22. září 2013

Těstoviny s Krémovou Omáčkou, Rajčátky a Lilkem

Užijte si poslední záchvěvy léta s těmito výbornými těstovinami. Krémová omáčka doplněná opečeným lilkem, cherry rajčátky, rukolou a bazalkou ... je to prostě dobrý, blabla, ende schluss.
Inspirováno receptem z PPK blogu.
Pro 4 (až 5) osob.


Ingredience:
3 střední lilky
dobrá sojová omáčka (tamari)
lžíce javorového sirupu
uzená sůl (smoked salt či jen liquid smoke, pokud máte) - není nutné
silnější svazek baby rukoly
cca 10 větších listů čerstvé bazalky
přibližně 2 hrnky cherry rajčátek (nebo obdobné množství rajčat)
300 gr těstovin
1 a 1/4 hrnku ořechů kešu natural
1 a 1/4 hrnku zeleninového vývaru (příp. stejné množství vody a odpovídající množství zeleninového bujónu (Alnatura))
3 vrchovaté lžíce lahůdkového droždí (tebi, seženete ve zdravé výživě. Nejedná se o kvasnice!)
3 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
2 lžičky (dijonské) hořčice
1 malá cibule nebo 2 lžičky sušené cibule
2 malé stroužky česneku
pepř a sůl dle chuti



Postup:
Ze všeho nejdříve nejméně 2 hodiny před vařením namočte kešu oříšky do vody. Když jste připravení pustit se do vaření, připravte si lilky. Troubu předehřejte na 220°C, lilky omyjte, a nakrájejte na cca 2-3 mm silná půlkolečka. 2 plechy vyložte pečícím papírem, lehce vymažte olivovým olejem a vyskládejte na ně lilky. Ty opět velmi lehce pokapte olivovým olejem. Pečte v troubě asi 8 minut, poté vyndejte a všechna půkolečka otočte. Vraťte do trouby a pečte dalších cca 5 minut, dokud lilky nejsou na některých místech hnědé. Pravidelně kontrolujte, abyste je nespálili. Poté vyndejte a nechte lehce vychladnout, teplotu v troubě snižte na 180°C. V misce smíchejte asi 1/4 hrnku tamari omáčky a přidejte javorový sirup. Pokud máte k dispozici i uzenou sůl, použijte jen asi poloviční množství tamari, zbytek doplňte vodou a přidejte, mimo javorového sirupu, i lžičku této soli. Každé půlkolečko lilku omočte ve směsi, vraťte na plech a poté nechte ještě 5 minut péct v troubě. Mezi tím omyjte a nakrájejte rajčátka, v míse je promíchejte s trochou olivového oleje a solí. Když vyndáte hotové lilky, teplotu v troubě zvyšte opět na 220°C a asi 10-15 minut v ní pečte rajčátka. 
V dalším kroce slite kešu oříšky a spolu s vývarem, droždím, citronovou šťávou, hořčicí, cibulí a česnekem je dohladka rozmixujte v mixéru (může to nějakou tu minutu trvat, zvlánete to i výkonnějším tyčovým mixérem). Dochuťte pepřem a solí. Těstoviny uvařte dle návodu. Když jsou al-dente, slijte je a inhed vraťte zpět do hrnce, ve kterém se vařily. Přidejte k nim omáčku a asi 3 minuty nechte zahřívat na mírném plameni, aby se omáčka s těstovinami pěkně spojila. Přidejte rajčátka, rukolu, bazalku a lilky. Zamíchejte a podávejte. Na talířích dozdobte čerstvými rajčátky, rukolou a bazalkou. Opepřete a ihned podávejte.


Pin It Now!

7 komentářů:

Tess řekl(a)...

Vypadá to úžasně! Budu muset někdy vyzkoušet :)

Cucinare con Amore řekl(a)...

Tenhle recept znám..ale ta druhá fotka je prostě kouzelná :)

OK0EPB řekl(a)...

skoda, toho igelitu vlevo dole....

Unknown řekl(a)...

Ta kešu omáčka je naprosto dokonalá! A to jsem ani neměla lahůdkové droždí!

Annie řekl(a)...

Spoustu ingrediencí jsem vynechala a přesto chutnalo dokonale. Moc děkuji za úžasné recepty!

Gabi K. řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Gabi K. řekl(a)...

Dnes jsem uvarila a jsem nadsena.po smichani vsech chuti lahoda maximalni!diky

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...