou
1 lzice vanilkoveho extraktu (nebo cast cukru nahradte vanilkovym cukrem)

Krem:
Alsan ci jiny dobry vegan margarin
mouckovy cukr
200 - 400 gr veganske cokolady (horka nebo "mlecna" s ryzovym mlekem)
vanilkovy puding uvareny dle navodu (o neco malo mene mleka)
Marmelada dle chuti

Postup:
Troubu predehrejte na 180°C a formu na dort vylozte pecicim papirem nebo vymazte a vysypte moukou. Mleko nalijte do hrnku, pridejte ocet a nechte cca 5min odstat. V mensi mise promichejte mouku, prasek do peciva, sodu a sul. V jine mise vyslehejte margarin s cukry, pote pridejte bananove pyre a vanilku. Pote stridave vmichavejte smes s moukou a mleko - dobre promichejte. Nalijte do formy a pecte cca hodinu (zkontrolujte spejli po 45ti minutach, pokud je vrsek uz hnedy, ale dort je jeste syrovy, prikryjte alobalem a zmirnete teplotu). Vyndejte, propichejte na nekolika mistech spejli a polijte nekolika lzicemi sojoveho mleka, prip. rumu (poliljte vrsek, pote dort obratte a polijte z druhe strany). Pred pulenim ci zdobenim nechte plne vychladnout.


Krem: Dobre vyslehejte margarin s cukrem, primichejte po lzicich puding (musi mit stejnou teplotu jako ostatni ingredience) a nakonec rozpustenou cokoladu. (Prip. muzete krem rozdelit a puding primichat pouze do "oblicejove" casti).

Na opici jsem si nejdrive odlila testo do dvou formicek na muffiny a ze zbytku udelala korpus v mensi forme (cca 18 cm). Po upeceni jsem opici rozkrojila, promazala marmeladou a kremem. Rozpulila usi, tez promazala a pote je kremem pripevnila k hlave. S pomoci ustrihnuteho sacku jsem si svetlym kremem naznacila oblicej a usi, vyplnila a uhladila nozem. Zbytek jsem dozdobila cokoladovym kremem.
Krem nemusite delat "maslovy", muzete pouzit napr. tento, ktery je velmi chutny a nikdo by nehadal, ze v nem je tofu.

Pin It Now!

3 komentáře:

Kdoasi řekl(a)...

Toto byl vyborny dorticek a pripominam, ze se jiz blizi dalsi (nekolikery) narozeniny!

Kasia řekl(a)...

Prekrasny! V unoru bude mit dcerka narozeniny, tak zkusime udelat opicku :)Diky!

ev řekl(a)...

Zítra se chystám na pečení, mohu se zeptat, jak velký byl průměr a jak byl celkový korpus tlustý? Peču o do formy a nevím jestli bude těsta stačit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...