2. března 2014

Miso Polévka se Soba nudlemi a pečeným Tofu

Vynikající Miso polévka s dokřupava opečeným tofu, soba nudlemi a spoustou chutných přídavků. Je to exotika, takže trochu náročnější na ingredience, ale nic, co by se ve specializovaných obchodech nedalo sehnat. Přípravu polévky můžete spojit třeba s výletem do vietnamské tržnice Sapa či jiného asijského obchodu a obohatit se tak nejen chuťove, ale i kulturně (jako správní etnologové nezapomeňte z návštěvy podat v komentářích zprávu!). Většina ingrediencí se navíc prodává ve větších balení, takže se nebojte vyšší počáteční investice. Spousta surovin vám zbyde a vy si tak polévku budete moct užít hned několikrát. A věřte mi, že ji určitě budete dělat vícekrát než jen jednou.
Pro 4 osoby.


Ingredience:
Miso vývar:
cca 5 cm čerstvého zázvoru (doporučuji bio, má mnohem výraznější a lepší chuť)
5 kousků řasy Kombu o velikosti cca 10 cm2
7 středních či větších sušených hub šitake
1/2 hrnku bílé miso pasty (koupila jsem v bioobchodě v Bělehradské)
2 lžíce dobré sojové omáčky
šťáva z jedné limetky či citronu


Polévka:
cca 500 gr pevného tofu (např. Alfabio či Sunfood) - vhodné je nechat ho před přípravou nejméně půl hodiny lisovat
300 gr čerstvých šitake houbiček
3 lžíce sezamového oleje
4 lžíce dobré sojové omáčky
Srirarcha (pálivá omáčka, viz obrázek)
500 - 600 gr Soba nudlí (tradiční asijské pohankové nudle)
100 gr baby špenátu (hodilo by se nějaké tradičněji asijské lupení, ale nemohla jsem žádné sehnat ;)
5 jarních cibulek
naklíčené mungo
bílý a černý opražený seznam (či Gomasio)


Postup:
Vývar: Do většího hrnce dejte zázvor nakrájený na tenké plátky, řasu kombu a sušené šitake. Zalijte 2 litry vařící vody a přikryjte pokličkou. Nechte asi půl hodiny louhovat (mezi tím si připravte věci na zbytek polévky). Po půl hodině vývar přeceďte. Odměřte si miso pastu, přidejte do ní trochu horkého vývaru a dobře rozmíchejte. Poté vlijte zpět k vývaru, ochutnejte a přidávejte limetkovou šťávu a tamari, dokud nedosáhnete požadované chuti.
Polévka: Troubu předehřejte na 200°C a dva plechy vyložte pečícím papírem. Vylisované tofu nakrájejte na menší kostičky (viz obrázek), dejte do mísy a zalijte 1 - 2 lžícemi sezamového oleje a 2 lžícemi sojovky. Přidejte Srirarchu dle chuti (já dávám cca 2 lžičky). Promíchejte, tofu přendejte na plech a pečte asi 15 minut. Během pečení několikrát promíchejte, aby se tofu opékalo ze všech stran. Takto připravené tofu, ideálně ještě obalené v sezamu, je delikátná chuťovka samo o sobě, tak pozor, ať ho všechno nesníte ještě před přidáním do polévky!
Šitake zbavte nožiček a klobouky nakrájejte na tenčí proužky. Dejte do misky a promíchejte s 1 lžící sezamového oleje a 2 lžícemi tamari. Pečte asi 12 minut.
Ve větším hrnci přiveďte k varu slanou vodu a Soba nudle uvařte dle návodu (obvykle se vaří od 2 do 5 minut, poté je nutné je zcedit a propláchnout studenou vodu). Rozdělte do 4 misek.
Opražte sezamová semínka, jarní cibulky nakrájejte na tenká kolečka. Špenát není nutné nijak upravovat, v horkém vývaru lehce změkne sám.


Pokud vám vývar mezi tím trochu vychladl, opět ho zahřejte (ale nevařte). Když je horký, přelijte jím nudle a dle chuti strávníků přidejte všechny ostatní ingredience. Ihned podávejte.


