8. ledna 2012

plnena seitanova rolka

Chutny nedelni obed :). Seitan na zpusob sekane, plneny vybornou smesi hub shiitake a porku, podavany se stouchanymi bramborami s cibulkou a opecenymi kapustickami (ktere se ovsem zkonzumovaly jeste pred focenim). Recept od nejlepsi (vegan) kucharky z jejiho blogu ThePPK (btw vrele doporucuji jeji kucharky, vlastnim jich vetsinu a zadna me zatim nezklamala).

Ingredience:
Napln:
2 a vice lzic olivoveho oleje
200-250 gr hub shiitake, klobouky nakrajene na platky (cerstve k dostani napr. v Holesovicke trznici)
2 velke porky, nakrajene na tenci platky
1/2 lzicky soli
cerstve mlety pepr
3 vetsi rozdrcene strouzky cesneku
2 lzice cerstveho nasekaneho tymianu (ci 2 lzicky suseneho)
1/4 hrnku strouhanky
1/4 hrnku zeleninoveho vyvaru (prip. voda s Alnatura zel. bujonem)
1 lzice cerstve citronove stavy
"Rolka" (meetloaf, roast... ci jak to nazvat):
3 vetsi strouzky cesneku
1 hrnek cervenych fazoli z konzervy (kidney beans, bez vody)
1 a 1/2 hrnku zeleninoveho vyvaru
3 lzice dobre sojove omacky (Kikkoman)
2 lzice olivoveho oleje
2 hrnky lepku v prasku (vital wheat glutten) zasadni pro vyrobu seitanu - v CR pod nazvem Psenicna bilkovina vyrabi makrobio znacka Danfood, ja ho koupila ve zdrave vyzive v Sazavske
1/3-1/2 suseneho lahudkoveho drozdi
1 vrchovata lzicka cervene papriky
1 vrchovata lzicka suseneho tymianu
1 vrchovata lzicka susene salveje
1 vrchovata lzicka drcenych fenyklovych seminek nebo suseneho cesneku
1/2 lzicky soli
cerstve mlety cerny pepr


Postup:
Nejdrive pripravte napln. Rozehrejte olej ve vetsi panvi a osmahnete na nem shiitake a porek (musi uplne zmeknout, asi 10min na strednim plameni). Pridejte sul, pepr, cesnek a tymian a smazte dalsi dve minuty (casto michejte, at se to neprismahne). Prisypte strouhanku a promichejte ji s ostatnimi ingredencemi. Kdyz je smes sussi a strouhanka lehce opecena (asi po 5 minutach), prilijte zeleninovy vyvar a citronovou stavu a promichejte. Tadaa, odlozte stranou a dejte se do pripravy sekane.
Troubu rozehrejte na 180°C. V mixeru rozsekejte strouzky cesneku, pridejte fazole, vyvar, olivovy olej a sojovku a rozmixujte dohladka (male kousky fazoli muzou zustat v celku). Ve vetsi mise smichejte lepek, lahudkove drozdi, bylinky a koreni. Uprostred smesi udelejte diru a vlijte do ni obsah mixeru. Prodelavejte vareckou (nebo hnetacim hakem v kuchynskem robotovi ;), dokud se smes nespoji do homogenni koule. Dobre prodelejte.
Na linku si pripravte vetsi plat alobalu. Dejte na nej testo a rozvalejte ho do vetsiho obdelniku (asi 35x25cm). Na spodni (a delsi) tretinu obdelniku rozprostrete napln a s pomoci alobalu zarolujte do tesne stazene rolky. Kraje zastipejte k sobe, zabalte pevne do alobalu, konce alobalu zarolujte, aby byl obsah pekne utesneny. Dejte na plech a pecte asi hodinu a ctvrt az hodinu a pul (po upeceni by mela byt rolka pevna na dotek). Behem peceni kazdych 20 minut otacejte, aby rolka nelezela porad na jedne strane a aby se udelala kurcicka. Po upeceni vybalte, nechte trochu vychladnout, nakrajejte vroubkovanym nozem a podavejte.
Pro podrobnejsi postup a dalsi napady viz originalni recept.

Pin It Now!

3 komentáře:

Lukáš řekl(a)...

Tak tohle vypadá opravdu dobře, jen ten seitan sehnat, domácí výroba z obyč. mouky se moc neosvědčila.

Pupa řekl(a)...

jojo, ja moc seitan nemusim, ale tohle je docela jedly :) Jinak ten vymytej z mouky mi nechutna vubec, resp. vadi mi, jak je takovej mekkej (trochu jako tlusty maso), jak se musi varit, aby se ochutil. S praskovym lepkem je to o dost snadnejsi a mnohem lepe se ochucuje... Podivam se nekdy znovu do ty Sazavsky, jestli ho tam maji. Na netu jsem nejake vyrobky ty firmy Danfood nasla, ale tu "psenicnou bilkovinu" konkretne ne. Kazdopadne tak jako tak je super, ze je to v cechach (alespon teoreticky ;) konecne k dostani.

Lucasinka řekl(a)...

Tak uz je v troube. Jen jsem rychleji delala nez cetla a nenechala jsem roladu zabalenou v alobalu, ale dala rozbalenou na plech. No snad to nebude tak hrozne velky problem. Taky jsem nemela fazole, tak jsem tam dala cizrnu a napln je takova vice velikonocni. Uz se moc tesim na vysledek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...