16. prosince 2012

Italské Sušenky Pignoli

Zkuste letos místo tradičních druhů cukroví něco méně obvyklého. Garantuji vám, že nebudete litovat. Tyhle italské vánoční sušenky s marcipánem a piniovými oříšky jsou vynikající, velmi chválené byly už v létě na veganských hodech :). Navíc jsou celkem rychle hotové a ta chuť je prostě skvělá.
Původní recept z Vegan Cookies používá tzv. mandlovou pastu. Ta u nás není k dostání, naštěstí je poměrně snadné nahradit ji marcipánem. Nicméně mandlová pasta má vyšší obsah mandlí, proto se snažte sehnat marcipán s nejméně 50% či vyšším podílem mandlí. Takové mám dva, oba německé, jeden v Německu koupený, na druhý jsem náhodou narazila u stánku s oříšky v metru Skalka. Samozřejmě též nezapomeňte zkontrolovat, jestli je marcipán veganský (některé obsahují bílek). Pokud se vám přecijen nepoštěstí a nebo vám kupovaný marcipán nechutná, můžete si ho udělat doma. Just google it.


Ingredience:
200 gr marcipánu s vysokým obsahem mandlí
špetka soli
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 - 2/3 hrnku cukru
110 gr rostlinného tuku Alsan (či jiného dobrého rostlinného tuku)
1 lžička amaretta (není nutné)
1 hrnek polohrubé mouky
asi 1/2 hrnku piniových oříšků
cca 3 lžíce sojového či jiného rostlinného nebo ořechového mléka


Postup:
Troubu předehřejte na 170°C a dva plechy vyložte pečícím papírem. Marcipán nakrájejte na kostky, dejte do mixéru (resp. food processoru), přidejte sůl, prášek do pečiva a půl uvedeného množství cukru a asi minutu mixujte do konzistence drobenky. V jiné míse šlehačem vyšlehejte tuk se zbývajícím cukrem, dokud není nadýchaný a bílý (asi 3 minuty). Přidejte směs s marcipánem a likér amaretto a znovu mixujte, poté vmíchejte prosátou mouku. Ze směsi odebírejte lžíci (na větší sušenky) či lžičku (na menší, viz obrázky) těsta, vytvarujte do kuličky a velmi mírně zploštěte. Jednu půlku sušenky namočte do mléka a zatlačte do píniových oříšků (nejlépe to jde, když je máte v jedné vrstvě na talířku), aby se jich pár na sušenku nalepilo.
Pečte asi 14 minut pro větší a 9 pro menší sušenky, poté vyndejte z trouby a nechte je ještě asi 5 minut dojít a ztuhnout na plechu. Před podáváním skladujte v dobře uzavřené nádobě.

Pin It Now!

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...

Zdravím přítelkyni veganku! Ráda bych se zeptala, kde přesně jste na Skalce koupila veganský marcipán?
Krásný adventní den,
Marke

Pupa řekl(a)...

Dobry den, dole v metru je stanek s orechy a nejakymi sladkostmi, tak tam.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji! Včera jsem marcipán na místě úspěšně zakoupila a dnes se dočkám pečení...
Krsáný den!
marke

Anonymní řekl(a)...

aoj.ja pouzivam marcipan dr.oetker a je v poho (zatim). s tou stellou jsem prave byla prekvapena, ze ji v nekterem z receptu doporucujes,ale je mozne, ze slozeni vyrobci porad meni, takze je dobre neustale cist slozeni vyrobku.....susenky se mi libi mooc, na vanocni cukrovi pridim,stejne jako na cele vanoce :)

ella

Pupa řekl(a)...

Ella: ten Dr. Oetker občas používám na potahování, ale myslím, že má celkem nízký podíl mandlí, něco kolem 40%?
Jinak ta Stella - už jí nějakej ten rok nepoužívám, protože je to dost nezdravej hydrogenizovanej tuk :/ na ten D3 mě upozornila jedna čtenářka, je možný, že tam dřív nebýval, ale nepamatuju si to...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...