29. prosince 2013

Party Jídlo (Hodně!)

Vánoce jsme letos trochu sabotovali a podobně to vypadá i se Silvestrem, ale je mi jasné, že se určitě najde celá řada lidí, kterým se bude hodit tenhle obsáhlý příspěvek se super party pohoštěním. 
Všechno je to poměrně rychlé, z jednoduchých surovin, navíc si spoustu věcí můžete připravit dopředu. 
Takže dost keců a hurá do toho!


Švédské kuličky
Super chutné a až na to smažení relativně výživově hodnotné kuličky. Smažit neumím, měla jsem olej patrně moc horký a pár kuliček se mi rozpadlo. Když to však vzal do ruky můj chlapec, který má se smažením četné zkušenosti, byly z toho kuličky jedna báseň. Chlapec radí: do pánve dejte asi 2 - 3 centimetrovou vrstvu oleje, zahřejte ho těsně pod hranici "kouření" (přepalování), vložte kuličky, zesilte plamen (aby vložené kuličky olej nezchladily, zabráníte tak nasakování oleje do koulí), po chvíli opět lehce stáhněte a smažte do křupava.
Hmotu na kuličky můžete připravit den dopředu.


Ingredience:
250 gr uzeného tempehu (příp. 1 hrnek uvařené hnědé rýže, pokud chcete soyfree kuličky)
2 lžíce olivového oleje
1 najemno nakrájená cibule
2 stroužky česneku - rozmačkané
asi 400 gr vařené hnědé či zelené čočky (či 1 a 1/2  koznervy čočky Bonduel)
1 hrnek opražených vlašských ořechů
1/2 hrnku polohrubé mouky
1 lžička sušené bazalky
1 lžička soli
mletý pepř

Postup:
Cibuli osmahněte na oleji lehce do hněda, přidejte česnek a ještě chvilku smažte. Přendejte do mixéru, přidejte všechny ostatní ingredience a párkrát zapulzujte, dokud se nevytvoří konzistentní hmota. Pokud se vám podaří jako mě rozmixovat směs úplně dohladka (což není úplně žádoucí), přidejte ještě trochu nadrobno nasekaného tempehu, ořechů a čočky. Rukama tvarujte menší kuličky a smažte dle návodu v úvodu. Po vyndání nechte okapat na papírových ubrouscích, podávejte s brusinkovou marmeládou (prodává např. DM drogérie) nebo dobrou hořčicí.



Tapenáda z černých nebo kalmáta oliv
Tapenádu možná znáte, tahle je trochu ostřejší díky přidání kapar. Rozhodně má říz. Můžete použít i černé olivy z konzervy ze supermarketu.


Ingredience:
1 hrnek vypeckovaných černých či kalmata oliv
1 lžíce kapar 
2 menší stroužky česneku
1-2 sušená rajčata v oleji (bez oleje)
2 lžíce citronové šťávy
mletý čerstvý pepř

Postup:
Česnek rozdrťte do mixéru, přidejte všechny ostatní ingredience a rozmixujte do roztíratelné konzistence. Podávejte na dýňovo-špaldových krekrech (dobré podává např. Biopekárna Zemanka (DM) nebo Albert). Ozdobte mrkví a petrželí.



Dip z bílých fazolí
Tradiční humus (recept zde) vás už omrzel? Zkuste jemnější obměnu z bílých fazolí.


Ingredience:
1 Bonduel konzerva bílých fazolí
2 - 3 lžíce olivového oleje
2 lžíce vody
1 lžíce citronové šťávy
2 menší stroužky česneku
1/2 lžičky sušeného tymiánu
sůl a pepř dle chuti

Postup:
Vše vražte do mixéru a rozmixujte dohladka. Podávejte s opečenou bagetou, tyčinkami, tortillami či na špalíčky nakrájenou zeleninou.



Ořechovo-paprikové Palmier
Obměna chutné klasiky. Tofu-Fetu si vyrobte ve velkém množství a naložte do kořeněného oleje, rozhodně to stojí za to!


Ingredience:
1 balení rozváleného listového těsta (500 gr)
200 gr pečených či grilovaných kapií/paprik (koupíte na trhu či v supermarché)
50 gr nasekaných vlašských ořechů

Postup:
Listové těsto rozviňte, rozdrobte na něj tofu-fetu, poklaďte nakládanou paprikou a posypte nasekanými ořechami. Zrolujte z obou stran na střed a rozkrájejte asi na 1 cm plátky. Pokud dáte rolku před krájením ztuhnout do mrazáku, půjde lépe krájet. Pečte na pečícím papírem vyloženém plechu v předehřáté troubě na 210°C asi 20 minut (ale je to dost orientační, radši rolky dobře sledujte).



