16. června 2012

Vanilková zmrzlina

Nelze nezačít oblígátním I scream ice cream! Tedy asi by to šlo, ale nic jinýho mě nenapadá. Konečně jsem se po sto letech dokopala k pořízení zmrzlinovače a chutná veganská vanilková zmrzlina tak přestává být problém. Pokud zmrzlinovač, jako většina normálních lidí, nevlastníte (i když dnes už se dají pořídit celkem levně), podívejte se na tipy na konci příspěvku.
Tento recept místo obligátní smetany a žloutků používá směs hustých a tučných ořechových a rostlinných mlék a xantanovou gumu. Přestože xantanová guma je prapodivný název, ve skutečnosti to není nic hrozného, jednoduše stabilizátor a emulgátor. Ti, co se setkali s bezlepkovým pečením se jistě setkali i s xantanovou (či třeba guarovou) gumou. Do zmrzliny se přidává proto, že maličko znesnadní formování ledových krystalku a zmrzlina je tak krémovější, ostatně obsahuje ji i většina průmyslově vyráběných zmrzlin. Přestože ve většině zdravých výživ, kde gumy seženete, se prodává větší (a dražší, cca 200kč) balení, do zmrzliny stačí opravdu špetka, jinak by konzistence mohla být divná (a druhým směrem - pokud ji vynecháte, myslím, že se taky nic hrozného nestane, ale zmrzlina bude určitě "ledovější"). 
Co se týče ostatních ingrediencí, kokosové mléko je zde díky své chuti a vysokému obsahu tuku, základem. Doporučuji použít kokosové mléko Albert, které má příznivý poměr ztuhlého tuku X vody. Ke kokosovému mléku se dle mého názoru skvěle hodí ovesná smetana Oatly, která má, na to, že to je ovesná smetana ;) velmi dobrou chuť. Pokud chcete zmrzlinu opravdu hustou a krémovou (a pokud chcete být vy sami řádně tuční), použijte Oatly i místo rostlinného mléka, uvedného v receptu.
Tak tedy s chutí do toho.
.
Vanilková zmrzlina s kokosovým Dulce de leche a opraženými pekanovými ořechy
Ingredience:
1 400ml konzerva kokosového mléka
1 ovesná smetana Oatly nebo mandlová smetana
cca hrnek dobrého ořechového (mandlové), sojového (Alpro) či jiného rostlinného mléka 
1 vanilkový lusk
cca 1/2 hrnku javorového sirupu (doporučuji!), golden sirupu či agáve sirupu
2 lžíce chuťově neutrálního oleje
1/2 lžičky xantanové gumy

Postup:
Kokosové mléko dejte pár hodin před začátkem přípravy do lednice. Poté, co tuk v mléce ztuhl, otevřete plechovku, vylijte vodu a tuk vyndejte do misky. Rozpustťe v mikrovlné troubě či v kastrůlku. Kokosové mléko (tuk) přelijte do odměrky, přidejte smetanu Oatly a dolijte rostlinným mlékem do 775 ml. Přelijte do mixéru, přidejte zrníčka z vanilkového lusku, agáve, olej, sůl a xantanovou gumu a mixujte asi 2 minuty. Poté přendejte do zmrzlinovače a nechte za stálého míchání asi půl hodiny tuhnout (pokud vlastníte zmrzlinovač, patrně víte, že je nutné dát misku předem namrazit). Pět minut před koncem programu můžete přidat dálší složky - např. kousky ovoce, (opražené) ořechy, karamel, kousky čokolády. Přendejte do uzavíratelné nádoby a nechte zmrazit v mrazáku. Můžete konzumovat též jako tzv. soft serve, rovnou ze zmrzlinovače, ale zmrzlině neuškodí si trochu "odpočinout". Pokud váš zmrzlinovač není úplně stoprocentní, prošlehávejte ještě zmrzlinu při dalším mrznutí v mrazáku šlehačem, ponorným mixérem či vidličkou, získá tak ještě krémovější konzistenci.
.
Vanilková zmrzlina s horkým ovocem

Pokud nevlastníte zmrzlinovač, je možné zmrzlinu udělat i bez něj, ale je to náročnější a musíte se smířit s tím, že patrně nebude tak krémová, jako ze zmrzlinovače. Nicméně sama jsem to vykoušela a rozhodně to jde a výsledná zmrzlina je super! Zde naleznete několik tipů jak připravit zmrzlinu bez zmrzlinovače. Ten nejjednoduší je podle mě ten, že zmrzlinu co chvíli (cca jednou za půl-třičtvrtě hodiny) vyndáváte z mrazáku a dobře prošleháváte ponorným mixérem nebo metličkou (ale mixér je lepší). Tak činíte dokud není zmrzlina tuhá a nejde dál šlehat.

Pokud vanilkovou nemáte rádi a nechcete se otravovat s mícháním, není nic snadnějšího než si v mžiku udělat chutné ovocné zmrzliny. Stačí v předstihu zmrazit ovoce, nakrájené na kousky (výborný je např. banán, ananas, broskve, mango) a poté zmražené kousky rozmixovat tak jak jsou či s přídavkem kokosového či jiného veganského mléka. Získáte tak velmi jednoduše vemli chutnou zmrzlinu k okamžité konzumaci.

Pokud máte rádi čokoládovou, stačí nechat zamrazit tento čokoládovo-"tvaorohový" krém ve větší uzavíratelné nádobě (při mrazení několikrát promíchejte, tofu a čokoláda hůře mrznou, takže z toho nebudete mít kus ledu) či ve formičkách na nanuk (příp. DIY formičkách z pečícího papíru/košícků na muffiny). Čokoládu případně můžete nahradit jahodami a udělat si jahodovo-tvarohovou, resp. jahodo-tofuovou, atd. atd., the possibilities are endless.

Pin It Now!

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

To kokosové mléko z Alberta obsahuje emulgátor E 473. Není to problém?
Díky za odpověď.

Pupa řekl(a)...

Nevim, kouknu na to. Dik za upozorneni!

Marta řekl(a)...

Děkuju za recept. Zatím jsem zmrzku dělala jen z mražených banánů, ale tohle určitě zkusím taky :-) Zrovna jsem si teda udělala zásoby těch nových zmrzlin, co nabízí Kaufland, takže to budu muset ještě aspoň na týden odložit, jinak by se mi ani nevešla do mrazáku :-D

Unknown řekl(a)...

ciste kokosove mleko jsem zatim nasla jen v DM. Je drazsi, ale fakt nic navic.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...