12. ledna 2011

Tofu Makhani

Puvodnim zamerem bylo udelat veganske jidlo podobajici se Chicken Makhani, zname take jako Butter Chicken nicmene protoze jsem primo tohle jidlo nikdy nejedla, tak ani vlastne nevim, jak se to povedlo ;). Kazdopadne je z toho dobra, velmi lehce (tak britsk0- :)) indicky korenena, kremova omacka s tofu.

Ingredience:
2 baleni tofu natural (Sunfood, jedno baleni cca 230 gr)
Marinada:
1 hrnek zeleninoveho bujonu
1/4 hrnku cerstve citronove stavy
2 lzice sojove omacky
2 lzice madarske papriky (koreni)
1 lzice olivoveho oleje
Omacka:
cca 60 gr margarinu (napr. Alsan)
1 vetsi cibule
5 strouzku cesneku
1/2 lzicky soli
1/2 lzicky cerneho pepre
1/2 lzicky kayenskeho pepre
1/4 lzicky rimskeho kminu
1/4 lzicky mleteho kardamonu
1/4 lzicky mleteho koriandru
stava z jedne limetky
400 gr konzerva drcenych rajcat
cca 400 gr rajcatoveho protlaku
zeleninovy ci "kureci" bujon na 500 ml tekutiny
250 ml sojove smetany (Provamel)
3 vrchovate lzice sojanezy
2 lzice rostl. mleka (neni nutne)
cerstvy koriandr

Postup:
Den pred pripravou: Kostku tofu rozkrojim na dva platky a vymackam do ubrousku ci uterky. Pote platky nakrajim na male kosticky, ale muzete zvolit jakekoliv tvary mensi velikosti, anglictina pro to ma pekny vyraz - bite sized pieces. Pote nalozim do marinady (tu pripravite lehce, proste smichate vsechny uvedene ingredience), dam na par hodin do mrazaku a nez jdu spat, prendam na noc do lednice. Muzete zkusit dat do omacky tofu nemarinovane, ale za vysledek nerucim (kdyztak dejte vedet, jak to dopadlo, ja nekdy trpim fobii z "tofu (ne)chuti" ;).
Omacka:
Na margarinu zpente na drobno nakrajenou cibuli, nechte zesklovatet (asi 5 minut). Pote pridejte tofu (bez marinady), vsehno koreni a sul, limetkovou stavu, drceny cesnek a smazte asi 10 minut. Vlijte rajcatovy protlak, drcena rajcata a bujon, priklopte poklici a na mirnem/strednim plameni varte asi 30 minut. Pred koncem vlijte sojovou smetanu a sojanezu rozmichanou s mlekem. Promichejte a sejmete z ohne. Pridejte natrhane listy koriandru a podavejte s basmati ryzi.

Pin It Now!

4 komentáře:

Natalia řekl(a)...

Vyskusala som, omacka je skvela a krasne vonia. Marinada tiez vyborna, len by ma zaujimalo, ci ma nejaky specialny vyznam, ze som to cele na par hodin strcila do mrazaku. Bola to pre mna novinka...

Pupa řekl(a)...

To jsem rada, ze chutna :). Do mrazaku to davam, protoze mi prijde, ze tofu lepe nasaje marinadu a ma pak trochu jinou strukturu. Ale nemyslim, ze na tom nejak vyrazne zalezi, je to spis pro (muj) dobry pocit.

Dee řekl(a)...

tohle určitě zkusím! mám tofu ráda, ale zatím pořád opakuju jen tak dva tři recepty, tohle vypadá moc dobře!

btw, dnes jsem si dělala takovou indickou variaci (teda neveganskou, byl v tom bílý kravský bílý jogurt, ale ty bys to určitě nahradila rostlinným jogurtem) - vařené brambory a mrkev orestovat na oleji s cibulí, přidat koření garam másala a trochu kurkumy a nakonec tedy ten jogurt.

Anonymní řekl(a)...

ahoj, máš úžasné recepty, určitě musím nějaký vyzkoušet.
neznáš nějaký dobrý recept na sojanézu? třeba chutově podobnou té co mají v loving hutu(jestli jsi tam někdy byla).
děkuju za odpověd, Eva

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...