9. ledna 2009

Vanilla-Yogurt Pound Cake

Posledni dobou jim sama obycejna jidla nebo vubec nevarim takze to tu dost strada. Kdyby nekdo mel nejaky pekny recept s fotkou, o ktery by se chtel podelit, budu jen rada.
Tak alespon dalsi recept do kategorie sladke/peceni (to me stejne bavi nejvic ;) - Pound Cake z Veganomiconu. Konzistence neco mezi dortem a babovkou, proste jemnejsi vanilkova "buchta" (taky trochu vlacnejsi sponge cake).

Ingredience:
1/2 hrnku vanilkoveho sojoveho jogurtu - dala jsem bily sojadee, ale muzete zkusit treba vanilkovy dezert/puding AlproSoya nebo Provamel, alespon to bude mit lepsi barvu.
1/2 hrnku rozmixovaneho silken tofu
3/4 hrnku vanilkoveho nebo obyc sojoveho mleka
1 a 1/4 hrnku cukru
1/2 hrnku oleje
2 lzicky vanilkoveho extraktu
1/2 lzicky citronoveho extraktu nebo 1/2 lzicky citronove kury
1/2 lzicky pomerancoveho extraktu nebo 1/2 lzicky kury (dala jsem mandarinkovou)
2 hrnky polohrube mouky
3 lzice arrowrootu (skrob z maranty, k dostani ve zdravych vyzivach). Nejspis je mozne nahradit kukuricnym nebo bramborovym skrobem, conversion si najdete na internetu
1 a 1/2 lzicky prasku do peciva
1/2 lzicky pecici sody
1/2 lzicky soli

Postup:
Troubu predehrejte na 170°C a formu (nemela by byt vetsi nez 24x13cm nebo mensi nez 20x11cm) vylozte pecicim papirem nebo vymazte tukem a vysypte moukou.
Ve vetsi mise smichejte sojovy jogurt, rozmixovane silken tofu, sojove mleko, cukr, olej a extrakty (kury). Slehacem vse dobre promichejte. V jine mise smichejte mouku, skrob, prasek do peciva, sodu a sul a tuto smes vmichejte do tekutych ingredienci. Slehejte jeste asi dalsi minutu. Vlijte testo do formy a pecte 60-65 minut. Ja pekla celkem asi hodinu a ctvrt, na poslednich 15 minut jsem vrsek buchty pokryla alobalem. Provedte test spejli, pound cake je hotovy, kdyz je spejle uplne cista. Prvnich 45 minut peceni neotvirejte troubu!


Mela jsem k dispozici pouze bily jogurt a obycejne sojove mleko, tak jsem jeste alespon cast cukru nahradila vanilkovym cukrem, primichala susene brusinky a vlasske orechy.
Doporucene variace z kucharky:
Nut, Chocolate Chips and/or Fruited Pound: do testa vmichejte 1/2 - 1 hrnek nasledujicich: vlasske orechy, kousky cokolady, rozinky, susene brusinky, nasekane susene tresne (v pripade tresni vynechejte citrusove extrakty a nahradte je 1 lzickou mandloveho extraktu).
Lemon Pound Cake: Pouzijte citronovy jogurt a zvyste mnozstvi citronoveho extraktu na celou lzicku. Mnozstvi vanilkoveho extraktu snizte na 1 lzicku.
Rose Water Pound Cake: Vynechejte citrusove extrakty, mnozstvi vanilkoveho extraktu snizte na 1 lzicku a pridejte 1 a 1/2 lzicky ruzove vody.

Pin It Now!

Žádné komentáře:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...