24. listopadu 2012

Jogurt a Bircher Musli

S veganskými jogurty bývá trochu potíž. Přestože nabídka se už i u nás rozšiřuje a některé značky jsou k dostání i v běžných supermarketech, ještě jsem nepotkala kupovaný vegan bílý jogurt, který by mi opravdu chutnal. Občas do pečení či vaření používám bílé jogurty Provamel, Sojadee či Joya, nicméně není to nic, co bych si s chutí dala jen tak samotné. Oslazené, s ovocem či s marmeládou to docela ujde, ale i tak jsou občas cítit (pro mě) nepříjemné podtóny. 
Nicméně není třeba zoufat, protože vyrobit si doma chutný, hustý a smetanový veganský jogurt není naštěstí nič těžkého i když je k tomu potřeba pár kuchyňských vymožeností (např. trouba, co se dá vyhřát na 35-40°C či jogurtovač). Cenově si bohužel moc nepolepšíte, ingredience jsou poměrně nákladné, ale výslednou cenu výrazně snížíte, když si (sojové) mléko vyrobíte sami doma.


Teoreticky by mělo být možné vyrobit jogurt i z mléka ořechového či např. ovesného, ale zatím jsem to nezkoušela. Já používám sojové mléko AlproSoya, což je pro mě jedno z mála snesitelnných sojových mlék na trhu. EDIT: Nedávno jsem vyzkoušela sojové mléko z Marks&Spencer, v Praze k dostání v prodejnách na Václaváku a Chodově, a je to naprosto nejlepší sojmléko, co jsem kdy měla, takže by možná stálo za to vyzkoušet právě to? Použijte klidně jakékoli jiné, nicméně samozřejmě by to mělo být nějaké, které vám chutná, jinak vám patrně nebude chutnat ani výsledek.
Jogurt můžete vyrobit čistě z mléka, bez použití kokosové smetany či kešu, ale výsledek patrně nebude tak krémový a hustý (na druhou stranu nebude ani tak tučný). Pokud chcete množství tuku snížit, použijte poloviční množství kokosové smetany (či zdvojte množství ostatních ingrediencí). Vřele doporučuji použít kokosové mléko Albert, protože je to jedno z mála, které v lednici ztuhne ideálním způsobem (= dostatek smetany). Pokud nemáte rádi kokos, nemusíte se bát. Jogurt po kokosu nechutná. 
Tak tedy do akce.

Ingredience:
1 litr sojového mléka AlproSoya (nebo M&S či jiného rostlinného mléka)
1/2 hrnku (cca 60gr) natural kešu oříšků (pokud nemáte výkoný mixér, doporučuji je na hodinu či dvě namočit do vody, ne však na déle, jinak natáhnou moc vody)
1 plechovka kokosového mléka Albert Quality, 24 hodin před použitím uskladněná v lednici
3 lžíce bílého sojového jogurtu Provamel či jiného jogurtu s jogurtovou kulturou (starter)


