Vánoce jsme letos trochu sabotovali a podobně to vypadá i se Silvestrem, ale je mi jasné, že se určitě najde celá řada lidí, kterým se bude hodit tenhle obsáhlý příspěvek se super party pohoštěním.
Všechno je to poměrně rychlé, z jednoduchých surovin, navíc si spoustu věcí můžete připravit dopředu.
Takže dost keců a hurá do toho!
Švédské kuličky
Super chutné a až na to smažení relativně výživově hodnotné kuličky. Smažit neumím, měla jsem olej patrně moc horký a pár kuliček se mi rozpadlo. Když to však vzal do ruky můj chlapec, který má se smažením četné zkušenosti, byly z toho kuličky jedna báseň. Chlapec radí: do pánve dejte asi 2 - 3 centimetrovou vrstvu oleje, zahřejte ho těsně pod hranici "kouření" (přepalování), vložte kuličky, zesilte plamen (aby vložené kuličky olej nezchladily, zabráníte tak nasakování oleje do koulí), po chvíli opět lehce stáhněte a smažte do křupava.
Hmotu na kuličky můžete připravit den dopředu.
Ingredience:
250 gr uzeného tempehu (příp. 1 hrnek uvařené hnědé rýže, pokud chcete soyfree kuličky)
2 lžíce olivového oleje
1 najemno nakrájená cibule
2 stroužky česneku - rozmačkané
asi 400 gr vařené hnědé či zelené čočky (či 1 a 1/2 koznervy čočky Bonduel)
1 hrnek opražených vlašských ořechů
1/2 hrnku polohrubé mouky
1 lžička sušené bazalky
1 lžička soli
mletý pepř
Postup:
Cibuli osmahněte na oleji lehce do hněda, přidejte česnek a ještě chvilku smažte. Přendejte do mixéru, přidejte všechny ostatní ingredience a párkrát zapulzujte, dokud se nevytvoří konzistentní hmota. Pokud se vám podaří jako mě rozmixovat směs úplně dohladka (což není úplně žádoucí), přidejte ještě trochu nadrobno nasekaného tempehu, ořechů a čočky. Rukama tvarujte menší kuličky a smažte dle návodu v úvodu. Po vyndání nechte okapat na papírových ubrouscích, podávejte s brusinkovou marmeládou (prodává např. DM drogérie) nebo dobrou hořčicí.
Tapenáda z černých nebo kalmáta oliv
Tapenádu možná znáte, tahle je trochu ostřejší díky přidání kapar. Rozhodně má říz. Můžete použít i černé olivy z konzervy ze supermarketu.
Ingredience:
1 hrnek vypeckovaných černých či kalmata oliv
1 lžíce kapar
2 menší stroužky česneku
1-2 sušená rajčata v oleji (bez oleje)
2 lžíce citronové šťávy
mletý čerstvý pepř
Postup:
Česnek rozdrťte do mixéru, přidejte všechny ostatní ingredience a rozmixujte do roztíratelné konzistence. Podávejte na dýňovo-špaldových krekrech (dobré podává např. Biopekárna Zemanka (DM) nebo Albert). Ozdobte mrkví a petrželí.
Dip z bílých fazolí
Tradiční humus (recept zde) vás už omrzel? Zkuste jemnější obměnu z bílých fazolí.
Ingredience:
1 Bonduel konzerva bílých fazolí
2 - 3 lžíce olivového oleje
2 lžíce vody
1 lžíce citronové šťávy
2 menší stroužky česneku
1/2 lžičky sušeného tymiánu
sůl a pepř dle chuti
Postup:
Vše vražte do mixéru a rozmixujte dohladka. Podávejte s opečenou bagetou, tyčinkami, tortillami či na špalíčky nakrájenou zeleninou.
Ořechovo-paprikové Palmier
Obměna chutné klasiky. Tofu-Fetu si vyrobte ve velkém množství a naložte do kořeněného oleje, rozhodně to stojí za to!
Ingredience:
1 balení rozváleného listového těsta (500 gr)
100 gr tofu-fety dle tohoto receptu
200 gr pečených či grilovaných kapií/paprik (koupíte na trhu či v supermarché)
50 gr nasekaných vlašských ořechů
Postup:
Listové těsto rozviňte, rozdrobte na něj tofu-fetu, poklaďte nakládanou paprikou a posypte nasekanými ořechami. Zrolujte z obou stran na střed a rozkrájejte asi na 1 cm plátky. Pokud dáte rolku před krájením ztuhnout do mrazáku, půjde lépe krájet. Pečte na pečícím papírem vyloženém plechu v předehřáté troubě na 210°C asi 20 minut (ale je to dost orientační, radši rolky dobře sledujte).