Tradiční Lotyšské Pizza Rolky
Palmier jsou pro vás příliš posh-wannabe? Zkuste tradičnější a v ČR tolik oblíbené pizza rolky.

Bylo jich víc, ale když jsme se otočili, podíval se na ně pes :(

Ingredience:
1 balení rozváleného listového těsta (500 gr)
150 gr vegan sýra (např. plátkový Violife chedar)
dvě lžíce rajského protlaku či suga
dvě lžíce ajvaru
trocha rozdrobeného uzeného tempehu
asi 2 lžičky oblíbeného koření (např. tymián, sezam či rovnou zaatar)
sezam na posypání rolek

Postup:
Těsto rozviňte, rajčatový protlak/sugo smíchejte s ajvarem a namažte na těsto. Poklaďte plátky sýra, posypte rozdrobeným tempehem a kořením. Pevně zarolujte a nakrájejte asi na 1 cm tlusté plátky a posypte je sezamem. Dejte na pečícím papírem vyložený plech a pečte v dobře předehřáté troubě na 210°C asi 20 minut (ale je to dost orientační, radši rolky dobře sledujte).



Bruschetta
Velmi oblíbená klasika, která nesmí na žádné party chybět. Množství orientační.


Ingreidence:
kvalitní menší rajčata (cca 200 gr)
čerstvá bazalka (hodně!)
2 rozmačkané stroužky česneku
1 lžíce balzamikového octa
1 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti

Postup:
Rajčata nakrájejte na malé kousky, šťávu co z nich vyteče slijte. Dejte do mísy, přidejte nasekanou bazalku a ostatní ingredience. Jemně promíchejte, dochuťte a nechte alespoň hodinu odležet v chladu. Podávejte na opečené bagetě, ozdobené lístky bazalky.



Zapečený špenátový dip s tempehem
Zní to hnusně, chutná to dost dobře! Hurray


Ingredience:
240 gr uzeného tempehu
2 velké hrsti baby špenátu
1 hrnek rozmixovaného silken tofu
1/4 hrnku sušného droždí tebi
2 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce citornové šťávy
1 rozmačkaný stroužek česneku
sůl a pepř dle chuti

Postup:
Tempeh nasekejte na menší kousky. Silken tofu rozmixujte se sušeným droždím, hořčicí, citronovou šťávou, česnekem. Přidejte špenát a tempeh a párkrát zapulzujte. Menší mističky či jednu větší zapékací lehce vymažte olejem, naplňte směsí, ozdobte půlkou vlašského ořechu a pečte na 190°C v předehřáté troubě asi 25 minut.

Finito! 
Všechno přendejte na talíře, připravte k tomu nějakou zeleninu a ovocný salát, příp. nějaké další sladké pohoštění a můžete začít (a pozor, nepřepalte začátek, nebo zase pěkně rychle skončíte).

Klikni, zvětši a prohlížej!

Nic vás nezaujalo? Nezoufejte! Na blogu je dalších 200+  receptů. Trochu se tu porozhlédněte a určitě najdete něco dle vašich chutí.



Pin It Now!

7 komentářů:

Cucinare con Amore řekl(a)...

Krásné recepty!! Díky za tip nejvíc se mi líbí dip z fazolí a kuličky :) Určitě brzy vyzkouším.

Zrzunka řekl(a)...

nemám tucha, co bych si dala dřív! úžasný :) hezkého Silvestra!

Pavla Bellis řekl(a)...

Moc pěkné, a ty italsky laděné obzvlášť :)

Lucie řekl(a)...

týjo, dobrá práce, určitě se pustím do kuliček, zkusím je upéct, tak snad se nerozpadnou

Klaudie řekl(a)...

Nádhera!!! Mám nakoupeno na většinu těchto dobrot, už se moc těším.

TheNewLifeBeginning řekl(a)...

Naprosto dokonale, originalni a krasne vypadajici pohosteni. Jsem stoprocentne presvedcena, ze hostum chutnalo ;)

michal řekl(a)...

Takovýhle vegan catering bych taky bral. Sám chodím do jednoho bistra na Praze 7, kam mám slevové kódy. Už jsem tam tak trochu štamgast. A líbí se mi hlavně, že tam fakt dělají lokální a sezónní věci. Už se těším, až tam naplno rozjedou dýňovou sezónu. To bude fakt mega mňamka! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...