Postup:
Kokosové mléko vyndejte z lednice, na spodní straně udělejte nožem dva otvory a vylijte vodu (pokud by tekla hustší bílá tekutina, vraťte mléko do lednice, ještě není ztuhlé). Otevřete konzervu a ztuhlou kokosovou smetanu (celou či polovinu, viz úvod) přendejte do mixéru. Přidejte (slité) kešu oříšky a trochu mléka a rozmixujte dohladka. Směs musí být opravdu hladká, jinak by v jogurtu byly hrudky. 
Směs společně se zbytkem mléka přendejte do hrnce a na mírném plameni přiveďte k bodu varu. Nechte velmi slabě vařit a často míchejte, aby se mléko nepřipálilo. Nechte zredukovat asi na 4/5 původního obsahu (20 - 40 minut). Čím hustší směs bude, tím hustší bude jogurt. Poprvé jsem jogurt zkoušela bez svaření a byl dobrý, ale bohužel příliš řídký. 
Stáhněte z ohně a nechte mléko chladnout, dokud nedosáhne teploty 43°C. Ideální je pořídit si kuchyňský teploměr, jinak se teplota špatně odhaduje. Pokud přidáte jogurt do příliš teplé směsi, zabijete bakterie. Pokud bude směs naopak příliš studená, bakterie se nevyvinou a jogurt nebude kysat. Když je tedy teplota kolem 40°C, přidejte tři vrchovaté lžíce hotového jogurtu a dobře prošlehejte metličkou. Přelijte do vhodné nádoby (nebo nechte v hrnci...), zabalte do ručníku a dejte na teplé místo. Já mám na troubě funkci vyhřívání na 35°C (na kynutí těsta), která je dostatečná, myslím, že ji má většina novějších trub. Někdo píše, že stačí jogurt zahrabat do peřin, ale ozkoušené to nemám. Kažopádně je nutné, aby teplota byla stabilní a neklesala pod zmíněných 35°C (30°C min). 
Jogurt nechávám kysat cca 8 hodin (ne déle nebo by se mohl separovat). Obvykle mléko připravím večer a nechám ho v troubě přes noc. Po osmi hodinách je jogurt klasicky kyselý (kysaný), pokud byste ho chtěli kysaný méně, nechte ho v teple cca 6 hodin. Poté už jen přendám jogurt do čistých připravených skleniček (stačí je jen vylít vařící vodou) a dám vychladit do lednice. Jogurt během chladnutí ještě trochu zhoustne.
Takto připravený jogurt vydrží v ledničce až týden. Nezapomeňte si jednu porcičku nechat pro přípravu dalšího jogurtu!


Celý proces se vám teď může zdát možná příliš náročný a zdlouhavý, nicméně jakmile to jednou vyzkoušíte, uvidíte, že nic těžkého to není a s každým opakováním se příprava zdá lehčí a lehčí. Odměnou vám navíc bude super chutný domácí jogurt.

Co s jogurtem? Mimo to, že ho můžete jíst přímo tak, jak je, si na něm pochutnáte s ovocem, lívanci, ořechy a javorovým sirupem atd atd. Ráda si taky připravuju chutnou a zdravou snídani, kterou znám pod názvem Bircher müsli i když teď na wikipedii koukám, že původní Bircher-Benner musli bylo trochu odlišné, ale princip nevaření vloček je stejný.
Tuhle snídani/svačinku připravíte jednoduše. Večer, než půjdete spát, nasypte do skleničky vrstvu (neměla by být silnější než 1 cm) ovesných vloček, přidejte trochu ořechů a chia semínek nebo použijte vaše oblíbené kupované musli. Tuto vrstvu pokryjte ovocem, nakrájeným na malé kousky (můžete použít i mražené i když sezóní čerstvé je samozřejmě lepší), které můžete dochutit kořením a bylinkami (např. skořice, zázvor, muškátový oříšek, čerstvá máta, meduňka...) a překryjte vrstvou jogurtu. Tento proces opakujte, tj. přidejte další vrstvu musli, ovoce a jogurtu, dokud nenaplníte celou skleničku. Pokud používám čerstvé "sušší" ovoce, celou směs ještě zaliji trochou rostlinného mléka. Skleničku zavřete a dejte přes noc do lednice. 


Ráno na vás bude čekat chutná vláčná snídaně. Vločky přes noc nasají vlhkost z jogurtu a ovoce (/mléka) a krásně za těch pár hodin v lednici změknou. Ráno už tedy jen popadnete plnou skleničku, lžičku a můžete vyrazit do světa.

Pin It Now!

19 komentářů:

jenny řekl(a)...

Anoo! toto jsem hledala a na českém webu není k sehnání recept, kam by se nemuselo dát alespoň trochu normálního jogurtu, děkuji, děkuji

Ceady řekl(a)...

To vypadá skvěle :). Děkuju za recept.

Terka řekl(a)...

Ahoj,
vybrala jsem Tě do dotazniku, snad se nezlobis ;-)
http://hauswajf.blogspot.cz/2012/11/jedenactka.html

Terka řekl(a)...

jo ajeste k te smetane z kokosoveho mleka albert, delala jsem ji, je moc dobre, akorat to slozeni toho mleka je celkem chemka-koukala jsem

Pupa řekl(a)...

