26. ledna 2014

Cizrnový salát (something smells fishy!)

Tenhle super cizrnový salát byl jeden z prvních příspěvků na Veganotic před mnoha a mnoha lety. Protože je hluboko v archivech, trochu zapadl, což by byla škoda. Rozhodla jsem se ho tedy lehce inovovat, přefotit a cpát vám ho tak dlouho, dokud ho nevyzkoušíte. 
Nemám moc ráda u vegan jídla nevegan asociace, ale není tajemstvím, že s mořskými řasami tenhle salát chutná trochu jako tuňákový (nebo tuňák chutná jako mořské řasy?!). Pokud si na chuť moře příliš nepotrpíte, není problém je vyměnit například za kopr. Obecně je tenhle salát dost variabilní, klíčové jsou v něm cizrna, rostlinná majonéza a celer/okurka. Zbytek to může už jen vylepšit.


Recept na náplň do cca 6 tučných sendvičů

Ingredience:
2 plechovky cizrny (či cca 1/2 kg do měkka vařené cizrny)
1/2 hrnku (80 g) slunečnicových semínek
1 větší mrkev
2 stonky řapíkatého celeru (ev. můžete použít trochu méně bulvového)
3 - 4 kyselé okurky
3 zelené cibulky nebo 1 střední bílá cibule nebo 1 šalotka
1/2 - 1 hrnek rostlinné majonézy (domácí (klik) či kupovaná, např. sojanéza od Kalmy)
1 vrchovatá lžíce lahůdkového droždí (tebi, pozor, nejedná se o klasické pekárenské droždí)
2 - 5 lžic nadrobno nasekaných mořských řas nebo 1 větší svazek čerstvého kopru
pepř a sůl (nejlépe černá sůl Kala Namak)


Postup:
Cizrnu slijte, dobře opláchněte, dejte do větší mísy a mačkadlem na brambory ji rozmačkejte tak, aby některé kuličky byly skoro na kaši, ale většina jich zůstala jen lehce poškozená, hehe. Slunečnicová semínka nasekejte na prkýnku velkým nožem a přidejte k cizrně. Mrkev, celer, okurku a cibuli nasekejte na větší kusy, dejte do mixéru (food procesoru) a párkrát zapulzujte. Kousky zeleniny by neměly být větší než třeba hrášek (můžete to samozřejmě udělat i nožem na prkénku, jen je to trochu otrava). Pokud používáte jarní cibulku, nasekejte ji nožem na menší kousky. Zeleninu přidejte k cizrně, prisypte droždí, pepř a sůl a mořské řasy (/kopr) - doporučuji začít s menším množstvím a postupně přidávat. Stejně tak je to s majonézou - začněte s půl hrnkem a postupně přidávejte. Vše dobře promíchejte, ochutnejte a dochuťte (řasami, majonézou, pepřem, solí...).


Jezte s dobrým opečeným pečivem a zeleninou.


Pin It Now!

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

mnam,vyzera fantasticky, zajtra ho robim!Dada

TheNewLifeBeginning řekl(a)...

Tak ja to teda vyzkousim, kdyz jinak nedas ;) Krasne nafocene!

pisudenik řekl(a)...

Výborný, díky moc za recept! Udělala jsem na zkoušku z poloviční dávky a ztrestala jsem to na posezení sama, takže dneska znova z kompletní dávky. Dělala jsem to teda bez majonézy, takže to byl opravdu spíš salát. Snažím se teď soju vynechávat kvůli GMO efektům, kromě fermentovaných výrobků. Máte na to nějaký názor vy? A ještě jednou moc chválím recept, díky! http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/soja-ako-hlavna-hrdinka-zdravej-vyzivy.html

Pupa řekl(a)...

Ahoj :)

snad všechny sojove produkty, které používám, jsou deklarované jako GMO free (většinou bio/organic). Pokud vím, neGMO je valná většina sojových výrobků mířených na vegany či alternativněji se stravující osoby.
Ten článek z vladozlatos.com bohužel považuju za naprosto nevědecký, tendenční a zavádějící (stručně - straší tam věcmi, které naprosto nejsou prokázané). Souvisí to s tím, že jeho podkladem jsou materiály z Weston A. Price Foundation (Dr. Kaayla Daniel), což je organizace lobující za velmi neveganskou stravu (založenou na mase, čerstvém mléku, vejcích apod.). Součástí tohohle lobingu je i snaha o co největší očernění soji (pravda, že v USA se soja dává skoro do všeho a je často GMO). Víc třeba tady http://en.wikipedia.org/wiki/Weston_A._Price_Foundation
Za vyvážený článek o soje považuji třeba tento http://www.vegetarian.org.uk/factsheets/safetyofsoya.html
Asi jako s jakoukoli jinou potravinou - nic se nemá přehánět, ale není rozhodně prokázáno, že by soja byla globálně nezdravá (rozhodně ne tak, jak straší v článku), naopak jsou prokázány její četná pozitiva. Preferuji fermentované sojové výrobky, ale nevyhýbám se ani tofu či sojovému mléku.
Nicméně můžete si určitě vyrobit i nesojovou vegan majonézu, třeba z kešu http://ohmyveggies.com/how-to-make-cashew-mayo/ nebo z mandlového mléka http://www.theppk.com/2013/07/homemade-grapeseed-mayonnaise/
:)

pisudenik řekl(a)...

Díky moc za informace o soje, velmi oceňuji. A včerejší plná dávka salátu už je opět pryč, je perfektní. Příště ho určitě zkusím i s tou majonézou.

Stepanka_Corculum řekl(a)...

Ahoj :) Stále se obdivuji tvým fotkám a sebrala jsem veškerou odvahu, abych ti to tu pochválila! :D A co teprve ty recepty.. O:)máš blog plný plný skvělých nápadů! Díky za inspiraci! :)

Pupa řekl(a)...

děkuju :)

Anonymní řekl(a)...

Právě jsem poobědval tento vynikající salát, nemá chybu. Moc díky za perfektní blog a inspiraci!

Anonymní řekl(a)...

Mňam! Tyto stránky mi otevřely nový svět chutí - salát jsem udělala včera na zkoušku a musela jsem ještě dnes trochu udělat :D už se těším, co bude další :) díky za inspiraci..

Anonymní řekl(a)...

Je naprosto báječný! 👍💕 dík!

Anonymní řekl(a)...

Doposud mi to s cizrnou moc nešlo, ale tento salát je vynikající

Anonymní řekl(a)...

Prosím aký typ rias je najlepšie použiť? Ďakujem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...