9. června 2012

Ól Emerikn

Není to nejlepší vege burger, co jsem kdy jedla, ale rozhodně je to jeden z těch lepších a stojí za vyzkoušení (jinak bych ho sem ani nedávala). Hamburgerové housky můžete koupit v obchodě (většina by jich snad měla být vegan), ale není problém je udělat doma - zadělat těsto trvá chviličku, stejně tak kynutí a pečení není nijak zdlouhavé. Navíc by měly být, jak říkají američané, dostatečně "foolproof" - zapomněla jsem koupit mouku, takže jsem místo klasické polohrubé použila směs různých blíže nedefinovaných, asi špaldových, mouk, co jsem měla doma (vždycky mouky ze sáčku přesypávám do neoznačených nádob s tím, že si určitě budu pamatovat, co přesně to je za mouku, haha) a housky přesto vyšly krásně.
Recept na burgery samotné je z nové kuchařky Chloe's Kitchen.
Mimo doporučených ingrediencí jsme přidali též vegan sýr VeganLine (novinka) - za studena nic moc, rozpečený docela ujde, ale není do burgerů bezpodmínečně nutný.

Ingredience:
Housky:
3 hrnky polohrubé mouky
1 balíček sušeného instantního droždí (asi 2 a 1/2 lžičky)
1 lžíce (hnědého) cukru
1 lžička soli
1 hrnek vlažného sojového nebo jiného rostlinného mléka 
3 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
sezamová semínka na posypání

Burgery:
1 balení tempehu natural (můžete použít i uzený, marinovaný či smažený, jsou lépe k dostání a odpadne otrava s vařením, ale patrně to trochu ovlivní chuť)
2 lžíce olivového oleje
1 větší cibule
2 větší stroužky česneku
1 konzerva čočky (Bonduelle) nebo cca 240 gr vařené čočky
1 hrnek na hrubo nasekaných, opražených vlašských ořechů
1/2 hrnku polohrubé mouky (na kterou jsem zapomněla a nijak to nevadilo, můžete dát i strouhanku)
1 vrchovatá lžička sušené bazalky
1 lžička soli
1 lžička čerstvě mletého černého pepře
olej na smažení
Obloha:
Kečup, horčice (příp. sojanéza či jiný dressing), rajče, salát nebo špenát, kyselá okurka, cibule (na kterou jsem, opět, omg, zapomněla...). Či cokoli jiného co máte rádi.

Postup:
Housky: V míse smíchejte suché ingredience, promíchejte, poté do nich zapracujte mléko a olej (pozor, nesmí být studené!). Dobře propracujte, ideálně hnětacím hákem v kuchyňském robotu (asi 5 minut) nebo velmi dobře a důkladně rukama. Podle potřeby přidejte trochu mouky, ale nevadí, pokud se těsto trošičku lepí (hlavně aby s ním šlo pracovat). Těsto nechte asi čtvrt hodiny odpočinout pod vlhkou utěrkou, poté rozdělte na 6 bochánků, dejte je na plech s pečícím papírem a trochu splácněte. Nechte asi 20 minut kynout. Troubu předehřejte na 200°C. Vykynuté bochánky potřete trochou oleje rozmíchaného s mlékem a posypte sezamovými semínky. Pečte dozlatova asi 15 minut. Po vytažení z trouby nechte ještě chvíli dojít na plechu, poté přendejte na rošt a před rozkrojením nechte plně vychladnout.
Burgery: Pokud používáte tempeh natural - rozdělte ho na 4-5 kousků, ve větším hrnci přiveďte k varu vodu s trochou sojové omáčky, tempeh dejte do cedníku a zavěšte těsně nad hladinu vody. Přikryjte poklicí a nechte asi 20 minut vařit/pařit (tempeh to zbaví hořkosti). Nakrájenou cibuli osmahněte na oleji (asi 5 minut), poté přidejte rozmačkaný česnek a smažte další 2 - 3 minuty. Spolu s ostatními ingrediencemi přendejte do mixéru (resp. food processoru), tempeh do něj rozdrobte rukama. Mixujte, dokud nejsou ořechy více méně rozmělněné na malé kousky (ale směs by nemělabýt úplně kašovitá). Ochutnejte a příp. dále dochuťte. Rukama tvarujte burgery, mě jich vyšlo asi 5, ale dělala jsem spíš tlustší, myslím, že tenčí neuškodí, alespoň budou lépe propečené a vyjdou vám do všech housek. Burgery osmahněte na pánvi na oleji, z každé strany asi 3 minuty (dokud nejsou pěkně opečené). Pokud používáte sýr, můžete ho dát na burgery a ty dále rozpéct v troubě pod grilem (viz foto), příp. v mikrovlnce (v té to jde lépe), aby se sýr roztekl.

Hamburgerové housky rozkrojte a z rozkrojené strany opečte. Jednu půlku namažte kečupem, druhou hořčicí. Na spodní půlku položte burger, na něj salát, cibuli, rajče, okurku ......... přiklopte vrchní půlkou a podávejte.
A christian an anarchist slash prostitute figures out the true meaning of freedom, not freedom like America, (not) freedom like a shopping cart... ,)

Pin It Now!

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

ÓÓÓÓÓÓÓÓÓ, to už jsou zase Vánoce? Yummy, YUMMY!!

Anonymní řekl(a)...

Mýmu klukovi se včera bohužel neodstal celej do ruky, ale ten kousek co měl byl moc dobrej!
Prej by ani nepoznal, že jsou to domácí housky! moc dobrý! A mě štvě, že jsem ho neochutnala. Musím ho zkusit:)

jamielights řekl(a)...

ten gif je geniální :)

Anonymní řekl(a)...

Právě jsme si dali "hambáče" a musím říct, že luxus! Když jsem opékala burger, přihodila jsem k němu na kolečka nakrájenou cibuli a šup s ní pak do housky :) PS: miluju Váš blog, je pro mne velkou inspirací a je profi!!! ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...