Na blogu YeahThatVeganShit jsem narazila na pekne a chutne vypadajici dort, takze proc ho nevyzkouset. Zpocatku to vypadalo docela tragicky, ale nakonec se myslim celkem povedl a vsem chutnal.
Ingredience:
Testo:
Suche ingredience:
2 hrnky mouky (hladke)
1 lzicka prasku do peciva
1 lzicka pecici sody
1/2 lzicky soli
"Mokre" ingredience:
1 a 1/4 hrnku cukru
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku sojoveho jogurtu (dala jsem Sojadee)
2 lzicky vanilkove esence
1 a 1/2 hrnku sojoveho mleka (dala jsem 1 mleka a 1/2 sojove smetany)
Krem:
1/3 hrnku cukru
spetka soli
2 lzice kukuricneho skrobu
1 a 1/2 hrnku sojoveho mleka (opet 1 mleka a 1/2 sojove smetany)
1 lzice margarinu
1 lzicka vanilkove esence
Cokoladova poleva:
1/4 hrnku margarinu
1/3 hrnku "chocolate chips" - dala jsem tabulku horke cokolady (myslim, ze to byla ta 100g)
1/4 hrnku sojoveho mleka
Postup:
Predehrejte troubu na 180°, vymazte a vysypte moukou kraje dvou dortovych forem a jejich spodek vylozte pecicim papirem.
Ve vetsi mise smichejte cukr a olej, pridejte sojovy jogurt a vanilkovou esenci a michejte tak dlouho, dokud smes nebude mit kremovou konzistenci. Pote pridejte mleko. V jine mise smichejte suche ingredience a po davkach je pridejte do tech mokrych. Rozdelte testo do dvou forem a pecte cca 20-25 minut.
Krem: v rendliku smichejte cukr, sul a kukuricny skrob. Pridejte mleko a zamichejte. Za staleho michani privedte k varu, potom zmirnete plamen a zvolna varte asi 5 minut, porad michejte, smes by mela tuhnout. Sundejte z plamene, pridejte margarin a vanilkovou esenci. Prelijte do misy a nechte smes dale tuhnout, obcas zamichejte.
Poleva: V rendliku pri nizke teplote nechte roztat margarin, pridejte mleko a dobre zamichejte, pridejte cokoladu a nechte rozpustit (a michejte ;). Nechte par minut vychladnout.
Rozetrete krem mezi pulky dortu a prelijte cokoladou. Nechte tuhnout nejmin hodinu v lednici. (V poznamkach u receptu se ovsem pise, ze dort chutnal jeste lepe druhy den)
Ingredience:
Testo:
Suche ingredience:
2 hrnky mouky (hladke)
1 lzicka prasku do peciva
1 lzicka pecici sody
1/2 lzicky soli
"Mokre" ingredience:
1 a 1/4 hrnku cukru
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku sojoveho jogurtu (dala jsem Sojadee)
2 lzicky vanilkove esence
1 a 1/2 hrnku sojoveho mleka (dala jsem 1 mleka a 1/2 sojove smetany)
Krem:
1/3 hrnku cukru
spetka soli
2 lzice kukuricneho skrobu
1 a 1/2 hrnku sojoveho mleka (opet 1 mleka a 1/2 sojove smetany)
1 lzice margarinu
1 lzicka vanilkove esence
Cokoladova poleva:
1/4 hrnku margarinu
1/3 hrnku "chocolate chips" - dala jsem tabulku horke cokolady (myslim, ze to byla ta 100g)
1/4 hrnku sojoveho mleka
Postup:
Predehrejte troubu na 180°, vymazte a vysypte moukou kraje dvou dortovych forem a jejich spodek vylozte pecicim papirem.
Ve vetsi mise smichejte cukr a olej, pridejte sojovy jogurt a vanilkovou esenci a michejte tak dlouho, dokud smes nebude mit kremovou konzistenci. Pote pridejte mleko. V jine mise smichejte suche ingredience a po davkach je pridejte do tech mokrych. Rozdelte testo do dvou forem a pecte cca 20-25 minut.
Krem: v rendliku smichejte cukr, sul a kukuricny skrob. Pridejte mleko a zamichejte. Za staleho michani privedte k varu, potom zmirnete plamen a zvolna varte asi 5 minut, porad michejte, smes by mela tuhnout. Sundejte z plamene, pridejte margarin a vanilkovou esenci. Prelijte do misy a nechte smes dale tuhnout, obcas zamichejte.
Poleva: V rendliku pri nizke teplote nechte roztat margarin, pridejte mleko a dobre zamichejte, pridejte cokoladu a nechte rozpustit (a michejte ;). Nechte par minut vychladnout.
Rozetrete krem mezi pulky dortu a prelijte cokoladou. Nechte tuhnout nejmin hodinu v lednici. (V poznamkach u receptu se ovsem pise, ze dort chutnal jeste lepe druhy den)
Jak vidite, oproti fotkam z YeahThatVeganShit vypada muj dort trochu ehm jinak ;). Nejspis jsem se nemela tak striktne drzet receptu, dort upect normalne v jedne forme a potom ho uprostred rozriznout (krem by se lepe vsakl). Jelikoz jsem to vsak neudelala a oba dorty behem peceni vybehly do kulata (vypoukly, mely tvar cocky ;), bylo trochu obtiznejsi spojit je kremem, ktery byl navic o dost ridsi nez mel byt (takze do kremu radsi dejte trochu min tekutych ingredienci, mozna v cr mame jemnejsi skrob nez v americe he). V podstate se stalo to, ze potom, co jsem spodni dil dortu namazala kremem a prilozila horni cast, vsechen krem tlakem vytekl a horni pulka dortu navic sjela ke strane ;)), Po trose snahy a hlavne po preliti cokoladou se dort zpevnil a drzel (nemalou zasluhu na tom mela samozrejme take lednice).
Nicmene hlavni je, ze chutnal skvele a na tom zalezi no ne? ;)
Nicmene hlavni je, ze chutnal skvele a na tom zalezi no ne? ;)
Pin It Now!
Žádné komentáře:
Okomentovat