15. července 2012

Letni kolac

Jednoduchy letni kolac z Vegan Pie in the Sky. Ovoce muzete pouzit dle chuti, nicmene zkousela jsem jahody a merunky a s merunkami byl kolac vyrazne lepsi, takze doporucuji drzet se prave jich. Kolac je do vetsi dortove formy (ci formy jineho tvaru obdobnych rozmeru). Kdyz jsem ho udelala do zapekaci misy na obrazku (cca 20x30 cm), bylo testo prilis nizke, takze nedelejte stejnou chybu (a nebo kolac udelejte z vetsi davky :).


Ingredience:
2/3 hrnku mletych mandli
1 a 1/2 hrnku polohrube moukz
2 lzicky prasku do peciva
1/2 lzicky sody bikarbony
1 lzicka kukuricneho skrobu
1/3 lzicky soli
1/4 lzicky skorice
1/4 lzicky mleteho kardamonu
1 hrnek sojoveho ci jineho rostlinneho mleka
2 lzicky jablecneho octa
2/3 hrnku cukru
1/3 hrnku oleje
1 a 1/2 lzicky vanilkoveho extraktu (ci cast cukru nahradte vanilkovym cukrem nebo pridejte vanilkova zrnka)
par kapek mandloveho extraktu (s nim velmi opatrne, byva velmi intenzivni)
10 strednich merunek
mandlova drobenka (uvedene mnozstvi vystaci cca na 3 kolace, drobenku uzavrenou v dobre tesnici nadobe skladuji v mrazaku)


Postup:
Troubu predehrejte na 180°C a formu vylozte pecicim papirem ci vymazte tukem a vysypte moukou. Odmerte hrnek rostlinneho mleka, pridejte do nej ocet a nechte chvili stat. Mezi tim si pripravte drobenku. Merunky nakrajejte na tenke mesicky. Dle me zkusenosti se vsech 10 merunek na vrsek kolace nevejde, cca 4 tedy muzete nakrajet na male kousky a vmichat do testa. Ve vetsi mise smichejte mandle, mouku, prasek do peciva, sodu, skrob, sul a koreni a zamichejte. V jine misce smichejte mleko s cukrem, olejem, vanilkovym a mandlovym extraktem. Tuto smes lehce vmichejte do suchych ingredienci. Pridejte na kosticky nakrajene merunky a vlijte do pripravene formy. Na testo navrstvete merunky, posypte drobenkou a pecte asi 45-55 minut (zalezi na troube, ja pekla kratsi dobu, po 40ti minutach udelejte test spejli). Upeceny kolac vyndejte z trouby, nechte asi 20 minut stat a pote ho prendejte na pecici rost ci talir, na kterem ho chcete podavat.

Pin It Now!

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Neměl sem meruňky ani jahody, tak sem vytáhl zavařený hrušky.. top! doporučuju :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...