Je možné, že vám vývar zbyde. V takovém případě ho zmrazte a příští dávku miso polévky tak budete mít hotovou raz dva!

Pin It Now!

12 komentářů:

Renata řekl(a)...

Tak to vypadá vážně famózně. To asi brzy vyzkouším.

Jen jsem se chtěla zeptat, co je dle vás "kvalitní sojovka"? Je to taková ta hustá s karamelem (hodně tmavá), nebo taková ta světlá tekutější? A slaná nebo neslaná?


(P.S.: nešlo by zrušit to ověřování, že nejsme roboti? :)

TheNewLifeBeginning řekl(a)...

Presne, vypada to dokonale, je to samozrejme taky krasne nafocene!

Johana řekl(a)...

uplne bych si to dala, ale nemam rada houby a v receptu jsou nejspis docela dulezite. mamka obcas dela pro brachy ramen, ten je taky dobry)) (sice neni vegansky a ani vegetariansky, ale to mne problem nedela)

Pupa řekl(a)...

Renata: hustá úplně ne, spíš trochu kvalitnější značka, třeba Kikkoman

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, je to úžasně nafocené a poměrně pracné, takže to bude asi moc dobré. Já dělám miso denně, ale mnohem jednodušeji (spíš podle makrobiotiky). Jediné, co mě v receptu zaráží je "vývar" co se "nevyvařuje", ale jen zaleje a louhuje, tj. spíš "výluh", ne? A taky ta "zmražená polévka s miso pastou" je hardcore! Co vím, tak se miso dává VŽDY jen do množství, které se HNED sní. Vždyť jde pasta rozmělnit i v další porci vývaru, až na něj přijde řada, no neee? Takže raději takhle... ale aby to nevyznělo negativně, fakt obdivuju krásný fotky a luxusní ingredience, úplně se sbíhají chutě...a to pečené tofu ochucené jen tak musím zkusit i bez polévky :)

Anonymní řekl(a)...

A Renato, často je to dražší sojovka než jiné, např. zmíněný Kikkoman... Na výrobu jsou používány pouze čtyři základní ingredience: sójové boby, pšenice, voda a sůl. Během zhruba 6 měsíců přirozeného kvašení sójová omáčka získá svou typickou, červenohnědou barvu a unikátní chuť. Kikkoman během tradiční výroby nepřidává žádné zvýrazňovače chuti, konzervanty ani barviva.
Důležitý je, aby byla " naturally brewed" nebo byla označená jako "tradiční" nebo "shoyu"... ;)

Pupa řekl(a)...

Anonymní: já nevím, má mražení stejný vliv na laktobacily jako vaření? Co jsem tak googlila, zdá se mi že ne, ale můžu se mýlit. Každopádně trochu výaru už s misem mi zbylo a vyhazovat ho nebudu :)
To tofu je super i samotné, ještě lepší obalené v sezamu či gomasiu...
a poděl se o recept na jednodušší miso, prosím :)

Anonymní řekl(a)...

http://www.youtube.com/watch?v=ejmK9r5H41Q

(prvních 6 min) Klasika makrobio ;)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,
už jsme polévku 2x dělali, je výborná! Jediné, co navíc přidáváme je čerstvý koriandr, ten k této polévce vyloženě patří.
Vše jsem sehnala v Holešovické tržnici...
Díky za inspirace!!!!

Anonymní řekl(a)...

Poradíte kde sehnat bio zázvor?

Bonnie řekl(a)...

trošku jsem si s tím pohrála po svém, ale chuť odpovídala mé oblíbené miso soup, kterou nám dělají občas v čajovně :3

Unknown řekl(a)...

شات بنات مصر
شات بنت مصر
chat
شات بنات مصر
شات بنات مصر
شات مصرى
شات مصرى
شات مصري
بنات مصر
دردشة
شات بنت
شات
شات
شات
شات مصر
شات مصرية

شات مصرى
شات بنات مصر
شات مصرى
بنات مصر
دردشة
شات مصرى
شات بنات
شات مصر
شات مصرية
شات مصر
شات مصرية

شات مصرية
شات مصريه


شات بنات مصر
http://moon-masr.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...