3. března 2013

Pomerančovo-rumová bowle

Zhouba mého zdravého životního stylu. Jeden z nejoblíbenějších dezertů z dětství. Přestože to je prostě vrstvený pohár, vždy jsme tomu říkali bowle, asi kvůli alkoholu. Kombinace vanilkové těsto + pomeranč + sladký rumový krém + kokosová šlehačka je výborná v jakékoli podobě, není nutné se striktně držet zadání.
Recept vystačí na cca 6-8 porcí (viz pohár v míse), záleží na velikosti porcí.


Ingredience:
Vanilkový piškot
1/2 hrnku (112 g) rostlinného tuku (doporučuji Alsan)
1/2 hrnku (100 g) cukru (část můžete nahradit vanilkovým cukrem)
125 ml rostlinného jogurtu (domácí nebo např. Provamel, Sojadee)
1/3 hrnku rostlinného mléka (např. mandlové, sojové atd.)
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 sáček prášku do pečiva (cca 2 a 1/2 lžičky)
Rumovo-cukrový krém
1/3 hrnku lněných semínek NEBO 1 vrchovatá lžíce vanilkového pudingu Creme Ole (vyšlehává se za studena)
rostlinné mléko
cukr (/vanilkový nebo hnědý s vanilkou)
rum
vanilka
2 x kokosové mléko Albert (jiné značky nemusí mít správno konzistenci k vyšlehání)
pomeranče (na jednu osobu počítejte nejméně jeden velký, pro jistotu však počítejte 1,5 - 2 na osobu)
vanilka a máta na ozdobu


Postup:
Kokosová mléka dejte nejméně na 5 hodin ztuhnout do ledničky, nejlépe je tam však nechte přes noc (nebo je tam ideálně dejte hned po přinesení z obchodu). 
Připravte korpus: troubu předehřejte na 180°C. Tuk vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte jogurt a opět prošlehejte. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přidejte do ostatních ingrediencí. Přilévejte mléko, dokud nemáte tekuté, ale stále spíše hustší těsto (možná budete muset přidat ještě trochu mléka než množství uvedené v receptu). Vlijte do středního pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečte asi 30 minut (záleží na velikosti formy, udělejte test špejlí). Nechte plně vychladnout.
Co se týče krému, lehčí varianta je ta s pudingovým práškem. Dejte puding do mísy společně s trochou mléka, cukrem, rumem a vanilkou. Vyšlehávejte a dle chuti přidávejte rum či cukr, případně i mléko a pudingový prášek. Měli byste skončit s nejméně 1,5 - 2 hrnky řidčího krému, pořádně rumového a relativně sladkého (ostatní složky - korpus, šlehačka, pomeranče, příliš sladké nejsou). Pokud nechcete používat puding, můžete vyšlehat krém z lněného semínka. Semínka dejte do rendlíku spolu s 3 hrnky vody, přiveďte k varu, zmírněte a na mírném ohni vařte asi půl hodiny, dokud nemáte hustší gel (nebo sliz hehe). Ten přeceďte přes sítko, abyste se zbavili semínek a dejte dobře vychladit do lednice/mrazáku. Poté vyšlehejte do konzistence sněhu (trvá to asi 7-8 minut), přidejte ostatní ingredience (rum, cukr, příp. rostlinné mléko a koneckonců můžete pro barvu i trochu toho pudingového prášku) dle chuti. Získáte tak krém velmi podobný např. vinnému šodó.
Na šlehačku vyndejte kokosová mléka z lednice, z dolní strany každé plechovky udělejte dvě díry a vylijte přebytečnou vodu. Otevřte plechovky a ztuhlou šlehačku dobře vyšlehejte spolu s trochou cukru a vanilky. 
Pomeranče oloupejte a "nasegmentujte", tj. vyřežte dužinu z jednotlivých dílků a nakrájejte na menší kousky. Z cca tří pomerančů vymačkejte šťávu.
Kompletace: Na dno mísy dejte kousky pomerančů. Pokryjte kusy vanilkového korpusu (nakrájejte či natrhejte ho na větší kousky), ty zalijte pomerančovou šťávou. Přelijte půlkou rumového krému a na ten navrstvěte půlkou šlehačky. Stejným způsobem udělejte druhé patro, ozdobte kousky pomerančů, mátou a vanilkou a podávejte (příp. pokud nebudete podávat ihned, nechte chladit v lednici).


Pin It Now!

6 komentářů:

Kristina řekl(a)...

Ježíš, to vypadá krásně. Co krásně! Luxusně!!! Musím si uložit :)

hana řekl(a)...

miluju tvoje jidlo, tvoje fotky a chci tě doma

Anonymní řekl(a)...

se teda vubec nepamatuju.......

Andrejka-N řekl(a)...

to vypadá úžasně !:-))

http://my-dream-lifestyle.blogspot.cz/

Anonymní řekl(a)...

Tk tohle je zase naprostá pecka. Dnes jsem to vyzkoušela pro návštěvu a všichni naprosto nadšený!!!!!Už dlouho jsem si tak nepošmákla, naprosto dokonalá vyvážená chuť a pěkný čvachtáníčko :)

Pupa řekl(a)...

to jsem ráda, že se povedla! :) já bych jí mohla pořád...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...