15. ledna 2012

Livance

Prestoze americke pancakes predstavuji docela dobrou a hlavne rychlou variantu livancu, nekdy clovek dostane chut na ty klasicke ceske, kynute a nadychane. U nas se vzdycky jedly jeste teple, s marmeladou nebo obalene v cukru se skorici, dnes jsem je udelala s tresnovou marmeladou a jogurtovo-kokosovym kremem. Tak tedy k receptu:

Ingredience:
Livance:
15 gr cerstveho nebo suseneho drozdi
40 gr (hnedeho) cukru
300 gr polohrube nebo hladke mouky
cca 1/2 litru sojoveho mleka (AlproSoya, prip. muzete dat 1/4 kokosoveho a 3/4 sojoveho, patrne by fungovalo i ovesne..)
20 gr rostl. tuku (Alsan)
2 vrchovate lzice soj. jogurtu (Provamel bily, prip. muzete zkusit vanilkovy puding)
1/2 lzicky prasku do peciva
sul
citronova kura
na spicku noze muskatoveho kvetu
Krem:
plechovka kokosoveho mleka
bily sojovy jogurt (bily Provamel je nej)
citronova/limetkova stava a kura
cukr moucka

vypadá to trochu jako žába s korunkou

 Postup:
Do vetsiho hrnku rozdrobime drozdi a pridame polovinu davky cukru. Michame dokud se kvasnice nerozpusti. Pote pridame 10dkg mouky, 1/8 vlazneho mleka a rozmichame v ridsi testicko/kvasek. Ten posypeme moukou a nechame na teplem miste vykynout. Pote k nemu primichame zbylou mouku s praskem do peciva, cukr, spetku soli a muskatovy kvet. Do zbytku mleka pridame jogurt a tuk a zahrejeme (maslo by se melo rozpustit, ale smes by nemela byt horka!). Primichame do testa. Ridke testo nechame v teple asi hodinu kynout. Pote lehce promichame a na rozpalenem tuku peceme livance.
Pokud pouzivate susene drozdi, staci proste smichat vsechny suche ingredience, v jine nadobe pak vsechny tekute, ktere napr. v mikrovlnce zahrejete (aby byla vlazna). Pote necekane smichame dohromady. Pokud nedelate kvasek, je mozne smes jeste pred kynutim lehce proslehat slehacem, aby byla vice nadychana.

Krem: Plechovku kokosoveho mleka dejte v predstihu do lednice, aby "tuk" v mlece ztuhl a separoval se na vrchu plechovky. Potom plechovku otevrete a tuto pevnou "smetanu" vydlabejte lzici do misy. Slehacem co nejlepe vyslehejte (nemely by tam byt hrudky). Pridejte citronovou ci limetkovou stavu a kuru, cukr moucka (pridavejte po troskach, at to nemate prilis sladke) a po lzicich pridavejte bily jogurt. Slehejte a pridavejte do pozadovane konzistence, pote dejte opet ztuhnout do lednice. (Na fotce se mi krem trochu rozteka, ale to je zejm. proto, ze jsem ho nestihla dat ztuhnout a dala jsem ho primo na teple livance...). Podavejte s ovocem, marmeladou, javorovym sirupem... cimkoli chcete.
Btw bulharsky se Libanonec rekne livanec haha!

Pin It Now!

4 komentáře:

Kimi řekl(a)...

BOŽE! To bych si tak dala! No naštěstí doma nemám tu pánev na lívance!

Anonymní řekl(a)...

Zvládneš i bez pánve na lívance :-) Náš videorecept na lívance tady:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=IbvjMPN8190

Jolca řekl(a)...

Ahoj, mam dotaz ohledne praskoveho cukru. Vim ze v USA pisou, ze bily cukr neni vegansky...plati to i o cukru tady v CR? Jsem zacinajici veganka a nikde na netu to nemuzu najit. Moc diky. MM ty livance vypadaji fantasticky!

Anonymní řekl(a)...

to jolca:
pro CR to nepla..u nas se nebeli kostni mouckou

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...