1. září 2013

Pivní Fazolové Ragú s Houbami a Bramborovými Houstičkami

Venku přituhuje, chuť na vydatná jídla se zvyšuje. Udělejte si v nějaký raně podzimní den tohle výborné ragú s fazolemi, houbami a kořenovou zeleninou. Podává se s bramborovými houstičkami, dochucené je tmavým pivem "stout". U nás je běžně k sehnání stout Guiness (poněkud nákladné) či místní a cenově přijatelný Primátor (doporučuji). 
Původní recept z PPK blogu. Ve stejném příspěvku se dočtete i jak připravit ragú s tofu namísto části fazolí.
Recept pro cca 6 - 8 osob.


Ingredience:
Ragú:
300gr sušenných hříbků
3 - 4 hrnky zeleninového vývaru či voda + odpovídající množství zeleninového bujonu (doporučuji sypký Alnatura)
2 lžíce olivového oleje
1 velká nadrobno nakrájená cibule
5 stroužků česneku
250gr čerstvých (hnědých) žampionů
čtvrtka většího celeru či 2 řapíky řapíkatého celeru
250 gr mrkve
1 vrchovatá lžička sušeného rozmarýnu
2 vrchovaté lžičky sušeného tymiánu
1 a 1/4 hrnku piva stout
2 lžíce rajčatového protlaku
1/3 hrnku polohrubé mouky
3 hrnky vařených červených fazolí či stejné množství konzervovaných (asi 2 plechovky)
hodně čerstvě mletého pepře + sůl dle chuti
Bramborové houstičky:
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 lžíce prášku do pečiva
2 lžíce cukru
1 lžička soli
3 lžíce olivového oleje
1/2 hrnku studené vody
1 hrnek bramborové kaše (ev. ji připravte z 1 velké brambory, trochy rostlinného mléka a tuku, viz postup)

Postup:
Sušené houby (pokud jsou nakrájené na velké kusy, natrhejte je na menší) zalijte 3mi hrnky vroucího zeleninového vývaru, přikryjte a nechte stát po dobu přípravy receptu. Ve větší hrnci zahřejte olivový olej a nechte na něm zesklovatět cibuli (smažte cca 5 - 7 minut). Přidejte rozmačkaný česnek a nechte další minutku osmahnout. Žampiony nakrájejte na plátky, mrkev a celer na tenčí špalíčky (julienne) a přidejte spolu s tymiánem a rozmarýnem do hrnce. Smažte asi 5 minut, dokud houby nepustí šťávu a lehce nezhnědnou. Přidejte pivo, rajčatový protlak, čerstvý černý pepř a přiveďte k varu. Pivo by se mělo asi po třech minutách varu mírně zredukovat. Přidejte sušené houby společně s 3mi a půl hrnku vývaru, zakryjte hrnec poklicí, přiveďte k varu a nechte vařit asi pět minut. Poté pomalu přidávejte mouku rozmíchanou v 1 hrnku studené vody. Pokračujte ve vaření, přibližně po pěti minutách ragú zhoustne. Pokud je husté příliš, přidejte zbylého půl hrnku vývaru. Pokud je tekutější či tak akorát, další vývar nepřidávejte. Do hrnce vmíchejte fazole, sejměte z ohně, přikryjte a nechte odpočívat po dobu přípravy bramborových houstiček.
Troubu předehřejte na 210°C a připravte si menší pekáček či zapékací mísu. 

 
Ve větší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl. V jiné misce smíchejte bramborovou kaši, olivový olej a vodu. Pokud nemáte kaši, dejte větší oloupanou bramboru do mikrovlnky a pečte/vařte/mikrovlňte na nejvyšší teplotu cca 5 minut (pravidelně kontrolujte). Poté bramboru rozmačkejte vidličkou,přidejte asi 1/4 hrnku rostlinného mléka, 2 lžíce olivového oleje či trochu vegan tuku, špetku soli a vyšlehejte do konzistence kaše. Z ingrediencí na houstičky vypracujte tužší těsto. Prodělejte ho na vále, vytvarujte do tvaru pečící formy a rozdělte na požadovaný počet porcí.
Ragú přelijte do zapékací nádoby, rozmístěte na něj těsto na houstičky, opepřete, posypte tymiánem a rozmarýnem, zalijte olivovým olejem a vložte do trouby. Pečte asi 20 miunt, dokud nejsou houstičky zlatavé a ragú nebublá. Vyjměte z trouby, nechte nejméně čtvrt hodiny chladnout a poté podávejte.


Pin It Now!

2 komentáře:

Cucinare con Amore řekl(a)...

Teeda tak tohle musím vyzkoušet, to vypadá tak dobře mňam :)

Anonymní řekl(a)...

Nejenom vypadá, ono to je mega dobré.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...