9. června 2013

Africká polévko-omáčka s arašídovým máslem, rajčaty a kapustou

Výborná a sytá africká polévko-omáčka v tomhle  nepěkném počasí potěší. Jedna z hlavních ingrediencí - arašídové máslo, je poněkud překvapivá, ale dotváří výbornou krémovou konzistenci a v chuti není nijak dominantní (ostatně, chutnalo i odpůrcům arašídů). Pro milovníky hustých polévek a omáček povinnost.
 
 
Ingredience:
6 hrnků zeleninového vývaru (nebo 6 hrnků vody + dobrý zeleninový bujón, např. sypký Alnatura)
1 velká (červená) cibule
cca 10cm kus čerstvého zázvoru
6 stroužků česneku
1 menší kapusta
3/4 hrnku (neslazeného) arašídového másla (můžete udělat i homemade - prostě dlouho mixujte arašídy)
1/2 hrnku rajčatového protlaku (pro řidší, méně omáčkovou verzi

použijte 1 konzervu drcených rajčat)
pálivá omáčka Srirarcha dle chuti
nasekané arašídy, koriandr a limetku na ozdobu a dochucení
rýže či quinoa jako příloha
 
 
Postup: 
Ve větším hrnci přiveďte k varu vývar. Cibuli nakrájejte najemno, zázvor nastrouhejte, česnek rozmačkejte a vše vložte do hrnce s vývarem. Vařte asi 20 minut na mírném plameni. Mezi tím, co se vývar vaří omyjte kapustu, otrhejte tuhé listy a zbylé nakrájejte asi na centimetrové proužky (či natrhejte na rozumnou velikost, která se vám vejde na jedno sousto do pusy). V misce rozmíchejte burákové  máslo s protlakem, přidejte asi 1 - 2 hrnky vývaru a rozmíchejte do hladka. Vlijte zpět do hrnce s vývarem, přidejte kapustu a dle chuti pálivou omáčku a vařte ještě dalších 15 minut. Často míchejte, aby se polévka nepřipálila. Podávejte s limetkovou šťávou, posypané  koriandrem a arašídy. Ještě lépe chutná druhý den :).

Pin It Now!

12 komentářů:

B* řekl(a)...

ta vypadá naprosto úžasně!!

Pavlina Loch řekl(a)...

no to teda, určitě vyzkouším, to bude dobrůtka.

Lakto Owo řekl(a)...

Dinner from my dreams :)

kytka řekl(a)...

diky....

uvareno, snezeno, pochvaleno....

Unknown řekl(a)...

Vyborne a svezi, zkombinovala jsem to s hnedou ryzi a super..:)

Anonymní řekl(a)...

Skvělý recept, skvělý blog. Díky za rozšíření obzorů ;-)
Eva

Anonymní řekl(a)...

Díky za fajn recept, místo kapusty jsem tam hodila Pak Choi (zakoupený tady: http://www.farmaletna.cz/) a shledala jsem, že je to náhražka víc než dobrá:)

Anonymní řekl(a)...

Trosku som sa obavala tej kombinacie chuti, ale bolo to FANTASTICKEEE...dakujem :)

Yorii řekl(a)...

Recept dobrý, jen my nejdou do hlavy 3 věci. 1)Nedávají se do jídla původně čerstvá rajčata? 2)Jaký druh rýže mám použít? 3)Jaký druh zeleninového vývaru mám použít? Jsou tři základní druhy... Navíc mi přijde zvláštní do vývaru s cibulí (kdybych to brala po Česku), pak přidávat zase znovu cibuli. Kdybych to dělala po Asijsku, tak mi to přijde podivné zase se zázvorem atd. :-)

novaklen řekl(a)...

Tyjo, tak to vypadá vážně skvěle! Asi vyzkouším, díky za recept. Jen teda to arašídové máslo doma momentálně bohužel nemám. Vím, že někteří lidé se po něm můžou utlouct, ale já osobně ho teda moc nemusím. Třeba kešu máslo mi chutná víc. A teď jsem se dívala na takový žebříček, kde mají nejlepší ořechová másla a viděla jsem tam i mandlové máslo. Mandle miluju, ale máslo z nich jsem ještě nikdy nezkoušela. Asi to ale napravím.

zoink řekl(a)...

Tak teď jsi mi úplně připomněla moje putování po severní Africe :-) hrozně mě bavilo ochutnávat místní kuchyně, ráda na to vzpomínám. Vím, že v Maroku dávali rádi do jídla i CBD olej, což mě překvapilo, ale je to dobré na prokrvení a činnost srdce. Chtěla jsem ho tam i koupit, ale nakonec jsem si ho sehnala u nás.

Galetta řekl(a)...

Tohle mě přesně na tom africkém jídla baví. Třeba chuť sataye je pro mě naprosto exkluzivní a miluju to. To spojení sladkých, slaných a exotických chutí, to bych se ujedla. A navíc je to zdravé. I když teda jsem si před rokem koupila psa, abych se více hýbala. Je to tento ze článku, prostě takový můj velký miláček. Aspoň nepotřebuju chlapa. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...