Tradiční Lotyšské Pizza Rolky
Palmier jsou pro vás příliš posh-wannabe? Zkuste tradičnější a v ČR tolik oblíbené pizza rolky.
Palmier jsou pro vás příliš posh-wannabe? Zkuste tradičnější a v ČR tolik oblíbené pizza rolky.
Bylo jich víc, ale když jsme se otočili, podíval se na ně pes :( |
Ingredience:
1 balení rozváleného listového těsta (500 gr)
150 gr vegan sýra (např. plátkový Violife chedar)
dvě lžíce rajského protlaku či suga
dvě lžíce ajvaru
trocha rozdrobeného uzeného tempehu
asi 2 lžičky oblíbeného koření (např. tymián, sezam či rovnou zaatar)
sezam na posypání rolek
Postup:
Těsto rozviňte, rajčatový protlak/sugo smíchejte s ajvarem a namažte na těsto. Poklaďte plátky sýra, posypte rozdrobeným tempehem a kořením. Pevně zarolujte a nakrájejte asi na 1 cm tlusté plátky a posypte je sezamem. Dejte na pečícím papírem vyložený plech a pečte v dobře předehřáté troubě na 210°C asi 20 minut (ale je to dost orientační, radši rolky dobře sledujte).
Bruschetta
Velmi oblíbená klasika, která nesmí na žádné party chybět. Množství orientační.
Ingreidence:
kvalitní menší rajčata (cca 200 gr)
čerstvá bazalka (hodně!)
2 rozmačkané stroužky česneku
1 lžíce balzamikového octa
1 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
Postup:
Rajčata nakrájejte na malé kousky, šťávu co z nich vyteče slijte. Dejte do mísy, přidejte nasekanou bazalku a ostatní ingredience. Jemně promíchejte, dochuťte a nechte alespoň hodinu odležet v chladu. Podávejte na opečené bagetě, ozdobené lístky bazalky.
Zapečený špenátový dip s tempehem
Zní to hnusně, chutná to dost dobře! Hurray
Ingredience:
240 gr uzeného tempehu
2 velké hrsti baby špenátu
1 hrnek rozmixovaného silken tofu
1/4 hrnku sušného droždí tebi
2 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce citornové šťávy
1 rozmačkaný stroužek česneku
sůl a pepř dle chuti
Postup:
Tempeh nasekejte na menší kousky. Silken tofu rozmixujte se sušeným droždím, hořčicí, citronovou šťávou, česnekem. Přidejte špenát a tempeh a párkrát zapulzujte. Menší mističky či jednu větší zapékací lehce vymažte olejem, naplňte směsí, ozdobte půlkou vlašského ořechu a pečte na 190°C v předehřáté troubě asi 25 minut.
Finito!
Všechno přendejte na talíře, připravte k tomu nějakou zeleninu a ovocný salát, příp. nějaké další sladké pohoštění a můžete začít (a pozor, nepřepalte začátek, nebo zase pěkně rychle skončíte).
Všechno přendejte na talíře, připravte k tomu nějakou zeleninu a ovocný salát, příp. nějaké další sladké pohoštění a můžete začít (a pozor, nepřepalte začátek, nebo zase pěkně rychle skončíte).
Klikni, zvětši a prohlížej! |
Nic vás nezaujalo? Nezoufejte! Na blogu je dalších 200+ receptů. Trochu se tu porozhlédněte a určitě najdete něco dle vašich chutí.
Pin It Now!
7 komentářů:
Krásné recepty!! Díky za tip nejvíc se mi líbí dip z fazolí a kuličky :) Určitě brzy vyzkouším.
nemám tucha, co bych si dala dřív! úžasný :) hezkého Silvestra!
Moc pěkné, a ty italsky laděné obzvlášť :)
týjo, dobrá práce, určitě se pustím do kuliček, zkusím je upéct, tak snad se nerozpadnou
Nádhera!!! Mám nakoupeno na většinu těchto dobrot, už se moc těším.
Naprosto dokonale, originalni a krasne vypadajici pohosteni. Jsem stoprocentne presvedcena, ze hostum chutnalo ;)
Takovýhle vegan catering bych taky bral. Sám chodím do jednoho bistra na Praze 7, kam mám slevové kódy. Už jsem tam tak trochu štamgast. A líbí se mi hlavně, že tam fakt dělají lokální a sezónní věci. Už se těším, až tam naplno rozjedou dýňovou sezónu. To bude fakt mega mňamka! :)
Okomentovat