Hospodyňka: rozhodně se nezlobím, ale odpovídat tu nebudu, chci tu mít jen recepty :)
Snad to není jako jeden z těch řetězových dopisů - když neodpovím, tak do týdne zemřu ;)

Zrzunka řekl(a)...

mňam!

Zuzka Ou řekl(a)...

Na udržení teploty při výrobě jogurtu je skvělá termoska - prostě zaočkovanou kaši v teplotě cca 35 stupňů nalít do dobře těsnící terosky a nechat stát. Hodí se ta se široký hrdlem, lépe se vymývá.

A komu se neche zahušťovat jogurt vařením, a chtěl by to raw, tak mléko nechá vykapat přes plátno (plenka, kapesník, staré prostěradlo, několik vrstev gázy).

Když to uděláte po prokvašení, vyteče syrovátka, která je ideální startér pro fermentaci něčeho dalšího.

freire řekl(a)...

absolutne bezkonkurenčný je pre mňa kokosový jogurt. V US sú všade :)

Pupa řekl(a)...

freire: jojo, koupila jsem si je teď v anglii a jsou moc dobrý. Akorát hrozně tučný :(

Unknown řekl(a)...

Yes! :) tak jsem na to přišla! Doma (bydlím s rodiči) takovou troubu nemáme, a jogurtovač mi mamka hned tak nekoupí.... tak jsem celé noci nespala a vymýšlela, jak proboha docílit té teploty. A nakonec jsem použila stejný trik , jako když si chci na internátu ohřát fazole v plechovce... ponořila jsem hrnec do vody s požadovanou teplotou (teploměr mi byl naštěstí-sice s komentáři- propůjčen) a co chvíli běhala vodu kontrolovat. Sice to bylo mírně úmorné, ale povedlo se a o tu práci byl jogurt lepší. Je to holt těžké- bý vegan, student bydlící na internátu a mít povinnost chodit do školní jídelny..

Pupa řekl(a)...

Mája: super nápad :)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, jak tedy udělat bez toho kokosového mléka? pouze kešu a mléko? díky

Pupa řekl(a)...

ano, můžeš zkusit třeba i ovesnou smetanu Oatly

Anonymní řekl(a)...

děkuji , určitě vyzkouším

Anonymní řekl(a)...

ahoj, nezkoušela jsi už to ovesné mléko místo sojového? Četla jsem, že rostlinné mléka (kromě sojového) netuhnou.. děkuji. Klára

viz http://vegebon.wordpress.com/2010/11/21/yaourt-sans-produits-laitiers-sans-soja/

Pupa řekl(a)...

Klara: pokud dobre ctu, tak to z vlocek, jde, ale netuhne to TAK dobre, jako ostatni veci. Vzhledem k tomu, ze jsem nemela uplne tuhy ani jogurt z kokosoveho a sojoveho mleka, rozhodla jsem se pro tu metodu, kdy se mleko nejdriv svari na pozadovanou hustotu. To by melo pomoci, ale s vlockami to bohuzel ozkousene nemam.

Lucasinka řekl(a)...

Uvareno, zchlazeno, prelito do jogurtovace a uz se nemuzu dockat rana, az ochutnam. Bala jsem se kokosove "smetany", protoze partner kokos nesnasi, ale neni tam vubec citit, tak si snad posmakne i on.

Anonymní řekl(a)...

Skvělé na udržení teploty je použít domácí pekárnu, která má přímo režim kvašení, moje nabízí teploty od 24 - do 50 stupňů, což je super a ješte Vám to ukazuje dobu kvašení.

LeoŠ řekl(a)...

To vypadá suprově, musím vyzkoušet. Zatím si kupuju hlavně takové ty Alpro pudinky, když je mají někde v akci, jako třeba teď v Albert letáku, ale sojový jogurt jen málokdy. Nicméně kdybych si ho takhle namnožil, určitě by se to vyplatilo víc. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...